uniós támogatások

Átadása után 1 évvel már pereg a vakolat a szabadkígyósi Wenckheim-kastély falairól

Az 1875-ben épült kastély felújítása három évig tartott és bő 3 milliárd forintba került. Az összeg felét az Európai Unió biztosította. 2022 márciusában kormánypárti politikusok avatták fel az ingatlant, olvasónk fotói alapján azonban a külső homlokzat már rossz állapotban van. A beruházásért felelős Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési NKft. szűkszavúan reagált az Átlátszó megkeresésére.

Távolról is impozáns, valóban meseszerű, és még hihetetlenebb látvány, ha nem Békéscsaba, hanem Orosháza felől, a kritikán aluli utakon érkezünk. A helyszín a Békés vármegyei Szabadkígyós, a fák között megbúvó csoda pedig a 19. században épült, neoreneszánsz és eklektikus stílusú Wenckheim-kastély.

Az impozáns ingatlan terveit Ybl Miklós készítette Wenckheim Krisztina grófnő útmutatásai alapján, aki azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. A grófnő kívánsága volt az is, hogy az épületnek annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak.

A kastély a honlapja szerint egy „historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusú épület”, amely kora egyik legmodernebb létesítménye volt gőzgép által működtetett vezetékes vízrendszerrel, gázlámpás kültéri világítással, óriási parkkal és repülőgép-hangárral. Wenckheim Krisztina és férje, Frigyes voltak ugyanis az első olyan magyar arisztokraták, akiknek repülőgépük volt. A grófi család 1944-ben Bécsbe menekült, az ingatlant pedig a II. világháború után államosították, majd évtizedekig mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskola működött benne.

A Magyar Nemzet 2020. március 21-i cikke a kastélyról, részlet (forrás: Arcanum)

1,5 milliárd forint uniós támogatás

Négy évvel ezelőtt, 2019-ben jelentette be a kormány, hogy 1,5 milliárd forint európai uniós támogatással és ugyanennyi hazai költségvetési forrásból felújítják az épületet.

A munkálatokról a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKVP) oldala azt írja, hogy „2019 február 27-én 11 órakor került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a szabadkígyósi Wenckheim kastély (GINOP-7.1.1-15-2015-00021) turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére”, valamint hogy „A projekt során felújításra kerül a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete.”

A felújításra vonatkozó közbeszerzést 2018 májusában írták ki, és 2019 márciusában hirdettek rajta eredményt. A munkára ketten jelentkeztek. Az egyik pályázó igencsak nehézsúlyú: a Laterex Zrt. a közbeszerzések egyik kisebb sztárja, többek közt a mosdósi kastély felújítását is ők nyerték el. A 2014-ben alakult cég az első gazdasági évben 6 milliárd, 2021-ben viszont már 19 milliárd forint bevételt ért el. A szabadkígyósi munkánál mégsem ők nyertek, itt a befutó a kiskunhalasi Modinvest Kft. lett. Ez a cég a Laterexnél jóval szerényebb pályát mutathat fel: az 1990-ben alakult vállalkozás éves bevétele 3-5 milliárd forint között mozgott az elmúlt években.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyik bejárata 2018. április 6-án. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

3,2 milliárdos végösszeg

A szabadkígyósi kastély felújítását nettó 2,5 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a Modinvest 2019 tavaszán, ám az összeg már az év novemberében 2,61 milliárdra, majd 2020 decemberében 2,67 milliárdra nőtt különböző – ám nem részletezett – pótmunkák miatt.

A projekt összköltsége végül az origo.hu tudósítása szerint 3,2 milliárdra hízott. A kormánypárti portál a 2022-es átadáskor azt írta, „A projektre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében nettó 1.723.500.000 forint forrást biztosítottak. Hazai forrásból Magyarország Kormánya további 1.510.499.875 forint összeget nyújtott a kastély felújítására. Így összesen 3.233.999.875 forintból újult meg Békés megye egyik ikonikus turisztikai látványossága.”

A Wenckheim-kastély a levegőből a 2022-es átadáskor. (fotó: NKVP/Facebook)

A felújított ingatlant 2022 március végén avatták fel. Az átadón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője is fogta a nemzeti színű szalagot. Akkor az épület még – látszólag – hibátlan állapotban volt. A kastély díjat is kapott a felújításért, erről az epiteszforum.hu számolt be.

Átadó a kastélynál. Akkor még nem ázott. Forrás: https://www.facebook.com/nkvp.hu/photos

A felújított kastély átadása 2022-ben (fotó: NKVP/Facebook)

Nedves falak miatt csúszott a felújítás

A munka viszont nem ment könnyen. A Modinvest határidő-hosszabbítást is kért, a szerződést 2021-ben emiatt módosították. A közbeszerzési dokumentum szerint 3 hónappal tolták ki a határidőt. Az indoklásban az áll, hogy „a Műemléki Kastélyépület földszinti falfelületei túlzott mértékben nedvesek, így a szerkezetre nem vihetők fel a felújított műemléki szerkezetek, azaz a helyiségekben nem építhetők be többek között falburkolatok, tapéták, restaurátori festések, beépítendő restaurált és új bútorok, felújított és új parketta, illetve az installáció, mert azok károsodását okozhatja a magas páratartalom.

A megfelelő szárítási időszakra az érintett területeken Vállalkozó nem tud munkát végezni a fenti műemléki-, örökségvédelmi restaurált tárgyak, szerkezetek megóvása érdelében. A rendelkezésre álló épületfizikai vizsgálatok alapján bizonyítható, hogy előre nem látható mennyiségben a szerkezetekbe víz szorult, mely a földszinti falakból és szerkezetekből az előre látható mértéknél lassabban tud csak távozni, mesterséges szárítás mellett.”

2022-ben készült el, de már rosszul néz ki. Fotó: Olvasónk

Több helyen mállik a festés és a vakolat

A nedvesség azonban így sem tűnt el. Az épület homlokzatán több helyen is ázás nyomai láthatóak, pedig a projektleírás szerint a 3,2 milliárd forintból többek között:

  • felújításra került a torony, a félemelet és a pince egy része,
  • sor került a főépület teljes tetőcseréjére és homlokzat-felújítására, utólagos szigetelésére, gépészeti és közmű-cseréjére.

A hibák pedig pont ezeken a helyeken láthatóak. A látogatói bejáratnál a boltívek festése és vakolata mállik, pedig alig több mint egy éve adták át az ingatlant. Hasonló a helyzet a kávézó teraszánál is. Ezeket a foltokat nem lehet csak úgy eltüntetni, de az idén márciusban készült fotókon a javításnak még nincs is nyoma.

Az épület több részén is mállik a festés és a vakolat. Fotó: Olvasónk

„Majd kijavítják”

A kastély – idézet az nkvp.hu-ról – „a kortársak szerint a 19. század második felének egyik legszebb kastélya volt. Emellett pedig az egyik legköltségesebb, hiszen az építkezés másfél millió forintba került. Még ma is megvan az 1875-ös alapkő Wenckheim Krisztina nevével. (…) A Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően a szabadkígyósi Wenckheim-kastély hamarosan újra a régi pompájával várja a látogatókat.

Az egykor nagyon precízen vezetett kastélybeli vendégkönyv mintájára elkészül a modern vendégkönyvet rejtő regisztráló terminál. A látogatók számos interaktív játékban vehetnek részt a digitális vendégkártyával. A cél az, hogy mindenki úgy érezze, hogy részt vehet a kastély egykori mindennapjaiban és a saját élményeként élhesse meg a korra jellemző hangulatot.”

Egy éves a homlokzat, de valahol beázik. Fotó: Olvasónk

Arról hiába kérdeztük a NÖF-öt, hogy mi okozta a látható hibákat. A felújítást levezénylő állami cég szűkszavúan csak annyit írt, hogy „A Szabadkígyósi Wenckheim-kastély részleges felújításon esett át. Az átadás óta felmerülő műszaki hibákat a kivitelező garanciában, az időjárás és rendelkezésre állás függvényében előre időzített menetrendben javítja.”

Segesvári Csaba

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta.

Megosztás