2016

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

 

Mióta Orbán Viktor veje, Tiborcz István otthagyta a közvilágítás-bizniszt a rossz sajtója miatt, egyre-másra jelennek meg hírek az érdekeltségi körébe tartozónak vélt cégek ingatlanvásárlásairól. Olyan üzletekről is, amelyeknél az adásvételhez nevét adó személy feltehetően csak arra szerződött, hogy a valódi tulajdonosok a háttérben maradhassanak. Történik mindez éppen akkor, amikor uniós milliárdok állnak rendelkezésre a kastélyprogramra, és egy új törvény jelentős adókedvezményt is bevezetetett a műemlékek felújítására. Összesítjük a miniszterelnöki vőhöz köthető ingatlanvásárlásokat.

 

Hirdetés

 

Uniós támogatások és adókedvezmények műemlékek felújítására

Az állami tulajdonban lévő kastélyok, várak turisztikai hasznosítását a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ irányítja. A szervezethez eddig 19 kastély került át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A Forster Központ a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2014-2018 között 35 kulturális örökségvédelmi projekt kidolgozását, fejlesztését és megvalósítását támogatja összesen 43,8 milliárd forint bruttó becsült összeggel, amiből 33,8 milliárd forint az Európai Unió társfinanszírozásával nyújtott támogatás, 9,9 milliárd forint pedig hazai költségvetési támogatás.

A kormány hozzájárult a kastély- és várprogramban lévő 33 milliárd forintnyi uniós támogatás előlegként történő azonnali és teljes kifizetéséhez. Egy projektre legfeljebb 1,5 milliárd forintot juttatnak, ha világörökségi helyszínről van szó, az összeg ennek a duplája is lehet. Ezen felül a Parlament idei döntése értelmében a műemléki ingatlanok felújításának költsége jövőre levonható lesz a társasági adóalapból.

Az adókedvezmény igénybevételéhez nem kell a kiszemelt műemlék tulajdonosának lenni: az is elég, ha valaki csak bérli a felújítandó épületet. Azok sem panaszkodhatnak majd, akik csak üzemeltetnek, mert a társaságiadó-alapjukat 50 százalékkal ők is csökkenthetik a felújítások költségeivel. A műemlékekre négyzetméterenként 400 ezer forintig lehet a költségeket elszámolni, a nem műemléki épületek esetében pedig 320 ezer, az átalakításokra pedig 220 ezer forintot.

„A kastélyok felújításának technológiai feladatai ellenőrizhetetlenül sok pénzt igényelnek. Ez tökéletesen alkalmas adócsalásra. Ide bármennyi költséget el lehet számolni. Most teremti meg hozzá a jogszabályi környezetét a kormány azzal, hogy olyan adószabályokat szab, amelyekkel minden további nélkül lehetséges lesz az, hogy akár 4,5 milliárd forintig igénybe vegyék a társaságiadó-kedvezményt” – érvelt Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a kormány tervei ellen a törvényjavaslat vitájában.

Ha egy vállalkozás nem tudja teljes mértékben igénybe venni a törvény által biztosított adókedvezményt, akkor igénybe vehetik a kapcsolt vállalkozásai is. Az Európai Bizottság ugyanakkor kimondottan ellenzi a műemlékek körüli ellenőrizhetetlen költekezést, például mert az nehezen nyomon követhető.

Tiborcz István üzleti körei a hozzájuk köthető ingatlanszerzésekkel a Parlament által idén elfogadott adókedvezmények megszerzésében is lehetőséget láthatnak: a miniszterelnöki vő augusztus végén tulajdonosként bekerült a WHB Ingatlan Kft. építőipari cégbe – a cégcsoport az elmúlt években a Várkert Bazár felújításában is részt vett. A Tiborczhoz köthető műemlékvásárlásokat ugyanakkor két milliárdos külföldi üzletember, a török Adnan Polat és a szaúdi Ghaith Pharaon magyarországi érdekeltségei bonyolították az elmúlt két évben.

