Cikkek

Több tucat kamupárt startolhat rá az állami százmilliókra

Rendesen felpörgette a pártalapítási kedvet az a pártonként 150-700 millió forint, amit az országos listát állító pártok kaphatnak az államtól a választási kampányra. A könnyű pénzszerzési lehetőség még olyanokat is visszacsábított a politika területére, akik tíz évvel ezelőtt Zuschlag János közreműködésével duzzasztották fel az MSZP Vas megyei párttagságát, de később kizárták őket a szocialista pártból.

Az országos listát állító pártok kampányfinanszírozása számos csapdát jelent a közpénzek elszámoltathatósága számára, ugyanakkor remek lehetőséget biztosít a törvényes csalásra. A Transparency International ábráján jól látható a folyamat. A rendszer szerint minden egyéni jelölt után 1 millió forintot kap a párt, ha legalább 27 választókerületben sikerül jelöltet állítani. Az elvi maximum 106 kerület. A pártlisták utáni kapott támogatás összege a jelöltállítástól függ, de a minimális 27 jelölt esetén 150 millió forintról lehet szó. Ha tehát legalább 27 kerületben sikerül jelöltet állítani, akkor az egyéni jelöltek és a pártlista után legalább 177 millió forint állami támogatáshoz juthat a szervezet, de ha mind a 106 kerületben, akkor már 706 millió forinthoz.

Tolongás a rajtvonalnál

Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában 2014. január 30-án 147 bejegyzett párt szerepelt, ebből 23-at 2013-ban jegyeztek be. Elvileg ennyi párt indulhatna a választásokon. A felhozatal elég nagy, megtaláljuk a „HUNOK NAGY SZÖVETSÉGE” Pártot, A Magyar Szegényeket Pártoló Pártot, A Peches Üldözöttek Szövetségének Pártját, az Almafa-Új Demokratikus Koalíciót, az Árpád Népe Magyar Nemzeti Pártot, a Földlakók Élet Igazság Béke Szabadság Pártját, a Magyar Sport Pártot, a Magyar Zsellérek Kisemmizettek Kiszolgáltatottak Pártját,  a Hazánkért Cselekvő Pártot, a nemes egyszerűséggel Ellenzéki Pártnak nevezett alakulatot, de a TÉGY! NE TŰRJ TOVÁBB! Pártot is. Az új alakulatok közül az egyik legérdekesebb a Horgászok és Természetbarátok Pártja, amely mind a 106 körzetben indítana jelöltet. Nem szabad elfeledkezni azonban a Tiszta Energiával Magyarországért Pártról, röviden Tempo Pártról sem, amelynek elnöke Borbély József, az „Apostoli Magyar Királyság Kormányzója”.

A rendszerrel való visszaélésre jó lehetőség a fiktív pártlistával történő pénzlehívás. Egy párt megalapítása lényegében semmibe, vagy legfeljebb a néhány tízezer forintos ügyvédi költségbe kerül. Megfelelő kapcsolati tőkével simán lehet 27 embert találni, akik képesek a lakóhelyükön 500 támogató aláírást összegyűjteni – különösen, hogy immár a többes ajánlást is érvényesnek fogadja el a törvény. Ezután már le lehet hívni a legalább 150 millió forintos állami támogatást. A pénz elköltését ugyan igazolni kell, de ehhez újabb pár millió forintos befektetéssel, ellenőrizhetetlen kiadásokról kiállított fiktív számlákkal, számlagyárakkal könnyedén meg lehet oldani. A fennmaradt pénzt aztán zsebre tehetik, és arra költhetik, amire akarják – az esetleges választási kudarcot pedig senki nem fogja rajtuk számon kérni, hiszen pártlista esetén akkor sem kell visszafizetni a pénzt, ha a lista egyetlen szavazatot sem kap.

Régi politikusok, új pártok

2013 októberében 132 hivatalosan bejegyzett magyar párt volt, ez a szám azóta drasztikusan megemelkedett, hiszen csak január 30-án tíz új pártot jegyeztek be. Az újonnan alapított pártok tagjai között akadnak olyanok, akiket egy korábbi szervezetből már furcsa tagtoborzás miatt kizártak, ennek fényében érdekes lehet a mostani állapot adta könnyű pénzszerzési lehetőség. A zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt (ÚMP) hivatalos képviselője Táncsicsné Maroskövi Annamária, ügyvivője pedig a kőszegi Táncsics Péter. A pártot 2013 novemberében vették nyilvántartásba.

