Heti lapszemle

13 párt egyetlen forintot sem adott vissza a kampánytámogatásból – Heti lapszemle

RTL Klub Híradó: 13 párt egyetlen forintot sem adott vissza a kampánytámogatásból

Csupán három olyan párt fizette vissza a választási kampányra felvett milliókat, amely nem érte el az 1 százalékot az áprilisi választásokon. 13 párt egyetlen forintot sem adott vissza. Ezt válaszolta Híradónk kérdésére a Magyar Államkincstár. Így több mint 2 és fél milliárd forint közpénzt kellene behajtania az adóhatóságnak az úgynevezett kamupártokon. Közülük az egyik, az Összefogás nevű párt vezetője két napja jelentette be, hogy a pártja feloszlik. Az Összefogás már négy éve sem fizette vissza a kampányra felvett százmilliókat, mostanra már 720 millióval tartoznak. A párt elnöke, Szepessy Zsolt ellen büntetőeljárás folyik, mert nem számolt el a kampánypénzekkel. Mivel a párt által megadott elérhetőségen egy székhelyszolgáltató működik, így a pártot nem lehetett elérni.

Index: Gyorsan lezavarták a hatalomátvételt a Hír TV-ben

Nyerges Zsolt nem egészen egy hete vette meg Simicska Lajos médiabirodalmát (is), azaz vette át egykori üzlettársa részesedéseit. Az új tulaj augusztus 1-jén ment be a tévébe, ahol bejelentette, hogy ő nem foglalkozik a médiával, de vannak erre emberei. Így Répásy Bálint, a most bezárt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. egykori üzletfejlesztési igazgatója, akiből a vezérigazgató lett. Továbbá Liszkay Gábor, a Mediaworks vezetője, aki média-tanácsadóként dolgozik majd a csatornánál; Szikszai Péter, aki a tartalomért felelős vezérigazgató-helyettes lesz. Ő már volt vezérigazgató-helyettes a Hír TV-nél, majd a Magyar Időknél és az Echo TV-nél dolgozott. Mellettük hírigazgatóként tér vissza Szikszai élettársa, Mentes Katalin, a Hír TV egykori hírszerkesztője, később az Echo TV hírigazgatója. Ezzel együtt Kálmán Olgát kirúgták, Csintalan Sándor pedig felmondott.

444: Másfél év után mondta meg az állam, hányan fagynak halálra az országban

A Város Mindenkié csoport az Utcajogász Egyesület segítségével perelte ki a rendőrségtől a pontos számot. A testület fél éven át azt állította, hogy nincsenek adataik a halálra fagyott emberek számáról. A bíróság idén áprilisban kötelezte az ORFK-t az elmúlt évek fagyhalál-statisztikáinak kiadására, amit nem rég kapott meg a Város Mindenkié csoport. A rendőrségi adatbázis két kategóriát különböztet meg, a „gyaníthatóan kihűlés miatt elhunytakat” és a „hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunytakat”. A különbség a kettő között, hogy az egyik esetben még nem zárult le a haláleset vizsgálata, a másikban már igen. Ezek alapján közterületen a 2016-2017-es télen gyaníthatóan 20 ember fagyott meg, megállapítottan pedig 35. Magánterületen, azaz nagyrészt a saját lakásában, ebben az időszakban gyaníthatóan 46 ember fagyott meg, megállapítottan 79.

Népszava: 400 hektárt kap Debrecentől a BMW

Beindulhat a telek- és ingatlanbiznisz a bajor cég érkezésének hírére. Debrecen a Kismacs-Nagymacs városrészen kétszer-két kilométeres földterületet vásárol az autógyárnak. A területet megvásárlására és az infrastruktúra kialakítására az önkormányzat 44 milliárdos, kormánygaranciával megerősített hitelt vesz fel. Az viszont kérdése, hogy ezt az összeget a BMW kifizeti-e. A debreceni polgármesteri hivatal a lappal azt közölte, hogy a terület fejlesztésével kapcsolatos tárgyalások jelenleg is tartanak, annak részletei pedig üzleti titkot képeznek. Ezen kívül megismételték még azt is, amit Szijjártó Péter miniszter a hét elején ezzel kapcsolatban mondott, azt, hogy a 400 hektáros terület 2019 második felében kerül át a cég tulajdonába.

G7: Szexre, cigire és kólára sokat költünk, a ruhán viszont spórolunk

Uniós összevetésben kiugróan sokat költenek a magyarok alkoholra, dohánytermékekre és narkotikumokra – derül ki az Eurostat egy közelmúltban közzétett elemzéséből. A háztartások összes kiadásuk 7,6 százalékát fordítják ilyen célra, ami az EU-s átlag duplája. Ennél magasabb arányt csak Csehországban, Luxemburgban, Észtországban és Lettországban mértek. Az uniós háztartások kiadásaiban a három legnagyobb tételt az étkezéshez, a közlekedéshez és a lakhatáshoz köthető költségek jelentik. Itthon és a teljes EU-ban egyaránt az összes költés fele megy el ezekre. A magyarok fogyasztási kosara a már említett cigi-pia-narkó hármas mellett a prostitúció és a nem alkoholos italok esetében tér el jelentősen felfelé az uniós átlagtól, olyannyira, hogy ebben a két kategóriában mi vezetünk.

Megosztás