 

Infografika: Magyar Narancs

Infografika: Magyar Narancs

 

 

A turai Schossberger-kastély

Kétszázmillió forintért jutott hozzá hazánk egyik legszebb, bár elég romos állapotú épületéhez, a turai Schossberger-kastélyhoz a TRA Real Estates Kft. Az ügyletet gyorsan összekapcsolták Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal, mert az adásvételben korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvédi irodája járt el, illetve a vevői cégcsoport tulajdonosának, a BDPST Zrt.-nek a bejegyzési illetékét maga Tiborcz István tette le. A kastély parkját tavaly elkezdték rendbe tenni, idén nekiláttak a neoreneszánsz stílusú épület felújításának is. Ami nem olcsó mulatság, tíz éve hatmilliárd forintra becsülték a renoválás költségét.

 

Már tíz éve is hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A Városligeti fasori Spitz-villa

A BDPST Zrt. az egyik érdekeltsége, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft. révén vásárolta meg a Rátkai Klub VI. kerületi ingatlanát. Az épület szerepel Budapest száz éves házai között is. A tulajdonosváltásra tavaly augusztusban került sor, de a birtokbaadás csak idén februárban történt meg. Az épület nem műemléki védettségű, de a környék az, így az új tulajdonos nem változtathat a villa külső homlokzatán.

 

liget2

 

A bodajki kastély

A Székesfehérvár közelében található, az 1837 és 1839 között épült, klasszicista stílusú Hochburg–Lamberg-kastélyra a szintén BDPST-leányvállalat TRA Real Estates Kft. csapott le. Idén nyáron aztán az ingatlan átkerült a BDJK-Real Estate Kft.-hez. A feol.hu értesülése szerint a vételi ajánlat 29 millió forintról szólt. 2015-ben több százmillió forintos végrehajtás került a kastélyra és a körülötte lévő telkekre, amelyek biztosítékul szolgálnak egy Raiffeisen-hitelhez.

 

lamberg_kast__ly_bodajk

Fotó: fejérinfó.hu

 

A volt Postabank-székház

A BDPST Zrt. másik leányvállalata, az AMX Nador House Kft. 2015-ben megvette a budapesti egykori Postabank-székházat. Ezt követően a céggel együtt eladta a 2015-ös alapítású, Ammar M. Abu Namous jordániai üzletember által jegyzett Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft.-nek, amely szerzeményét Pharaon-Kappa Kft.-re nevezte át. Namous a Bank of Jordan felügyelőbizottsági tagja, akit Ghaith Pharaon – mint később kiderült, nemzetközi körözések alatt álló – szaúdi milliárdos mindenesének tartanak. A cégcsoportban kézbesítési megbízottként felbukkant Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja is.

 

postabank

Fotó: 444.hu

 

A seregélyesi kastély

A korábban szebb napokat látott, 1821-ben épült Hochburg–Lemberg-kastélyt úgy tudta a Pharaon-Alfa Kft. megszerezni 2014 végén, hogy a Kastély Hotel Seregélyes Vendéglátóipari Kft. felszámolásba került. A pontos vételár nem ismert, a felszámoló 2014 novemberi hirdetményében a Fejér megyei kastély 320 millió forintos áron szerepelt.

 

seregelyes_kastely

Fotó: seregelyes.hu

A hőgyészi Apponyi-kastély

A szaúdi üzletember másik érdekeltsége, a Pharaon-Beta Kft. szintén vett egy kastélyt: azt, amit az Apponyi család a 18. században építtetett a Tolna megyei Hőgyészen. A több hektáros arborétum közepén található épület az utóbbi időben kastélyszállóként működött, de – mint az Index írt róla 2010-ben – az ingatlan tulajdonosa, a Hermelin Termál Kastélyszálló Zrt. felszámolás alá került. A négycsillagos hotel irányára akkor nettó 1,8 milliárd forint volt, most a Pharaon-Beta állítólag valamivel több, mint egymilliárd forintért vásárolta meg. A kft. ügyvezetője ugyancsak Abu Namous.

 

apponyi

Fotó: legifelvetel.hu

 

A Kútvölgyi úti villa

A szaúdi milliárdoshoz köthető egyik vállalkozás, a Pharaon-Delta Kft. csapott le az Orbán Viktor miniszterelnök budapesti házával szemközti, 573 négyzetméteres alapterületű villára és az azzal szomszédos telekre – derítette ki a Magyar Narancs. A céget szintén az üzletember mindenese, Namous viszi. Hogy Pharaonék mihez kezdenek ezzel, vagy az általuk felvásárolt többi ingatlannal, nem tudni.

