Cikkek

Itt a lista – olvasóink szerint ezek a kamupártok csaltak az aláírásaikkal

 

Tizennyolc olyan párt neve szerepel olvasóink leveleiben, amelynek biztosan nem írtak alá ajánlást, mégis szerepel a nevük és személyes adataik a jelöltek ajánlóívén. Felhívásunkra több tucatnyian kérték ki adataikat a választási irodáktól, s osztották meg velünk a tapasztalataikat. Amelyek lesújtóak ugyan, viszont tanulságosak.

Eddig csak találgathattunk, mit is nevezzünk fantompártnak. Amelyiknek nincsen honlapja, de még egy pár perc alatt összedobható Facebook-oldala sem? Van ilyesmije, de nem frissül? Nem érhetőek el a programok, nem tudni, kik a párt vezetői? – ezek jó sejtések, csakhogy egyenként, ha döcögősen is, de kimagyarázhatók. Próbálkoznak is vele a pártocskák, leginkább azzal érvelve, hogy a kampány lekötötte az energiájukat. Illetve azzal, hogy pártot alapítani, választáson indulni alapvető demokratikus jog.

Csakhogy adatot lopni, hamis papírokkal traktálni a választási irodákat bűncselekmény. Olvasóink levelei pedig bizonyítékok. Az alapos gyanúra mindenképpen elegendőek.

Előzmények

A számok nem azt mutatják, hogy a Fidesz mozgatná a kamupártokat, még ha profitál is belőlük

Több olvasónk adataival visszaéltek a kamupártok a választási aláírásgyűjtés során

Segíts lebuktatni a kamupártokat!

Ezzel a jelöltállítási rendszerrel nem szabad nekimenni még egy választásnak

Zuglóban az “álbalos” Lévai Katalin és a fideszes jelölt ajánlásai még sorrendre is megegyeznek

Kamupártok tánca: mostani állás szerint 8,7 milliárd forint is kimehet a pártok kampánytámogatására

Ezt kell tenned, ha visszaéltek az adataiddal a pártok gyűjtőívein

Íme, az a 18 párt, amelyek olvasóink szerint visszaéltek az aláírásaikkal. Vastag betűvel írtuk azon pártok nevét, amelyek országos listát is tudtak állítani. Ez azt jelenti, hogy ők papíron 13.500 ajánlást össze tudtak “gyűjteni”. Tehát náluk legkevesebb 13.500 ember aláírása fordult meg.

Beleírtuk továbbá a táblázatba röviden azt is, amit tudni lehet ezekről a formációkról.

 

párt neve képviselő/elnök Honlap, Facebook alakult tudnivaló
SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT Nagy Richárd Honlapjuk nincs, Facebook-oldalukat 324-en lájkolják 2013
KÖZÖS NEVEZŐ 2018 Gődény György Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 34 ezren lájkolják 2017 Elnöke gyógyszerész-testépítő
EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT Szőcsi Lajos Honlapjuk nincs, Facebook-oldalukat 464-en lájkolják 2012 A párt 14-ben 19 milliós bírságot kapott, mivel három kerületben 375 ajánlóívükkel nem tudtak elszámolni
IRÁNYTŰ PÁRT Schiller László Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 1,1 ezren lájkolják 2017 A párt elnöke egy volt titkosszolgálati tiszt
NET PÁRT Nagy Gábor Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 35 ezren lájkolják 2017
MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓ ÉS TANULÓ EMBEREK PÁRTJA Mihály Viktória Honlapjuk, Facebook-oldaluk nincs 2015 A Szepessy-féle kamupárthálózat tagja
KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT Galyas István Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 747-en lájkolják 2016 Az Elégedett Magyarországért Mozgalom alapító elnöke is posztolt eseményüket. Miniszterelnök-jelöltjük a szcientológusok feje volt
REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT Tóth Csaba Honlapjuk, Facebook-oldaluk nincs 2017 fő célja a halálbüntetés visszaállítása
MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA Nagy Tibor Honlapjuk van, Facebook-oldaluk nincs 1993 Elnöke Tiszaeszlár polgármestere
CSALÁDOK PÁRTJA Bíró Gyula Honlapjuk nincs, Facebook-oldalukat 73-an lájkolják 2015 A Szepessy-féle kamupárthálózat tagja
Összefogás Párt Szepessy Zsolt Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 5,9 ezren lájkolják 2009 a volt monoki polgármester pártja, már 2 korábbi választáson került fantomgyanúba
Elégedett Magyarországért Mozgalom Nagy-Kovács Géza Csaba Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 319-en lájkolják 2017 Alapító-elnöke Kusper Zsolt a mentőszakszervezet elnöke
Haza Mindenkié Párt Nyerges József Honlapjuk, Facebook-oldaluk nincs 2017
Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt Fenyves Attila Honlapjuk nincs, Facebook-oldalukat 62-en lájkolják 2014
A Mi Pártunk – IMA Száva Vince Honlapjuk nincs, Facebook- oldalukat 474-en lájkolják 2017 A megtért Száva-család pártja
Hajrá Magyarország! Párt Racker Béla Honlapjuk van, Facebook- oldalukak 504-en lájkolják. 2017 A párt elnöke NAV-feketelistás volt 14ben, korábban az MDF-ben politizált
Hátrányos Helyzetűek Pártja Vancsakovszkiné Galyas Ágnes Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 1 ember lájkolja 2017
Lendülettel Magyarországért Sepsey Zoltán Honlapjuk van, Facebook-oldalukat 5,1 ezer ember lájkolja 2017 Lévai Katalin exminiszter fantomja

