médiaszereplés

A felcsúti csónakázótóról beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a felcsúti tavas-hidas-éttermes projekt 1,5 milliárdos állami támogatásának papírjait, amiket az Átlátszó dolgozott fel. Ennek kapcsán lapunk főszerkesztő-helyettese beszélgetett Selmeci János műsorvezetővel az Esti Gyors keddi adásában.

Orbán Viktor miniszterelnök és jóbarátja, Mészáros Lőrinc szülőfaluja egyfajta fideszes Disneyland lett 2010 óta. Közpénzből épült a településen stadion, fociakadémia, kollégium, és kisvasút a szomszédos Alcsútdobozon található arborétumig. A fejlesztések következő lépcsője a vonatállomás melletti záportározó csónakázótóvá alakítása híddal, étteremmel, korcsolyapályával. Erre az állam 1,5 milliárd forint támogatást adott a településnek.

A Kisfaludy-programmal a Fidesz-kormány hazánk idegenforgalmát kívánta élénkíteni, különböző projekteket támogatva a szálláshelyfejlesztésektől a mindenféle turisztikai attrakciókig. A támogatásokat azonban teljesen átláthatatlanul osztották ki, sem a pályázati feltételek, sem a döntési folyamatok nem voltak megismerhetők. Annyi viszont utólag kiderült, hogy nagyrészt kormányközeli szereplők részesültek a közpénzes segítségből.

2020-ban a koronavírus-járvány miatti lezárások nagyon negatívan érintették a turisztikai szektort, a kormány ezért rekordösszegű, 200 milliárd forintos támogatást osztott ki a Kisfaludy-programban. A támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták. Például Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja, ami a stadion és kisvasút mellé egy csónakázó tavat álmodott meg gyaloghíddal, étteremmel és korcsolyapályával.

Mivel a döntési folyamatok teljesen átláthatatlanok voltak, vagyis nem lehet tudni, hogy ki milyen alapon kapott támogatást, a Transparency International Magyarország (TI) közadatigénylésben kérte ki néhány ismertebb projekt pályázati anyagait a programot bonyolító állami cégtől. Első- és másodfokon, majd a Kúria előtt is megnyerte a pert a TI, és ezután végre megkapta a kért iratokat a Kisfaludy2030 Zrt.-től. A dokumentumokat az Átlátszó dolgozta fel: a felcsúti fejlesztés anyagai alapján készült cikkünkben megírtuk, milyen könnyedén kapta meg a miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja a 1,5 milliárd forint állami támogatást a tavas-hidas-éttermes beruházásra.

Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot a csónakázótóra, de a részletek nehezen derültek ki | atlatszo.hu

Sokatmondó adat, hogy a 2020-ban megítélt bő 200 milliárd forintos támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták. Például Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja, ami a stadion és kisvasút mellé egy csónakázó tavat álmodott meg gyaloghíddal, étteremmel és korcsolyapályával.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának május 16-i adásában beszélgetett Selmeci János műsorvezetővel a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta az adásban, hogy bár Felcsútra ennek az összegnek a sokszorosa áramlott az elmúlt 12 évben, jutott stadionra, kisvasútra, egyebekre, de épp ezért érdemes komplexen nézni a fejlesztéseket. Hiszen minden közpénzből, hazai vagy európai uniós forrásból valósult meg.

Erdélyi azt is kiemelte a rádióműsorban, hogy egy jól ismert, szűk réteg jár jól a tavas projekttel. A kivitelezést ugyanis Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása végzi, az éttermet pedig egy másik Mészáros-cég fogja üzemeltetni.

 

Az adásban még arról is szó volt, hogy a Kisfaludy2030 Zrt. mennyire nehezített formában adta ki a pályázati papírokat a TI-nak: oldalanként külön pdf-be beszkennelve, egy linkre feltöltve, csak pár napig letölthetően, és jelentős részben kifeketézve. Vagyis a végsőkig megpróbálta eltitkolni az állami cég, hogy miként osztotta ki a milliárdos támogatásokat.

A TI egyébként a felcsúti projekt mellett a Hunguest-szállodák, a Club Aligáról elhíresült Appeninn Nyrt. és a Laposa-borászat támogatási és pályázati dokumentumait is kiperelte, ezekről a feldolgozásuk után külön cikkekben számol be majd az Átlátszó.

Megosztás