médiaszereplés

Az RTL híradójában fejtette meg a felcsúti jégpálya titkát Katus Eszter kollégánk

Egyelőre nem épül új mobil jégpálya Felcsúton, Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujában. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés ugyanis eredménytelen lett. Csakhogy ugyanazon a helyrajzi számon már hónapokkal ezelőtt működött egy másik jégpálya – amihez viszont nem tartozott közbeszerzési eljárás. Utánajártunk, hogy ugyanarról a jégpályáról van-e szó vagy másikról. Erről a nyomozásunkról számolt be az RTL híradója.

A felcsúti jégpályára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet tavaly decemberben, majd idén februárban. A pálya ugyanis már működött, de a falu csak akkor írt ki egy mobil jégpályára vonatkozó közbeszerzési eljárást ugyanarra a területre. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok alapján próbáltuk kideríteni, hogyan lehetséges ez.

A szálak a „Víztározó turisztikai célú fejlesztése Felcsúton” elnevezésű projekthez vezettek, amelynek közbeszerzési dokumentumaiban utalnak egy jégpályára, de csak egy 2022 augusztusi szerződésmódosításban. Az eredeti tenderkiírásban jégpályáról egyáltalán nem esik szó, csak egy „többfunkciós sportpályát” említenek. Segítséget jelenthetne a műszaki leírás, amit azonban nem lehet megnyitni, mert sérült a fájl.

A választ végül a felcsúti képviselő-testület egyik 2022. novemberi jegyzőkönyvében találtuk meg. Eszerint „a turisztikai beruházás kivitelezője felajánlást tett, hogy egy teljes mobil korcsolyapályát biztosít” a falu részére, ha az önkormányzat vállalja a fenntartását.

Vagyis a kivitelezést végző Fejér-B.Á.L. Zrt. telepítette a jégpályát a faluba ajándékként.

Az önkormányzat pedig vállalta a jégpálya üzemeltetését 3 hónapos időtartamra a tulajdonában álló Felcsúti Gazdasági és Szolgáltató Kft.-n keresztül. Ezt az Átlátszó kérdésére Felcsút jegyzője, Sisa András is megerősítette. Vagyis a közbeszerzés egy újabb mobil jégpályára vonatkozott, de mivel az eljárás – érvényes ajánlat hiányában – eredménytelen lett, így egyelőre nem épül meg a létesítmény.

A nagylelkű Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonosa egyébként nem más, mint a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc és gyerekei.

Kiderült: Mészárosék ajándéka volt a felcsúti jégpálya, de egyelőre nem lesz új | atlatszo.hu

AA legérdekesebb rész azonban a „mobil jégpálya beszerzése” volt, amit eredménytelennek nyilvánítottak. A feladatra egyedül az osztrák AST Eis-u. Solartechnik GmbH vállalkozott volna, de nem töltötte ki megfelelően az egyik űrlapot.

Cikkünk nyomán az RTL Híradója is foglalkozott a felcsúti kisvasút megállója mellett létrehozott tavas-hidas-éttermes projekttel. A riportban helyszíni felvételeken mutatták be a majdnem teljesen kész komplexumot, amelyet Mészáros Lőrincék családi cége épített a falu által elnyert 1,5 milliárd forint állami támogatásból. Az adásban megszólaltatták a korcsolyapálya rejtélyét kibogozó kollégánkat, Katus Esztert, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt is.

 

Ahogy az a híradós riportban is elhangzott, az utolsó szögig közpénzből készülő Tó Étterem üzemeltetése szintén Mészáros Lőrincék kiváltsága lesz, miután a felcsúti képviselőtestület idén januárban megszavazta, hogy az ingatlant 5+5 év időtartamra bérbe adják a Mészáros Gasztro Kft.-nek havi nettó 1,5 millió forintért. A cég tulajdonosa a Talentis Group Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc.

Megosztás