Forrás: valasztas.hu, birosag.hu

Táblázatba rendeztük az összes, országos listát állító kispártot is, ez itt érhető el. Ebbe a listába olyanok is bekerültek, amely pártok olvasóink visszajelzései alapján nem életek vissza az aláírásokkal, ám köztük is vannak jócskán olyanok, amelyek fantompárt-gyanúsak.

Kik kerültek ide? Ahogy említettük, az országos listát állító “kispártok”. Bekerült ide például a Thürmer Gyula-féle Munkáspárt, illetve a MIÉP  is. A parlamenti bejutásra esélyes pártokat ebben a listában nem tüntettük fel, illetve azokat sem, amelyeknek bejutása a képviselőházba nehézségekbe ütközhet ugyan, de nyilvánvaló az aktív közéleti szerepük (Együtt, Momentum, Kétfarkú Kutyapárt).

 

Az ember, akinek 14 párt nyúlta le a személyes adatait

Rekorder olvasónknak, Sándornak 14 párt nyúlta le a személyes adatait:

partrekord

Sándor be- és feljelentéseket is tett: a helyi rendőrkapitánysághoz, az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, a helyi és a nemzeti választási irodához, valamint az adatvédelmi hatósághoz fordult levélben, de tájékoztatása szerint egyelőre sehonnan nem kapott visszajelzést.

 

Mi van a budapestre bejegyzett fantompártok székhelyén? A nagy semmi

A piszkos tizennyolcas listán szereplő több párt a választást megelőzően alakult, jellemzően 2017-ben. Többeknek sem honlapja, sem Facebook-oldala nincs. Már ez is sokat elmond róluk, az viszont még beszédesebb, amit bejegyzett székhelyeiken, a saját szemünkkel láttunk: konkrétan a nagy semmit.

Március 14-én, a nemzeti ünnep előtti napon, gyönyörű időben indultunk útnak, hogy megnézzük, mi van azokon a budapesti címeken, amelyekre azokat a pártokat jegyezték be, amelyek olvasóink levelei alapján visszaéltek az aláírásaikkal. Van mozgás? Ha igen, mekkora? Egyáltalán, van bármilyen arra utaló jel, hogy az adott címen egy valódi párt működik?

Ez a nap azért volt tökéletes a helyszíni látogatásra, mert a pártok életében a nemzeti ünnep előtti nap nagyon melós: ilyenkor mindenki, aki egy kicsit is úgy működik, mint egy igazi párt, készül valamivel. Ezt pedig előtte általában átbeszélik – az utolsó egyeztetéseket pedig logikusan az esemény előtti utolsó napon tartják. Így, ha valamikor, akkor március 14-én valóban nagyon furcsa, ha egy párt székhelyén nincs senki. Ehhez képest hiába mentünk el két párthoz is, mindkét helyen – szó szerint – falakba ütköztünk.

Így jártunk az Összefogás Párt 3. kerületi székhelyén. Ez a párt a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt pártja, amely már 2 korábbi választáson került fantomgyanúba.

A formáció bejegyzett címén pártra utaló jeleket egyáltalán nem találtunk, és bár sikerült egy szomszéddal beszélnünk, így sem jutottunk előrébb.

– Elnézést, az Összefogás Pártot keresném.

– Nem hallottunk még róla soha.

– Szepessy Zsoltról sem? Nem találkoztak vele még soha?

– Nem.

A 3. kerület után a Közös Nevező 2018 Izabella utcai székhelyére mentünk. Ez a formáció már csak azért is érdekes, mert míg a legtöbb párt nem, vagy csak ímmel-ámmal tiltatkozik a kamupárt minősítés ellen, addig ők ezt kikérték maguknak.

Érdemes megnézni a formáció elnökének, Gödény György gyógyszerész-testépítőnek a videóját, amelyben a DK-s Molnár Csaba fantompártozására reagál. Ebben azt mondja, hogy itt az ideje leváltani az ellenzéket. “Nem ijedünk meg senkitől, pláne egy senkitől”, majd filmbevágás következik, miszerint “elhúztok a faszba”.

Bár a párt elnöke szerint ők határozottan nem kamupárt, a székhelyen mégse utalt semmi arra, hogy itt amúgy egy párt működik. A kapucsengőn viszont felfedeztünk egy ismerős nevet: Harkai Bulcsú, aki a párt országos listáján szerepel. Azt hittük, így már fel tudjuk tenni a kérdéseinket valakinek, de tévedtünk, Harkai úr ugyanis nem vette fel a kaputelefont.

Következő körünk már a nemzeti ünnep utáni napra esett. A helyzet ezen a napon is mindenhol ugyanaz volt: egy kivételével az összes párt székhelyének címén egy-egy magánlakást találtunk, amelynél teljesen feleslegesen nyomkodtuk a kapucsengőt.

 

Magánlakásba van bejegyezve

– a Rend és Elszámoltatás párt, amelynek a fő célja a halálbüntetés visszaállítása.

A pártnak nincs se honlapja, se Facebook-oldala, találtunk ugyanakkor egy videót, amit az MTVA készített a listavezetővel, Tóth Tamásal. Tóth a videóban a párt “programját” mutatja be. A listavezető úgy kezd neki a dolognak, hogy nem tudja kimondani a listavezető szót, ezután pedig egy papírról olvassa fel meglehetősen döcögősen kissé zavaros mondandóját.

A párt székhelyén sikerült beszélnünk egy szomszéddal, aki nem hallott a formációról, azt sem tudta, hogy létezik. Itt is találtunk azonban egy olyan lakót, akivel azonos nevű férfi szerepel a párt jelöltjei között. Az ő lakása udvarra néző, földszinti, és úgy fest, mintha régóta nem használnák, legfeljebb lomtárnak, irodának semmiképpen.

– az A Mi Pártunk – IMA, a megtért Száva Vince pártja.

Száva a kilencvenes évek rendőrségi híreiből ismert család tagja, aki azonban számos rokonához hasonlóan pár éve megtért, esetüket egyházuk, a Hit Gyületekezete sikersztoriként tálalta. Száva Vince rutinos pártember, egy időben az MSZP cigánytagozata élére is esélyes volt, a 2006-os választásokon a Magyarországi Kisebbségek Pártja nevű formációjával próbálkozott, de nem járt sikerrel.

A párt bejegyzett címén a szomszédok, akikor Száváékről érdeklődtünk visszakérdeztek, hogy “a sokcsaládosokról van-e szó”, majd miután erre azt mondtuk, hogy az IMA Pártot keressük, egy fehér ajtóhoz irányítottak minket. Az ajtón, amit mutattak, kiírás nincsen, csöngetésünkre csak kutyaugatás volt a válasz.

– a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, amelyről szó szerint semmit sem lehet tudni.

Nincs honlapja, 62 lájkolóval büszkélkedő Facebook-odala nem frissül. Ennek a pártnak a címén se reagált senki a csengetésre, ugyanakkor itt is sikerült egy szomszéddal beszélnünk. Ő azt mondta, “mindenki ott keresi a pártot, rossz címet adhattak meg, a postás is nem győzi visszahordani a leveleket”. Szerinte a címen két fiatal lakik, akik nem folytatnak politikai tevékenységet.

– az Elégedett Magyarországért Mozgalom.

A pártot – amelynek az összesen 319 lájkolója van a Facebookon – Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke alapította. A formációt a saját címére jegyezte be, megtaláltuk a nevét a címhez tartozó kapucsengőn. A csengetésre ő se reagált.