Táncsics neve nem új a magyar politikában. Őt és két társát, Tóth Csabát és Szabó Bálintot 2004 februárjában kizárta az MSZP Vas megyei szervezetének etikai bizottsága. A testület bizonyítva látta, hogy mindhárman részt vettek a kőszegi alapszervezet tagságának „nem megfelelő módon” történt felduzzasztásában. Az MSZP szombathelyi csoportja fiktív tagság toborzásával vádolta meg Tóth Csabát. Azt állították, hogy Tóthék helyi, kőszegi romáknak fizettek azért, hogy névleges belépésükkel növeljék a kőszegi alapszervezet súlyát. Az Index akkori beszámolója szerint a tíz alapszervezetet fiktív módon hozták létre, az alapítást Tóth Csaba, Táncsics Péter és Zuschlag János hitelesítette, ugyanakkor az ügyészség később azt állapította meg, hogy nem bizonyítható bűncselekmény elkövetése. Zuschlagot aztán hat év börtönre ítélték bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt, mert társaival fiktív pályázatokkal 75 millió forintot szerzett. 2013. szeptemberben szabadult.

Az atlatszo.hu-hoz eljutott információk szerint az ÚMP elnökségi tagjai között a szintén Táncsics által vezetett Magyar Snapszerszövetséghez, és a szövetség tulajdonában álló Kőszegi Sportszolgáltató Kft.-hez kötődő tagok vannak, például Lévai Zoltán, Horváth József és Kovács Szabolcs. Némi netes keresgélés után egy másik új pártban is találunk egy Kovács Szabolcsot, aki nyilvános Facebook-adatlapja szerint az Új Dimenzió Pártnál dolgozik, bírósági adatok szerint ő a párt képviselője. A 2014. január 7-én nyilvántartásba vett, budapesti székhelyű ÚDP honlapja meglehetősen kezdetleges, a jelöltekről, tagokról semmi információ.

Rasszizmus: oké, ingyen sör: nem oké

Az, hogy mi alapján dönt a bíróság arról, hogy melyik pártot engedélyezi, vagy melyiket nem, teljesen átláthatatlan. Jó példa erre a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Magyar Hajnal esete. Az MKKP viccpárt kérését összesen háromszor utasították el. A bíróság érvei szerint a párt programja, az ingyen sör, az örök élet, a rezsi eltörlése nem szolgálják a köz javát, mert túl általánosak. A párt nevéből nem derül ki, hogy kiket képviselnek. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében pedig egyenesen azt kifogásolta, hogy a „kétfarkú kutya párt” név használata „az általános erkölcsi felfogással ellentétes, méltatlan képzettársításra adhat alapot, ezáltal a névalkotás társadalmi követelményeinek nem felel meg”. Itt csak tippelni lehet, hogy vajon pontosan mire gondolhatott a bíróság.

A rövid kampány büdzséje

Most már fölösleges azon lamentálni, hogy vajon mi is az a tiltott kampányfinanszírozás, és hogy ki miképp oldja meg. A pártok többsége eddig is mókásan kezelte a kampányfinanszírozással kapcsolatos szabályokat, a Fidesz a polgári körök sírján kinőtt CÖF-fel pedig most már egyenesen viccet csinált belőle. Meg persze mindabból, amit a jogszabályok szerepéről eddig gondoltunk. Tovább a teljes cikkre.

Az MKKP kérését elutasító döntés fényében azonban furcsa, hogy a Magyar Hajnal párt gond nélkül indulhat a 2014-es választásokon. A bíróság ugyan itt is kifogásolta a nevet, mert a Nemzeti Forradalmi Párt nevének rövidített neve lett volna a Magyar Hajnal, ez azonban nem lehetséges, mert nem áll logikai vagy nyelvtani kapcsolatban a hosszabb névvel. Így nem Magyar Hajnal néven, de indulhat az a szélsőjobboldali párt, amelynek a bíróság szerint – ha az MKKP-val szembeni kifogásokat figyelembe vesszük – a köz javát szolgálja a programja. Az a program, amely szerint a pártba „komcsik, szektások nem léphetnek be”, csak „tisztázott családfás jelöltek”, amely szerint Magyarországon „cigánybűnözés” és „holokausztbiznisz” folyik, az állam támogatja a „deviánsokat”, és deklaráltan mondja ki, hogy ellenségei a muszlim bevándorlásnak és a „gyarmatosító cionizmusnak”. A bíróság gondolkodása szerint tehát nettó rasszista párt jöhet, viccpárt viszont nem.

D. Kovács Ildikó

A Transparency International Magyarország felhívása: Figyeljük együtt, hogy mennyit költenek a pártok! Segíts nyomon követni a 2014-es parlamenti választások kampányköltéseit! Olyan fiatalokat keresünk, akik saját városukban szívesen monitoroznák a kampányt, és hozzájárulnának a 2010-ből már jól ismert www.kepmutatas.hu oldalon történő országos kampánymonitorozáshoz. További részletek ezen a linken.

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu közös Kampánymonitor projektjének keretében készült. További részletek a kepmutatas.hu oldalon elérhetőek. 

 

 

Megosztás