koronavírus

A harmadik hullám kezdetéig a mentők alig több mint a fele vette fel koronavírus elleni védőoltást

Frontvonalban dolgoznak, mégis kevesen vették fel a koronavírus elleni vakcinát február elsejéig ez derül ki az Országos Mentőszolgálat közadatigénylésünkre adott válaszából. Az adatokat 90 nap után küldte meg az OMSZ a járványra hivatkozva. Az egészségügyi dolgozók oltása tavaly december végén kezdődött, január végén Müller Cecília pedig már nagyon magas átoltottságról beszélt. Az OMSZ-t hiába kérdeztük az okokról és frissebb adatokról.

Van, aki hét órát vár mentőre, annyi a hívás. A kórházak előtt pedig úgy állnak a mentőautók, mint szilveszterkor a toxikológiánál. Minden nyolcadik beteg lélegeztetőgépre kerül, életkortól függetlenül. És naponta öt-hat beteg hal meg. Az egyik ápoló este még láthatatlan macskákat kerget el a beteg mellől, reggel pedig már csak a letakart, élettelen testét látja. Levegőért küzdő betegek az összes ágyon, a folyosón, miközben két ápoló jut harminc betegre. Az átszervezés folyamatos, jobbra-balra rendelgetnek mindenkit, de valójában már nincs kit átrendelni” egészségügyi dolgozók beszéltek a koronavírusról még január végén az Átlátszónak. Akkor egy mentőtiszt azt is mondta, az említett műszakban több mint 100 esetet kaptak, tehát ennyien vártak arra, hogy megérkezzen a mentő.

„Jól jön most az arcpajzs, mert nem látják, hogy sírok” – kórházi körkép a harmadik hullámból

Van, aki hét órát vár mentőre, annyi a hívás. A kórházak előtt pedig úgy állnak a mentőautók, mint szilveszterkor a toxikológiánál. Minden nyolcadik beteg lélegeztetőgépre kerül, életkortól függetlenül. És naponta öt-hat beteg hal meg. Az egyik ápoló este még láthatatlan macskákat kerget el a beteg mellől, reggel pedig már csak a letakart, élettelen testét látja.

A mentők végig a frontvonalban dolgoztak, elsőként találkoztak a koronavírusos betegekkel. Az elsők között kapták meg az oltást is. Vagyis annak lehetőségét. „2020 december 26-án megkezdődött az egészségügyi dolgozók védőoltása” írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. Alig egy hónappal később Müller Cecília arról beszélt, hogy „eddig 130 ezer ember kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók”. Hozzátette, „még mindig nem teljes itt a létszám”, ezért változatlanul arra kérte az érintetteket, hogy jelentkezzenek az immunizálásra, hiszen fontos, hogy teljes körű védettséget élvezzen az első vonalban harcoló csoport.

Ezzel a számmal azonban akad egy kis gond. Tavaly nyáron ugyanis arról szóltak a hírek, hogy „122,4 ezerről 115,9 ezerre csökkent az egészségügyi alkalmazottak száma”. A portfolio.hu márciusi cikke szerint pedig „2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3%-a, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést” vagyis addigra még kevesebb lehetett a teljes létszám (nagyjából 111 ezer). Így aligha olthattak be 120 ezer egészségügyi dolgozót.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 20.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 20.)

A pontos számok után kutatva fordultunk az Országos Mentőszolgálathoz is, hogy megtudjuk, hogyan alakultak az oltások a mentőknél. A közadatigénylést feburár 6-án küldtük el, de csak kétszer 45 napos válaszadási határidő után jöttek meg az adatok.

Eszerint 2021. január 30-ig a 8 284 oltásra jogosult mentődolgozóból 4270-en kaptak oltást, 3115-en nem.

Több adatot nem közöltek. Vagyis az oltásra jogosultak 51 százaléka kapott vakcinát a harmadik hullám előtt. Hogy mi az adatok magyarázata, változott-e az oltási hajlandóság az egyre súlyosbodó járványhelyzetben, arra az OMSZ már nem válaszolt.

Nem kérték, vagy pozitív lett a tesztjük

Beszéltünk viszont mentősökkel. Egyikük az adatokat azzal magyarázta, hogy vidéken kevesebb volt a halott, így a mentők közül is kevesebben kérték az oltást. A városokban 80 százalék kérte, majd ahogy a helyzet romlott, egyre többen igényelték a vakcinát. Úgy fogalmazott, 22,5 százaléka volt a mentőknek, akik elkapták a vírust, így őket sem oltották.

A számokról megkérdeztük Kunetz Zsombor egészségügyi szakembert is. Ő azt írta az Átlátszónak, hogy „amíg nem volt oltás, addig sokat teszteltek a mentőknél, hetente szűrték az állomásokon a dolgozókat, persze sokan meg is betegedtek, vagy pozitívak eredményt mutatott a gyorstesztjük”. Azt is írta, ezek a dolgozók az akkori protokoll alapján a pozitív tesztjüktől számított 3 hónapig nem kaphattak oltást. „Így, akik a 2. hullámban fertőződtek meg, január végéig jó eséllyel nem kaphattak védőoltást az előbbi okok miatt” tette hozzá. Úgy vélte, ha a Pfizerrel december 26-án kezdtek oltani, akkor a két oltással január 16-án volt meg az első olyan egyén, akit beoltottak.

„Úgy érezzük, az életünk árán is ki kell tartanunk” – mentőtiszt mesélt a munkakörülményeiről

Nincs idő alapos fertőtlenítésre, nincs védőital, se rendes felszerelés. Az Átlátszónak nyilatkozott egy mentőtiszt, aki úgy érzi, az ő bőrükre megy a látszat fenntartása, amely szerint a mentők bírják a fokozott terhelést, mert biztosították számukra a megfelelő körülményeket. Ő azt tapasztalja, hogy lenne min javítani, az OMSZ egyelőre nem kommentálta az elmondottakat.

Segesvári Csaba

A nyitókép illusztráció. Kovács Gábor gépkocsivezető (j) és Kóter Eduárd mentőápoló, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének védőruhát viselő munkatársai egy koronavírussal fertőzött kismamát szállítanak életmentő beavatkozásra Budapesten 2021. március 19-én. MTI/Balogh Zoltán

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Frissítés 2021.05.28. – Cikkünk megjelenését követően reagált az OMSZ:

„Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása 2020.12.27-én kezdődött, így a mentődolgozóké is. Az oltásra jogosult mentődolgozók közül jelenleg már 70%-os a beoltottság és az oltottsági arány folyamatosan nő.”

Megosztás