Egészségügy

Annyira speciálisak a lélegeztetőgépek, hogy 45 napig tart megmondani, milyenek

Tavaly augusztusban 295 millióért 11 lélegeztetőgépet vett az EMMI cége, ezek a Szent László Kórházba kerültek, miközben több mint 10 ezer raktárban porosodik. A Dél-Pesti Centrumkórház a cikk megjelenése után jelezte: ezek speciális gépek. Hogy milyenek, azt nem árulják el. A közadatigénylésünk megválaszolását a koronavírus 5. hullámára hivatkozva hosszabbították meg 45 napra.

„A veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdésében foglaltak alapján tájékoztatom Önt arról, hogy Intézményünk, mint a koronavírus járvány elleni járványkezelésre kijelölt megyei kórház, az Infotv. 29. § (1) bekezdésétől eltérően a közérdekű adat megismerésére irányuló igényének, az igény beérkezését követő 45 napon belül tesz eleget, mivel valószínűsíthető, hogy az igénynek az Infotv. 29. § (1) bekezdése szerinti határidőben való teljesítése Intézményünknek a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné a járvány ötödik hullámának felívelő szakaszában” – ezt válaszolta közadatigénylésünkre a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete.

Arra kerestük a választ, hogy pontosan milyen lélegeztetőgépeket vásároltak 295 millió forintért az Egészséges Budapest Programban, azokat milyen garanciális feltételekkel és mikor adták át az intézménynek.

Ahogy azt december végén megírtuk, intenzív terápiás berendezés és rendszer beszerzésére írt ki közbeszerzést az EMMI alá tartozó Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. 2020 novemberében.

Az eljárás során 11 lélegeztetőgépet is vettek egy bruttó 295 millió forintos csomag részeként.

Ahogy a hvg.hu megírta, már a kiírás pillanatában tudható volt, hogy több ezer lélegeztető áll raktáraban. A cikk szerint „a május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe” . Vagyis már a kiírás pillanatában is volt több ezer „felesleges” lélegeztetőgépe az államnak.

Lélegeztetőgépeket vett az EMMI alá tartozó állami cég, miközben több mint 10 ezer volt raktáron | atlatszo.hu

Intenzív terápiás berendezés és rendszer beszerzésére írt ki közbeszerzést az EMMI alá tartozó Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. tavaly novemberben. Az eljárás során 11 lélegeztetőgépet is vettek egy bruttó 295 millió forintos csomag részeként. Tudható viszont, hogy már a kiírás pillanatában is az állam rendelkezésére állt több ezer lélegeztetőgép, így érdeklődtünk a minisztériumnál és az állami tulajdonú cégnél is, miért volt szükség újabbak vásárlására. Az érintettek megkeresésünkre nem válaszoltak. A gépek a Szent László Kórházba kerülnek az Egészséges Budapest Program keretében.

Lapunk pedig nem sokkal az eredményhirdetés előtt írta meg, hogy mi lett a több mint tízezer lélegeztetőgép sorsa. A mintegy 300 milliárd forintnyi lélegeztetőgépből akkor 13 404 db két raktárban állt, amelyek bérleti díja havi 15 millió forint volt. 2021 nyaráig 3 288 gépet osztottak ki, de jutott belőlük Csehországba és a Vajdaságba is.

A cikkünk megjelenése előtt kerestük az EMMI-t, a beszerző céget, de nem válaszoltak. A megjelenés után a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kommunikációs vezetője, Fodor Attila e-mailben kereste meg lapunkat, és a következő tájékoztatást adta: „az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet intenzív osztályainak az Egészséges Budapest Programban történő komplex fejlesztésének tervezése 2018-ban, a Covid-19 járványt megelőzően egy évvel kezdődött. Az Intézet számára juttatott – szóban forgó- lélegeztetőgépek beszerzését az alábbiak indokolták.

