közbeszerzés

Kiderült: Mészárosék ajándéka volt a felcsúti jégpálya, de egyelőre nem lesz új

Egyelőre nem épül új mobil jégpálya Felcsúton, Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujában. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés ugyanis eredménytelen lett. Csakhogy ugyanazon a helyrajzi számon már hónapokkal ezelőtt működött egy másik jégpálya – amihez viszont nem tartozott közbeszerzési eljárás. Megpróbáltuk feloldani az ellentmondást, és Mészáros Lőrincék nagylelkűségébe botlottunk.

„Időgép Felcsúton, avagy ilyet is csak Orbánland területén mernek megtenni: MOST ÍRJÁK KI a közbeszerzést arra a jégpályára, amelyik már HÁROM HÓNAPJA ELKÉSZÜLT, december eleje óta üzemel is. Nagyon izgalmas, hogy ki fogja nyerni a versenyt…” – írta ki Facebook-oldalára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő február végén. Az izgalmas várakozásnak most vége, ugyanis a felcsúti önkormányzat elbírálta a beérkező ajánlatokat.

Az eredmény azonban kissé csalódást keltő: csak érvénytelen ajánlatok érkeztek ugyanis, így egy céget sem tudtak megbízni a felcsúti jégpálya építésével – derül ki az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumból.

A felcsúti Tó Étterem eszközbeszerzésének második ütemére februárban írtak ki közbeszerzési eljárást. A felhívás három részből állt:

  • konyhai eszközök beszerzése,
  • mobil jégpálya beszerzése,
  • kültéri mobíliák beszerzése.

A konyhai eszközök beszerzését a szajoli székhelyű Zericom Projekt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezheti nettó 45,2 millió forintért, miután a SmartGast 54,1 milliós ajánlatot adott, az Agrikon-Alfa Kft. ajánlata pedig érvénytelen lett. A kültéri mobíliák beszerzéséért a nádudvari Polyduct Műanyag- és Fémipari Nyrt. felel: 12,9 milliós ajánlatukkal a felcsúti Plant-Orient 2002 Kft.-t előzték meg.

A legérdekesebb rész azonban a „mobil jégpálya beszerzése” volt, amit eredménytelennek nyilvánítottak.

A feladatra egyedül az osztrák AST Eis-u. Solartechnik GmbH vállalkozott volna, de nem töltötte ki megfelelően az egyik űrlapot.

Vagyis egyelőre nem épül Felcsúton mobil jégpálya, de ez most, a nyári szezon elején nem tűnik éppen égető problémának. Főleg annak tükrében, hogy télen már használhattak egyet a helyiek – azt, amit Hadházy Ákos lefotózott.

JÉGPÁLYA ÉPÜLT FELCSÚTON A KISVASÚT ÉS A HATTYÚK TAVA MELLETT. Ha nem látom, nem hiszem el: a 240 milliós EU-s és 1,5…

Posted by Hadházy Ákos on Wednesday, 30 November 2022

Hadházy Ákos tavaly decemberben fotózta le először a felcsúti jégpályát

Mészárosék cége ajánlotta fel

Hogy az a jégpálya pontosan mennyibe került és milyen tervek alapján épült, csak találgatni lehetett. A szálak a „Víztározó turisztikai célú fejlesztése Felcsúton” elnevezésű projekthez vezettek, amelynek közbeszerzési dokumentumaiban utalnak egy jégpályára, de csak egy 2022 augusztusi szerződésmódosításban.

Ebben az áll, hogy „a megrendelő jelezte vállalkozó felé, hogy a jégpálya jobb kihasználhatósága érdekében annak nagyobb változatban történő megépítését kezdeményezi.” A szerződésmódosítás melléklete szerint a módosított műszaki tartalom 40 millió forinttal növelte a költségeket.

Ezt az önkormányzat „saját erőből, az eszközbeszerzési közbeszerzési eljárásban” fogja biztosítani egy 2022. júliusi képviselőtestületi határozat szerint.

Részlet a felcsúti testületi-ülés jegyzőkönyvéből

A jégpályáról azonban a nyilvánosan elérhető eredeti tenderkiírásban egyáltalán nem esik szó, csak egy „többfunkciós sportpályát” említenek. Segítséget jelenthetne a műszaki leírás, amit azonban nem lehet megnyitni.

A választ végül a felcsúti képviselő-testület egyik 2022. novemberi jegyzőkönyvében találtuk meg. Eszerint „a turisztikai beruházás kivitelezője felajánlást tett, hogy egy teljes mobil korcsolyapályát biztosít” a falu részére, ha az önkormányzat vállalja a fenntartását.

Vagyis a kivitelezést végző Fejér-B.Á.L. Zrt. telepítette a jégpályát a faluba, külön közbeszerzési eljárás nélkül.

Az önkormányzat nem mondott nemet az ajánlatra, és vállalta a jégpálya üzemeltetését 3 hónapos időtartamra a tulajdonában álló Felcsúti Gazdasági és Szolgáltató Kft.-n keresztül.

A nagylelkű Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonosa nem más, mint a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc és gyerekei. A zrt. számos közbeszerezést nyert az elmúlt években, többek között ők építették az új iskolát is Felcsúton. Egy évvel ezelőtt ilyenkorra, vagyis 2022 első 5 hónapjában már 50 milliárdnyi közpénzes megbízást nyertek. A cég bevétele öt év alatt 10,2 milliárdról 49,6 milliárd forintra nőtt.

Idén már közel 50 milliárdnyi közpénzes megbízást nyert a Mészáros-gyerekek cége | atlatszo.hu

Mészáros Lőrinc három gyermekének cége, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. nemrég újabb közbeszerzést nyert az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványtól. A cég többször is kapott már megbízást a közpénzből működő alapítványtól a fonyódligeti és a zánkai Erzsébet-táborok felújítására. A legújabb, márciusi tender alapján a fonyódligeti Erzsébet-tábor további fejlesztését végezheti a vállalkozás, ami rendszeresen indul sikerrel közbeszerzéseken. Ez meg is látszik az eredményein: az éves árbevételét 5 év alatt bő tízszeresére növelte a cég.

Téma sem lett volna, ha nem titkolóznak

Érdeklődtünk a felcsúti önkormányzatnál és a Fejér-B.Á.L. Zrt.-nél is, hogy jól értelmeztük-e a határozatokat és a kiírásokat. Cikkünk megjelenéséig Sisa Andrástól, Felcsút jegyzőjétől kaptunk választ, amelyben az állt, hogy valóban a Fejér-B.Á.L. Zrt. bérelte a mobil jégpályát a falu számára.

Mindezek a kérdések azonban valószínűleg fel sem merültek volna, ha a Kisfaludy-program keretében kiszórt 200 milliárd forint – amelynek segítségével ez a fejlesztés is megvalósul –  átlátható módon lett volna elköltve, és a pályázati feltételek, valamint a döntési mechanizmusok is ismertek lettek volna.

De nem voltak. Annyira nem, hogy a Transparency International Magyarországnak ki kellett perelnie az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. Ezek egyikében szerepel az is, hogy a tóként funkcionáló víztározó partján

télen korcsolyapályává alakítható sportpálya épül.

Ennek fényében már könnyen érhető, hogy a mostani kiírásban szereplő mobil jégpályát miért ugyanarra a helyrajzi számra (02/4 és 467) írták ki, mint a korábbi pályázatban a sportpályát, továbbá az is értelmet nyert, miért ugyanakkora (17 m x 30 m) a tervezett mobil jégpálya és a sportpálya mérete.

A „Felcsúti Tó étterem eszközbeszerzése – II. ütem” jégpályára vonatkozó műszaki dokumentációja „felcsavarható jégszőnyegekkel”

A közpénzből készülő Tó Étterem üzemeltetése egyébként Mészáros Lőrincék kiváltsága lesz, miután a felcsúti képviselőtestület idén januárban megszavazta, hogy az ingatlant 5+5 év időtartamra bérbe adják a Mészáros Gasztro Kft.-nek havi nettó 1,5 millió forintért. A cég tulajdonosa a Talentis Group Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc – más nem is pályázott az étterem üzemeltetésére.

Az új jégpálya – ha egyszer elkészül – is Mészáros Lőrinc közelében marad, ugyanis az általa elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) tulajdonát képezi az a tó melletti terület, amelyen a télen korcsolyapályává alakítható multifunkciós sportpályát és a hozzá tartozó lelátót hozzák létre. Ezeket a létesítményeket a telektulajdonos FUNA fogja üzemeltetni a felcsúti önkormányzat tervei szerint.

Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot a csónakázótóra, de a részletek nehezen derültek ki | atlatszo.hu

Sokatmondó adat, hogy a 2020-ban megítélt bő 200 milliárd forintos támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták. Például Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja, ami a stadion és kisvasút mellé egy csónakázó tavat álmodott meg gyaloghíddal, étteremmel és korcsolyapályával.

Katus Eszter

Címlapkép: Egy jégpálya már biztosan épült Fecsúton. (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Megosztás