Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Tovább ömlik a közpénz Lévai Anikó erdélyi barátainak kastélyára

Közelíti az egymilliárd forintot az az összeg, amit a Bethlen Gábor Alap (BGA) nemzetpolitikai támogatásaiból kap Lévai Anikó erdélyi arisztokrata barátainak alapítványa. A pénzből a család érdekeltségében lévő zabolai kastélyszálló épül-szépül.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Másfél éve írtuk, hogy ingatlan- és eszközfejlesztés támogatására 481,8 millió forintot kapott 2017 júliusában az erdélyi Zabolán, a Mikes kastély címén működő Roy-Chowdhury-Mikes Alapítvány. Az alapítványt a kastély ura, Roy Chowdhury Aron Gregor vezeti. A férfi Ugron Zsolna férje, de tudomásunk szerint egy ideje különváltak.

 

Félmilliárd forint a Bethlen Gábor Alapból Lévai Anikó kedvenc erdélyi arisztokratáinak

Közel félmilliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alap nemzetpolitikai támogatások forrásából Lévai Anikó kedvenc erdélyi arisztokratáinak alapítványa. Az alapítvány székhelyén kastélyszálló működik. Ingatlan és eszközfejlesztés támogatására kapott július közepén 481,8 millió forintot az erdélyi Zabolán, a Mikes kastély címén működő Roy-Chowdhury-Mikes Alapítvány. Az alapítványt a kastély ura, Roy Chowdhury Aron Gregor vezeti.

Azóta találtunk további három hasonló döntést a BGA-honlapján: 219 millió forintról, illetve 131 millióról szólót még szintén 2017-ből ingatlan- és eszközfejlesztésre, illetve tavalyról további 43,8 milliót, ami kifejezetten a kastélypark felújítására szolgál.

Az arisztokrata Mikes-família által kárpótlási eljárásban visszakapott kastélyban korábban állami kórház működött, jelenleg szállodaként üzemel, és a Tripadvisor szerint a vendégek eléggé kedvelik.

Megfordult itt Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is. Innen a remek barátságuk a kastélyszállót üzemeltető alapítvány vezetőjének feleségével, Ugron Zsolnával, illetve Ugron rokonával, Molnár-Bánffy Katával.

Ugron Úrilányok Erdélyben című könyvének egyik bemutatóján Lévai Anikó köszöntőbeszédében hangzott el az alábbi pár mondat:

Olyan szerencsés vagyok, hogy jártam Zabolán, ahol Zsolna és a férje, Gergely családjuk támogatásával egy letűnt világot épít újjá. Jártam ott, és láttam, mennyi, de mennyi munka van már mögöttük és lesz még előttük. Egy élet is kevés hozzá.

A Lévai-közeli arisztokraták által létrehozott egyéb szervezeteknek is jutott közpénz, erről írtunk korábban is, bár ezek a juttatások csak néhány tízmilliós tételt tettek ki.

 

Főrangú hölgyekkel haknizik a miniszterelnök felesége a történelmi országrészekben

Az MNB Pageo Alapítványa 15 millió forinttal támogatta az első Orbán-kormány miniszterelnökségi szövegírója, Molnár-Bánffy Kata fb-elnökségével működő alapítványt. Két másik hozzá kötődő, Romániában bejegyzett civil szervezetet magyar állami érdekeltségek pénzelnek. Molnár-Bánffy és rokona, az erdélyi arisztokrata Ugron Zsolna a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval hakniznak Erdélyben, és határainkon belül.

A Molnár-Bánffy Kata résztulajdonában álló Salt Communications Kft. nevű PR-cég is jól fut: 4 év alatt, 2017-re 45 millió forintról 217 millióra tornázta fel az árbevételét. Vannak és voltak állami munkáik is, gyártottak például augusztus 20-i ünnepi logót, bedolgoznak a nemzeti kastélyprogramba, honlapjukon pedig ezzel büszkélkednek:

„A Várkert Bazár minket bízott meg az arculati kézikönyvük elkészítésével, valamint az épület irányítótábláinak a megtervezésével. Emellett készítettünk a kiállításaikhoz arculatot, plakátot, illetve az évszakonként megjelenő programfüzetek is a mi kezünk nyomát viselik”.

Rádi Antónia

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a zabolai Mikes-kastély (forrás: wikimedia) 

Megosztás