gárdony

3,3 milliárdos hajóépítési tudásközpontot hoz létre a Máltai Szeretetszolgálat a Velencei-tónál

A Velencei-tó partján megvalósuló beruházást az eredetileg becsült árnál 552 millió forinttal drágábban végzi el a nyertes cég. Az nem igazán érthető, hogy a segélyszervezet miért pont egy hajózással foglalkozó tudásközpontra vágyott Gárdonyban. A fejlesztés inkább a Velencei-tó melletti „kajaklobbi” része lehet, ami a Kovács Katalin nevéhez köthető gigantikus kajak-kenu központ felépítésének köszönhető. A nyertes egri cég egyik tulajdonosa Forró Zoltán, aki egyike azon „balliberális” üzletembereknek, akik bekerültek a Fidesz elitklubjaiba. Korábbi cikkek szerint Forró Zoltánnak 2010 előtt szerepe volt abban, hogy egy metróállomás fölötti fejlesztési területet átjátszhattak Habony Árpád grúz-izraeli haverjának. 

A kormány 2020-ban bízta meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot a Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont létrehozásával Gárdonyban a Velencei-tó partján. A kivitelezésre kiírt közbeszerzésnek nemrég lett meg az eredménye. Az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy a tudásközpont 3,3 milliárd forintból valósulhat meg. A munka nagy része egyébként a már meglévő épületek felújítását takarja.

A beruházást az eredetileg becsült árnál 552 millió forinttal drágábban végzi el a nyertes cég, az egri székhelyű Euro Campus Kft.. A közbeszerzéseken jártas budapesti székhelyű Laterex Építő Zrt. is pályázott a munkára.

A beruházás két részből áll:

  • a Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont
  • az Iroda- és Szakképző műhely, valamint Teszt- és Verseny Központ megvalósításából.

1200 négyzetméter térkő

A beruházás a korábbi VVSI (Velencei-tavi Vízi Sportiskola) vízisportbázis területén fog zajlani, a felújításra váró ingatlanok a Velencei-tó partján vannak.

Forrás: ÉTDR

A leírás szerint a telep délnyugati határán lesz kialakítva a kétszintes Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont. Az épület felújítással érintett összes nettó területe 2 753 négyzetméter, továbbá 6 291 négyzetméter külső felület újul meg.

A tervek szerint a felújítás elég átfogó lesz. Többek között a szigetelést, az akadálymentesítést, a festést, a nyílászárók cseréjét, a padlóburkolatok lerakását, új liftet, a telken belüli gázrendszer teljes rekonstrukcióját, és az épület villamos rendszerének felújítását takarja a munka. A külső környezetrendezés során utak, parkolók (1 274 négyzetméter térkő burkolattal), és zöldterületek kialakítása valósulnak meg.

A telep északkeleti végében található kétszintes épületben lesz az Iroda és Szakképzőműhely, illetve a telep keleti sarkában lévő kisebb épületet is felújítják. A közbeszerzés kiírását az Építészfórum szúrta ki először januárban.

A Máltai ingyen kapta az államtól

Viszonylag nehéz megmagyarázni, hogy mi köze van a szociális tevékenységet folytató, keresztény értékrendű szervezetnek a hajózáshoz, és miért van hirtelen pont egy ezzel kapcsolatos tudásközpontra szükségük.

A 444.hu 2020-ban írt egy kormányhatározatról, amelyben a kormány az állami tulajdonú gárdonyi ingatlanokat ingyenesen odaadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-ben lett 100 százalékos tulajdonos a Szeretetszolgálat. Az indoklás szerint azért, mert a kormány elkötelezett abban, hogy „megteremtse a fogyatékossággal élő emberek számára az önálló és méltóságteljes élet feltételeit, biztosítsa a szolgáltatások elérhetőségét, valamint hogy minél szélesebb körben lehetővé tegye a sportolási lehetőségekhez való hozzáférést”.

forrás: ÉTDR

Az építkezés a Velencei-tó melletti „kajaklobbi” része. A kormányhatározatban leírják: az a terv, hogy a tudásközpont és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát működtető alapítvány a közös célok elérése érdekében együttműködjön.

A sportközpontról nemrég írtunk. A 43 milliárdos beruházás a Velencei-tó északi partján zajlik, és kivágtak miatta egy halom fát. Az alapítványt rengeteg közpénzzel tömték ki, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó Kovács Katalin férje pedig nem más, mint az Orbán-kormány sportállamtitkára, Schmidt Ádám.

Drónfotók: letarolták a fákat a Velencei-tónál épülő kajak-kenu akadémia telkén | atlatszo.hu

A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták.

Mészárossal együtt építkeztek

Az Euro Campus leginkább a Heves megyei közbeszerzéseken tarol, az Eger Hírek összesítése szerint a kft. többek között hozzájárult Eger belvárosának rehabilitációjához, a Dobó István tér megújításához, dolgoztak az egri városháza épületének bővítésén, továbbá az egri vár és a hozzá kapcsolódó épületek rekonstrukcióján.

Az egyik legnagyobb munkájuk az építkezés közben négyszeresére drágult szilvásváradi lovasközpont felépítése volt, amiben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. volt a partnere.

Masszívan veszteséges az építkezés közben négyszeresére drágult szilvásváradi lovasközpont | atlatszo.hu

A szilvásváradi építkezés három ütemben valósult meg: először a régi lovarda felújítása és az új lovarda építése, majd a parkoló-, közmű- és útépítés, a legutolsó ütemben pedig a stadionépítés. A Szilvásváradra látogató turisták már csak akkor kapták fel a fejüket, amikor a 6500 fős stadiont kezdték el építeni, jó sok betonból a Szalajka-völgy bejáratánál.

A cégadatbázis szerint a kft. tavaly 2 milliárd körüli nettó árbevétel mellett 47 milliós nyereséget, 2020-ban pedig 1,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 32 milliós nyereséget ért el.

A cég közvetett tulajdonosa Forró Zoltán (50 százalék), és az egri Kovács Imre (50 százalék). Forró felkerült a Válasz Online listájára, ami a NER idegenlégiósai, avagy „balliberális” üzletemberek a Fidesz-holdudvarban nevet viseli. A lap úgy „emlékezik meg” róla, hogy korábban ő volt Demszky Gábor főpolgármesteri kabinetfőnöke, tanácsadója, illetve azon szabad demokrata BKV-s igazgatósági tagok egyike, akik kijátszották a Habony Árpád baráti körébe sorolt Michael Gagelnek a metróállomás fölötti fejlesztési területet. A 2010-es kormányváltás után azonban Forró nem börtönbe ment, hanem bebocsáttatott a NER elitklubjaiba.

Zsilák Szilvia

Helyreigazítás: A cikk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy Kovács Katalin férje Schmidt Gábor, és a jelenlegi kormányban ő a sportállamtitkár. A tévedésért az érintettek és olvasóink szíves elnézését kérjük.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a tudásközpont látványterve (forrás: ÉTDR)

Megosztás