 

pharaon

Fotó: ittlakunk.hu

 

A Pharaon-botrány

Ghaith Pharaon több mint másfél évtizede szerepel az FBI körözési listájának első tíz helyezettje között, miután strómanként érintett volt a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) 1991-es összeomlásának botrányában. Ez az USA egyik legnagyobb banki csalása volt, a kár összértékét 12 milliárd dollárra tették. Az amerikai hatóságok Pharaont elektronikus csalással, panamázásra való szövetkezéssel, bűnpártolással és felbujtással gyanúsították.

Egy 2002-es francia parlamenti jelentés szerint az üzletember kapcsolatban áll a terrorszervezetek által használt iszlám pénzügyi hálózattal is. A magyar hatóságok és vezető politikusok összevissza beszéltek azzal kapcsolatban, hogy azonosítani tudták-e a körözésekben szereplő adatok alapján Pharaont. Mint megírtuk, a hiteltelen magyarázkodás mögött olyan komoly üzleti érdekek állhatnak, amelyek felülírhatják az ügy nemzetbiztonsági kockázatait. Az FBI a szaúdi milliárdos Magyarországra történő beutazásáról soron kívüli értesítést kért.

Hotel Visegrád és Mahart-ház

Egy félkész visegrádi hotelhez úgy jutottak hozzá a Tiborcz Istvánhoz köthető  üzleti körök, hogy a tulajdonos el volt adósodva az MKB felé. Miután megtörtént a váltás, az új tulajt átnevezték Hotel VSGRD Kft.-re. A Börzsönyre és a Dunakanyarra néző épületet egy valamikori bányagödörben alakították ki, így a recepció háttere valódi sziklafal.

A Heti Válasz tényfeltárása szerint a Tiborcz Istvánhoz és Szivek Norbert MNV- vezérigazgatóhoz kapcsolható cégcsoporthoz került továbbá az V. kerületben egy háztömb, mégpedig az, amelyikben a Mahart-ház és Andrew Vajna filmügyi biztos kaszinója is taláható. Az üzlethez kétmilliárd forintos hitelt adott a Gránit Bank, és 15 milliárd forintos hitelt az állami tulajdonú, az utóbbi időben a kormánypárthoz közeli üzleti körök kifizetőhelyeként működő Eximbank.

 

mahart_haz

Fotó: Heti Válasz

 

Kapcsolódó cikkeink

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Orbán szomszédságában is bevásárolt az FBI által körözött szaúdi milliárdos

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

Összevissza beszél a kormányzat a Pharaon-ügyben, üzleti megfontolások írhatták felül a nemzetbiztonsági kockázatot

Pozícióban a rokonok

Lévai Anikó testvére, Lévai Gizella egyik fia, Szeghalmi Ádám irányította az V. kerületi Terminal éttermet üzemeltető Pakor-Gasztronómia nevű céget. Ezt a munkát tőle augusztusban a Fidesz kedvenc biztonsági cégének egyik tulajdonosa vette át, aki a szomszédos Fröccsteraszt is működteti. Szeghalmi Ádám vezette augusztus közepéig a Cider Alma Kft. Drogida Hungaro nevű leányvállalatát is. A Cider Alma azzal vált ismertté, hogy 3,2 milliárd forintos tartozást halmozott fel az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház felé, és a követelést biztosító zálogtárgyak között több millió konzervet szerepeltetett.

Év végére kiderült, hogy Tibocz István cégvásárlással szert tett egy további, egymilliárd forintra becsült értékű ingatlanra a komáromi ipari parkban is, ahova a kormány csábít befektetőket, például egy dél-koreai autóipari céget. A 3,7 hektáros telken álló 13 ezer négyzetméteres üzem megszerzésének részleteit a Direkt36 derítette ki: a miniszterelnök veje augusztusban jelent meg többségi tulajdonosként a WHB Ingatlan Kft.-ben. Tiborcz beszállása a cégbe azért is érdekes, mert az korábban Paár Attila érdekeltségébe tartozott. Ő volt az, aki tavaly megvásárolta Tiborcz korábbi, a közvilágítás-bizniszben érdekelt Elios Zrt.-t tulajdonló cégét.

Csikász Brigitta

Már megint itt van az év vége. Az Átlátszó idén is keményen dolgozott azért, hogy átláthatóbb és szabadabb legyen Magyarország. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás