választási kampány

A Fidesz legalább tíz éve listázza a választókat, mégis Pikóék ellen nyomoznak

Ha azt hallja: lista, kinek a neve ugrik be elsőre? Pikó Andrásé. Ja, nem. Csak a Facebookra kell felmenni például, hogy lássunk egy ismert „biztonsági szakértőt”, amint a közösségi oldal kétmilliárd felhasználójának mutat be egy különös webhelyet. Olyat, amin akár a híres Kubatov-listát is őrizhetik.

Pikó András újságíró Józsefváros polgármester-jelöltje. Kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát jelenleg tanúként faggatja a rendőrség személyes adattal visszaélés miatt indult büntetőügyben. Az akció a lakájmédiában indult, amely szerint „a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta”.

A rendőrséget annyira feldúlta a közlés, hogy szerdán órákon keresztül házkutattak Pikó kampányközpontjában. A Pikó-csapat melletti pénteki ellenzéki tüntetésről élőben közvetítettünk, a videó itt tekinthető meg.

Így tüntettek a rendőrség által vegzált józsefvárosi polgármesterjelölt mellett

A rendőrség szerda este házkutatást tartott Pikó András VIII. kerületi polgármesterjelölt kampányközpontjában: a rendőrök Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt hallgatták meg, a helyszínről egy laptopot elvittek, egy másikat pedig átvizsgáltak. Péntek délután több százan gyűltek össze a józsefvárosi Práter utcában, hogy kiálljanak Pikóék mellett – a demonstrációt az Átlátszó élőben közvetítette.

Ez az az ország, ahol büntetlenül lehet százmilliókat húzni kamupártokkal, sőt, a főkamupártos Seres Mária újra indul Mátraverebély polgármestereként.

És az az ország, ahol a Fidesz nevű párt két varázsszóval (migráns+rezsicsökkentés) és egy szépen felépített idegen-barát felismerő adatbázissal 3026-ig bebetonozta a hatalmát.

A Pikó-stáb zaklatásának fényében az adatbázis-gondozás az érdekesebb.

A politikai szlengben Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóról elnevezett lista létezése a 2009-es pécsi időközi önkormányzati választások során a fideszes csapatnak dolgozó, de később kiábrándult Gery Greyhound videójának köszönhetően vált letagadhatatlanná. A videó belső használatra készült, és remekül mutatja a választói mozgósítás mindennapos gyakorlatát.

Fidesz top secret – A Kubatov-lista a gyakorlatban

Gery Greyhound ( a Mi éveink, és a Best of Gyurcsány videók készítője) egy hiánypótló és egészen elképesztő videót osztott meg a tumblr oldalán. Ez egy ” egy szigorúan belső felhasználásra szánt dokumentumfilmecske” a 2009-es pécsi időközi polgármester -választásról, ahol először pörgették fel a Kubatov-módszert.

Kezdetben még a létezését is tagadták, de mindig akad pár kétbalkéz. Zsigmond Barna Pál, majd Simonka György is kiposztolta például, ahogy szorgalmasan hívogatja a választókat kampányidőszakban. Ők valamiféle papíralapú lajstromot szerkesztgettek, a 444 szerint olyat, amibe „támogató-elutasító-bizonytalan” kategóriákba kell besorolni a körzet választóit.

Az igazi szarvashibát azonban, könnyen elképzelhető, hogy éppen a „biztonsági szakértőként” haknizó ufóhívő volt német rendőr, újabban szentesi helyi képviselőséggel próbálkozó Georg Spöttle követte el a tavaly tavaszi országgyűlési választások kampányhajrájában.

Bartók Csaba szegedi fideszes képviselőjelölt posztolta pár nappal a választások előtt, ahogy stábja, benne Spöttle telefonon hívogatja a választókat. A stáb asztali számítógépek előtt fontoskodik, Spöttle a videós kérdésére a beszélgetés után el is dicsekszik, hogy milyen támogató típusú polgárral csevegett éppen. Az egyperces videó utolsó kockáin látható az ő monitorján a kinyitott weboldal.

Képernyőfotót készítve kivehető, hogy bizonyosan nem pornót vagy kiselefántos videókat nézett Spöttle „munkaidőben”. Az oldal egy munkafelületnek tűnik, amelyen, nagyon úgy fest legalábbis, hogy a kiválasztott választópolgár adatai szerepelnek. Kiolvasható a .com-os URL, azaz a webcím is, ha eléggé meresztjük a szemünket.

Ami pedig Spöttle telefonos akcióját illeti, a siker mérsékelt volt: Bartók nem jutott egyéni mandátumhoz 2018-ban a Csongrád megyei 1-es választókerületben. A körzetet a szoci Szabó Sándor húzta be, Bartók a szegedi pártelnökséggel vigasztalódhat. Amennyiben a stallum vigasznak mondható, tekintve, hogy a szegedi Fidesz-elnökök – köszönhetően a párt gyatra szereplésének a napfény városában – meglehetősen gyorsan váltják egymást. Igaz, most a listaember direktben vezényli a déli parádét.

Rádi Antónia

Fotó: képernyőfotó Bartók Csaba Facebook-oldaláról

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás