Nemzeti Együttműködés Rendszere

Könyv szerint 1,2 milliárd forintot ér a szatmárnémeti szállodát birtokló cég, amit tavaly vett meg a magyar állam

A magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. tavaly decemberben megvette a román Dacia SA nevű céget, és azon keresztül a Szatmárnémetiben található Pannónia Szállót. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, és a Manevi üzleti titokra hivatkozva nem adta ki az adásvételi szerződést. A két cég irataiból azonban sikerült kiderítenünk néhány információt a tranzakcióval kapcsolatban.

Június 10-én jelent meg itthon a hír, hogy a magyar állam 2017-ben vett egy szállodát Szatmárnémetiben. Egész pontosan a magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. megvásárolta a romániai Dacia SA vállalatot, aminek a birtokában van a Pannónia Szálló.

Az erdélyi sajtó már 2018 elején beszámolt az ügyletről, és az Átlátszó Erdély munkatársa akkor ki is kérte az adásvételi szerződést a Manevi Zrt.-től. Az állami cég azonban üzleti titokra hivatkozva nem adta ki a dokumentumot kollégánknak.

Titkolják az adásvételi szerződést

A vételár eddig sem a magyar, sem a román sajtóban nem jelent meg. Az állam, a Manevi, a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV, és egy kormánypárti politikus sem nyilatkozott az ügyben. Csupán az került be a hírekbe, hogy Závodszky Péter, a Manevi vezérigazgatója, és Baka Levente, a Dacia SA jövendőbeli vezetője néhány hete találkozott Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, aki optimistán nyilatkozott az épület hamarosan kezdődő felújításáról.

Most, hogy már az MTI is beszámolt a szállodavásárlásról, tettünk egy újabb próbát, de a Manevi ismét megtagadta a szerződés kiadását üzleti titokra hivatkozva.

Viszont az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában elérhető a Manevi Zrt. tavalyi beszámolója (ezt minden magyarországi cégnek május végéig le kell adnia a bíróságon), és a korábbiak is.

A dokumentumokból kiderül, hogy

  • 2016-ban a Manevinek nem volt a tulajdonában egy cég sem,
  • 2017 óta viszont már tulajdonosa egy 1,2 milliárd forint értékű cégnek.

(“Befektetett pénzügyi eszközök közt a Társaság egy 1.237.459 E Ft értékű tartós részesedést tart nyilván.”)

Ez minden bizonnyal a szatmárnémeti Pannónia Szállót birtokló Dacia SA.

Hányatott sorsú szálloda

Az egykori Pannónia Szálló egy szecessziós stílusú épület, amely 1901-ben épült Bálint Zoltán és Jámbor (Frommer) Lajos tervei alapján. Az ingatlan Szatmárnémeti központjában, a Szabadság (Libertăţii) tér 8. szám alatt található, és a város egyik jelképe.

A valaha gyönyörű épületet 2006-ban vásárolta meg a Dacia SA, vagyis Vasile Tantas. Ő Szatmár megye leggazdagabb üzletembereinek egyike, vagyona 10 millió euróra tehető. Tantas a Pannónia Szálló megvásárlása után a saját cégével elkezdte a felújítást, de 2009-ben anyagi gondokra hivatkozva abbahagyta a munkálatokat. A szakszerűtlen beavatkozás okozta károkat csak tetézte, hogy a tulajdonosok azóta állagmegóvást sem végeztek. Például több nyílászárót kibontottak, a tetőt nem tették rendbe, és az ereszcsatornákat sem tisztították ki, emiatt az egész épület beázott.

A szálloda belseje 2017-ben.

A szálló az évek során borzalmas állapotba került kívül-belül, a lehulló vakolat miatt például a polgármesteri hivatal szereltetett fel a homlokzatára egy molinót még 2015-ben. Sőt, Dorel Coica, Szatmárnémeti akkori polgármestere abban az évben azt is felvetette, hogy a város vegye meg az épületet, újítsák fel EU-támogatásból, és költözzön oda a polgármesteri hivatal.

A Pannónia Szálló, vagyis a Dacia SA tulajdonosaként a romániai sajtó csak Vasile Tantast emlegette, de a hivatalos cégadatok ennél bonyolultabb képet mutatnak. Bár feltehetően végig Tantas mozgatta a szálakat, a cégiratok szerint a tulajdonosok gyakran cserélődtek a Dacia SA-ban. Több konfliktus is volt köztük az évek során, a részvényesek közgyűlésének határozatait például többször megtámadták bíróságon.

Vasile Tantast tavaly januárban elsőfokon 1 év börtönre és 770 ezer euró (kb. 231 millió forint) kártérítésre ítélte a bíróság rongálás miatt, vagyis a műemlék épület tönkretételéért. Másodfokon viszont tavaly májusban a Nagyváradi Táblabíróság elengedte a pénzbüntetést, így az üzletember egy év börtönbüntetéssel megúszta az ügyet.

A magyar állam tulajdonában lévő Manevi Zrt. tavaly december közepén vette meg a Dacia SA-t, amelynek akkor három tulajdonosa volt: Beniamin Tantas (részesedés: 50,55%), Felicia Piuian (36,95%) és Silviu Valentin Sumlas (12,5%).

Beniamin (Beny) Tantas nem más, mint Vasile Tantas egyik fia, aki az újgazdag aranyifjak életét éli. Több újságcikkben bukkan fel a neve autólopásokkal, ittas vezetéssel, ittasan baleset okozásával összefüggésben. A másik két tulajdonosról nem találtunk értékelhető információkat.

A romániai cégadatok szerint a Dacia SA 2009-2011, valamint 2014-2016 között szüneteltette a tevékenységét, és 2010-ben csődvédelmet kért.

Az utolsó előtti, 2016-os mérlege szerint a Dacia SA forgalma 0 volt, viszont 1,4 millió euró (kb. 420 millió forint) adósságot halmozott fel. Rendelkezett ugyan 400 ezer euró (kb. 120 millió forint) saját tőkével, illetve 1,8 millió euró (kb. 540 millió forint) értékű állóeszközzel, ami valószínűleg maga a szállodaépület, de forgóeszköze alig 13 ezer euró (kb. 4 millió forint) volt.

2017-ben aztán jött a Manevi, és a Dacia SA tavalyi mérlege már egészen más számokat mutat, mint a 2016-os. Bár a Dacia SA tevékenységet 2017-ben sem végzett, és a forgalma szintén 0 volt, de

  • saját tőkéje 400 ezer euróról (kb. 120 millió forint) 1,48 millió euróra (kb. 444 millió forint) nőtt
  • az adósságállománya pedig 1,4 millió euróról (kb. 420 millió forint) 43 ezer euróra (kb. 13 millió forint) csökkent.

Vagyis valaki tavaly beletett a Dacia SA-ba bő 2,4 millió eurót (kb. 730 millió forintot), de azt nem tudni, hogy még a volt tulajdonosok, vagy már a Manevi.

A Manevi évekig tetszhalott volt

A Dacia SA-t, és azon keresztül a szatmárnémeti szállodát megvásárló Manevi színrelépése egyébként elég érdekes, mert eddig nem lehetett róla semmit hallani. Még azt sem, hogy egyáltalán létezik, pedig nagyon régi cégről van szó. Viszont ingatlannal kapcsolatos feladatot soha nem végzett.

Elődjét, a Magyar Nemesfémvizsgáló Zrt.-t 1997-ben alapította a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet, amelynek jogutódja 2006-tól a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) lett. 2010 végéig a MKEH volt a cég tulajdonosa, de 2011 elejétől az MNV-n keresztül a magyar államé a társaság, amit 2013 átneveztek Manevi Zrt.-re.

Azóta, az elmúlt 5 évben a Manevinek nem volt egy forint árbevétele sem. Kiadásai viszont voltak folyamatosan, ezért az átnevezés első esztendeje után csak veszteséget termelt.

Adózott eredménye

  • 2013-ban 3,1 millió forint
  • 2014-ben -11,7 millió forint
  • 2015-ben -2,8 millió forint
  • 2016-ban -1,3 millió forint
  • 2017-ben -122,4 millió forint volt.

A Manevi beszámolóiból és cégbíróságon leadott dokumentumaiból azonban látszik, hogy az évek óta tetszhalott vállalatot nemrégiben kiszemelték valamire. A tulajdonos magyar állam 2017-ben 2 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Maneviben.

A 2 milliárdos tőkeemelés nagy része (1,99 milliárd) a cég tőketartalékába ment, 10 millió forint pedig a társaság jegyzett tőkéjét növelte. Ezzel a Manevi 1997-es bejegyzése óta változatlan összegű, 42 millió forintos jegyzett tőkéje 52 millióra nőtt.

De nem álltak meg itt. A 2017-es mérlegben nem látszik ugyan, mert csak 2018 februárjában jegyezte be a cégbíróság, de 2017 december 28-án a Manevi jegyzett tőkéjét 52 millióról 100 millió forintra emelték.

Ekkor a jogszabályoknak megfelelően módosították a vállalat alapszabályát, azonban tevékenységei közé még ekkor – a Dacia SA megvásárlása után – sem került be semmilyen ingatlannal vagy szállodaüzemeltetéssel kapcsolatos dolog. A Manevi tevékenységi körei jelenleg az alábbiak:

  • üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás (ez a főtevékenység)
  • adatfeldolgozás, web-hoszting szolgáltatás
  • m.n.s. egyéb információs szolgáltatás
  • PR, kommunikáció
  • reklámügynöki tevékenység
  • m.n.s. egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás
  • egyéb háztartási cikk nagykereskedelme m.n.s.

A társaságot dr. Závodszky Péter vezérigazgató irányítja, és egy háromtagú felügyelőbizottság ellenőrzi. A dolgozók átlagos statisztikai létszáma 2016-ban és 2017-ben is 0 fő volt, de tavaly jelentősen megnőttek a személyi jellegű kifizetések. Bérköltségre, járulékokra és egyéb személyi kiadásokra 2016-ban 463 ezer forint ment el, tavaly viszont már 3,8 millió forint.

Emellett 2017-ben a Manevi vett egy autót 3,9 millió forintért, és elköltött 34 millió forintot különböző szolgáltatásokra. Ebből 31 milliót szakértői díjakra, de azt nem tudni, hogy pontosan mire.

A tavalyi mérleg szerint a Manevinek 2017 végére a Dacia SA megvásárlása miatt 247,5 millió forintos fizetnivalója maradt.

“Tárgyévben fordulónapon nyilvántartott egyéb rövid lejáratú kötelezettségek összege (… – több különböző tétel felsorolása, a szerk.) és a tárgyévben megtörtént tartós részesedés vásárlásból adódó kötelezettségből (247 492 E Ft) áll.”

Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mennyit fizetett a magyar állam a szatmárnémeti szállodáért, bepereljük a Manevit az adásvételi szerződésért.

Erdélyi Katalin – Sipos Zoltán

Címlapképen a szatmárnémet Pannónia szálloda 2007-ben (fotó: Wikipedia)

Megosztás