A Hátrányos Helyzetűek Pártjánál pedig egy székhelyszolgáltatót rejtett a cím. Erről a pártról sem tudni semmit, csak annyit, hogy egyetlen – nem vicc, tényleg egyetlen – lájkolóval rendelkezik a Facebookon. A székhelyszolgáltató egyébként felvette a kaputelefont, de azt mondta, semmit nem árulhat el az ügyfeleiről.

Kamupártok magánlakásokra bejegyzett székhelyei Budapesten:

szekhelyek

 

Money, money, money

A fő kérdés a kamupártok kapcsán természetesen az, hogy miért csinálják? Az egyik válasz pedig erre nem meglepő módon a pénz. Nagyon sok pénz.

Egyrészt, az egyéni jelölteknek, ha összeszedték az induláshoz szükséges ajánlásokat, akkor fejenként egy-egy millió (pontosan 1.025.014 forint) jár, amit amit elvileg vissza kell fizetni, ha a jelölt nem ér el legalább 2 százalékos eredményt.

Másrészt, jár pénz magának az országos listát állító pártnak is. A jelenlegi szabályok szerint amelyik párt minimum 27 egyéni jelöltjének képes összeszedni fejenként 500 ajánlást legalább 9 megyében, illetve egy budapesti választókörzetben, összesen legalább 153 milliót kaszálhat. 106 jelölt esetén 612 millió forint a támogatás. Ez az összeg egyrészt az esetleges visszaléptetések esetén az új jelöltszámnak megfelelően csökken, másrészt az 1 százalékot el nem ért pártoktól, illetve azok vezető tisztségviselőitől a támogatást az állam visszaköveteli.

Ha a választásokon a párt az országos listájával eléri az 1 százalékos támogatást, négy évig további állami pénzekre lesz jogosult.

A bezsebelhető milliók mellett ok lehet az – esélytelen – indulásra az is, hogy ezzel alaposan összezavarhatók a választók. Ez magyarázná, miért viselkednek elnézően a hatóságok a kamupártokkal: a zavar mindig az aktuális hatalomnak kedvez. Ráadásul a fantompártok fantomlistái értelmetlenné tettek volna egy esetleges választási bojkottot is – amiről pedig szóltak hírek még tavaly, hogy lennének ellenzéki támogatói.

Kifejezetten a Fidesz felé mutatnak a nyomok az eddig legnagyobb vihart kavart idei fantompárt-botrányban, a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért Párt ügyében. Az “elmúltnyolcév” esélyegyenlőségi minisztere zuglói ajánlásai még sorrendjükben is megegyeztek a helyi fideszes jelöltével, a rendőrség nyomoz. Utóbb kiderült, hasonló “véletlen” történt például a Terézvárosban is.

Mindez súlyos milliárdokba fáj az adófizetőknek – ami nem lenne baj, ha ez valóban a demokrácia költsége lenne. Csakhogy számos esetben éppen ellenkező a helyzet.

Szigorodott ugyan a pártfinanszírozási törvény tavaly, méghozzá éppen a 2014-es kamupárt-dömpingnek köszönhetően, ma már a szabályok szerint a jelöltállító pártoknak el kell érniük az 1 százalékos küszöböt, különben a támogatás visszajár, csakhogy a jelek szerint ez sem szegte a fantompárt-szervezők kedvét: március közepi állapot szerint 23 párt állíthat országos listát a “nagyokkal” együtt, illetve számtalan további kamugyanús szervezet nevében indulnak egyéni jelöltek.

 

Presszóban átkörmölt választói adatok

A pártok életét, pártkampányok menetét belülről ismerő forrásokat kérdeztünk a gyakorlatról, általában hogyan megy az aláírás- (korábban: kopogtatócédula-) gyűjtés, s belefutottak-e valaha is fantomokba, netán ráfanyalodtak-e ők is az adatcserés ajánlószám-duzzasztásra.

Forrásaink szerint a nagyobb pártok, régebben működő, viszonylag kiterjedt pártszervezeti hálózatuk okán szerencsés helyzetben vannak, hogy vidéken is “házhoz tudnak menni” a szimpatizánsaikhoz. Legfeljebb a nagyvárosokban éri meg standolásra fordítani az erőforrásokat. A szerencsés nagyobbak közé sorolható a Fidesz és a Jobbik jobbról, illetve az MSZP és a DK a baloldalon.

