Egyéb

Pert indítottunk az eltitkolt átvilágítási jelentésért, lecserélték a projektgazdát az uniós kastélyfelújítási programban

 

Levették Gyutai Csabát a kastélyprogram éléről. Ez az uniós pályázati kiírások egy friss módosításából derül ki. A Gyutai vezette két miniszterelnökségi cég átvilágítása állapított meg hajmeresztő dolgokat, a rendőrség is nyomoz. Az új projektvezető cég nyomban ki is tolt egymilliárdot, ezúttal a nagyvázsonyi vár ránctalanítására.

Már nem a Budavári Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Nonprofit Kft. vezényli a 40,4 milliárd forint uniós pénzből gazdálkodó kastély- és várprogramot. Legalábbis a legfrissebb nyertes pályázatban már nem egy másik cég főnökösködik. Az utód a szintén állami érdekeltségű NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. – derül ki egy friss közleményből, amellyel a program GINOP-pályázatának felhívását módosította a kiíró.

A Budavári Nkft. egyike volt annak a két cégnek, amelynek tevékenységét hűtlen kezelés miatt nyomozza a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az eddig kiszivárgott részletek alapján a cégnél kreatívan bántak a közvagyonnal, vezetőjének, Gyutai Csabának, Zalaegerszeg korábbi fideszes polgármesterének és rokonainak is jutott a jóból.

A BRFK nyomozása egy korábbi, kormányzati megrendelésre készített átvilágítás alapján indult. Ezt a dokumentumot azonban, többszöri ígéret ellenére sem hozta mindeddig nyilvánosságra a Miniszterelnökség. Mi pert indítottunk a közzétételért.

A Budavári Nkft. várprogramos utóda, a NÖF eredetileg Sopronbánfalvi Kolostor Nkft. néven Kovács Gábor bankár cégbirodalmának része volt, s annak kapcsán került állami kézbe, hogy az állam megvette az ingatlant a Lázár János kancelláriaminiszterrel rokonszenvező üzletembertől.

A váltással párhuzamosan e hét elején ki is toltak újabb egymilliárd forintot a várprogram-keretből. Ezúttal a nagyvázsonyi vár turisztikai fejlesztésére. A támogatási felhívás értelmében a NÖF-nek nem kellett konzorciumi partnereket bevonnia a pályázatba.

Kapcsolódó cikkek:

Bepereljük a Miniszterelnökséget a Várgondnokságról készült átvilágítási jelentésért

Nyomoznak a Várgondnokság ügyében, mégis Gyutai Csaba irányítja a kastélyprogramot

Rádi Antónia

Megosztás