Ezek a speciális, úgynevezett magas tudású intenzív terápiás lélegeztetőgépek, amelyek a kórház közfeladatainak, egyedi betegcsoportjainak ellátásához nélkülözhetetlenek, különböznek a beszerzett lélegeztetőgépektől, melyeket kifejezetten a Covid-19 betegek kezelésénél használnak.

A két lélegeztetőgépet nem lehet egy lapon említeni. Az Intézet számára beszerzett speciális lélegeztetőgépek, olyan betegek gyógyulását és életesélyeik növelését támogatják, akiknek még magasabb szintű, komplexebb terápiára van szükségük. Ezek a berendezések olyan többletfunkciókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a legsúlyosabb állapotban lévő, immunrendszerükben gyenge betegek magas szintű ellátását is. A lélegeztetőgépek szakmai besorolásuk szerint megkülönböztetünk alap, közepes és magas tudású lélegeztetőgépet.”

Fellelkesülve a gyors kommunikáción, még aznap e-mailben és közadatigénylésben is rákérdeztünk, milyen gépek ezek. Ugyanis az EKR-be feltöltött 28 oldalas szerződésben általános megfogalmazás szerepel:

  • lélegeztető készülék, Nagyméretű színes, érintésérzékeny képernyő, min. 15″ képátlóval;
  • lélegeztető készülék, Nagyméretű színes, érintésérzékeny képernyő, min. 17″ képátlóval;
  • klinikai transzport lélegeztető készülék.

A kiírásban az elbírásnál az alábbi szempontokat vették figyelembe a lélegeztető gépeknél:

  • a párásító vezérelhető, beállításai elvégezhetők a lélegeztetőgép képernyőjéről, bővítési lehetőség;
  • CO2 elimináció automatikus szabályozása a mért CO2 érték alapján, a percventilláció értékén keresztül, valamint felnőtt és gyermek, kontrollált és spontán légvételének PEEP és FiO2 szabályozása az optimális oxigenizáció érdekében a perifériás pulzushullám és szaturáció alapján, figyelembe véve az „ARDSnet protokol” valamint az „Open Lung Management”elveit, legalább két készülékben;
  • Esophagialis nyomásmérés.

Kunetz Zsombor szerint a közbeszerzésben megfogalmazott paramatérek nem egyeztethetőek össze a DPC válaszával, hiszen ezen funkciók nagy része kritikus állapotú beteg ellátásához szükséges. Szerinte az „Esophagialis nyomásmérés” és a PEEP éppen a COVID-betegeknél szükséges.

Speciális, főleg, ha kevés a szakképzett orvos

Az Átlátszónak név nélkül nyilatkozó aneszteziológus szerint a kiírás alapján valóban speciális tudású gépekről van szó. „Gyakorlatilag a lélegeztetőgép állításához szükséges tapasztalt orvosi jelenlétet csökkenti mesterséges intelligenciával” – írta a paraméterek alapján. Szerinte viszont „pont a nagyon beteg tüdőnél kevésbé használható”. „Itt azok az érzékelők, amik a monitorokban vannak általában, azok a lélegeztetőgépben vannak, és a szoftver, ami a lényege, folyamatosan állítja a lélegeztetőgépet. Koponyasérülteknél, műtét utáni betegeknél, és minden olyan betegnél, ahol nem a tüdő beteg, gyönyörűen lélegeztet. Igazából tudtommal 2 márka van, aminek használható ilyen tulajdonsága van”.

Egy másik kórházat is megkerestünk, ők azt írták, ők is kértek és kaptak is lélegeztetőt az elmúlt másfél évben, de nem a központi raktárból.

Arra a kérdésünkre, hogy ez miért alakult így, szerintük használhatatlanok-e a raktározott készülékek, nem tudtak válaszolni.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságnak is írtuk január 7-én. Azt kérdeztük, 2020 nyara és 2021 decembere között hány intézmény kért olyan lélegeztetőgépet, ami más, mint azok, amiket raktároznak. Mire valók azok a gépek, amiket raktároznak, miben mások azok, amiket az intézmények kértek. Eddig egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (forrás: MTI/Kovács Tamás)

Megosztás