Ezzel szemben a kisebbeknek létkérdés a kitelepülés, méghozzá egymás közelébe akár, hiszen a kisebb településeken túl sok jó placc nem akad. Ez is egy magyarázat lehet arra, hogy az ő ajánlóik adatait gyakrabban húzták le a kamupártok – legalábbis így fest olvasóink leveleiből.

Olyan esetet is mesélt egy vidéki képviselőjelölt, hogy miközben ő és segítői kinn fáztak a mínuszokban, arra lettek figyelmesek, hogy az egyik közeli presszó melegében szorgos körmölés folyik. Az egyik frissen alakult minipárt jelöltjét érték “in flagranti” adatmásolás közben, amiről fotó is készült.

masol

 

Az Indexnek nyilatkozott egy kamupárt jelöltje arról, hogy megy a gyakorlatban a dolog. Ő 2014-ben úgy ugrott bele a történetbe, hogy megkérdezték tőle, akar-e pár milliót keresni két hét alatt. Ő pedig akart, még akkor is, ha tudta, hogy bűncselekményt kell ehhez elkövetnie.

Aláírásgyűjtésről ugyanis szó nem volt, ehelyett egyszerűen odahamisították az emberek adatait. Erre külön emberek voltak, őket nevezték íróknak. A férfi azt mondta, nemcsak 2014-ben, 2018-ban is ugyanígy működött a dolog: írók másolták az ajánlásokat.

A cikk szerint 2014-ben eleinte még vették az ajánlásokat, ekkor még nagyjából ezer forint volt az árfolyam egy nyolc nevet tartalmazó ív esetén, aztán 500-ra csökkent, ám a végére már inkább a cserekereskedelem volt a jellemző: egy ajánlásért cserébe egy másik ajánlás átmásolása járt.  „Boldog, boldogtalan adta-vette. Volt, hogy a saját íveinket kaptuk vissza” – mondta el a lapnak.

“Tényleg csodálkoztam, hogy pont az én adataimmal éltek vissza, hisz a választási kampányban viszonylag előtérben vagyok, így eléggé feltűnő pont az én adataimmal csalni. De hát úgy tűnik, a szükség nagy úr.” – ezt Varga Zoltán Péter, a Pest megyei 5-ös körzet jobbikos jelöltje írta ki Facebook-oldalára.

Varga adataival az A Mi Pártunk – IMA élt vissza, a képviselőjelölt feljelentést tett. Más közéleti celebritások adatai sem voltak biztonságban, nagy vihart kavart, hogy még Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos aláírását is kölcsönvette a Hajrá Magyarország Párt.

 

Nem félnek? Nem

A kamupártok egyébként nem minden alap nélkül bíznak abban, hogy el tudják sunnyogni törvénytelen szerepüket. Az olvasóink feketelistáján is szereplő Családok Pártja és a Medete például simán országos listát állíthatott, dacára annak, hogy a Kutyapárt is felnyomta őket a Kúriánál, s annak ellenére, hogy részei annak a kiterjedt kamupárt-hálózatnak, ami Szepessy Zsolt volt monoki polgármesterhez köthető, s amelyet a hvg.hu leplezett le.

A 2014-es szemet szúró kamupártügyekben máig nem ítéltek el senkit, egy eset pedig csak most, négy év után jutott el a vádemelésig. Ráadásul a civil szervezetek törvényességi felügyeletét ellátó ügyészség sem csapott szét eddig nagy erőkkel a gyanús alakulatok között.

Az idei büntetőeljárásokról, feljelentésekről a rendőrséget és a Nemzeti Választási Irodát kérdeztük. Egyelőre csak az NVI-től érkezett válasz, mégpedig az, hogy nem ők, hanem a helyi választási irodák az illetékesek.

“Az NVB-hez másodfokon csak az ajánlás-ellenőrzésekkel kapcsolatos jogorvoslatok kerülnek. Az NVB két ügyben tett büntetőfeljelentést. A két eset a Békés megyei 4-es számú egyéni választókerületben történt, a Szegényekért Párt  és a Családok Pártja egy-egy jelöltjét érintette” – írta válaszában Listár Dániel, az NVI/NVB kommunikációs főosztályvezetője.

Oroszi Babett – Rádi Antónia

Megosztás