nemzeti tőkésosztály

Engedély nélkül építkezett Csányi Sándor cége a Horvátországban bérelt szigetén

Korábban több horvát lap is megírta, s most az Átlátszó kérdésére a területileg illetékes önkormányzat is megerősítette, hogy engedély nélkül építkezett az OTP cégcsoporthoz tartozó horvát cég a horvát államtól 30 évre kibérelt szigeten. A Trogir városától 25 km-re nyugatra fekvő Smokvica Vela sziget Rogoznicához tartozik, de különleges katonai területnek számít, mert a horvát hadseregnek is vannak ott épületei. A szigetet 2018 óta bérli a Zelena Nekretnina d.o.o. nevű horvát cég, amit az OTP Ingatlankezelő alapja, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Ingatlan Alap hozott létre. A horvát sajtó idén arról cikkezett, hogy „a szigetet bérlő magyarok a kedvükre építkeznek” s hogy „40 tonnás lánctalpas kotrógépet, rakodógépet, teherautókat és egyéb nehézgépeket szállítottak” a szigetre. 

A miniszterelnök úrhoz címzett kérdések, miszerint, járt-e idén augusztusban Smokvica Velán, amennyiben igen, helikopterrel érkezett-e, az utazás és a nyaralás költségét miniszterelnök úr fizette, vagy Csányi Sándor vendégeként élvezte azt, továbbá amennyiben miniszterelnök úr fizette, hajlandó-e az erről szóló számlát a nyilvánosság számára bemutatni mind a kormányfő magánéletével kapcsolatos kérdések, valamint sajtóértesüléseken alapulnak, így nem érintenek kormányzati feladat- és hatáskörtidézte a 24.hu 2019 szeptemberi cikkében Kövér László házelnököt, aki Gréczy Zsolt DK-s képviselő kérdésére válaszolt. Gréczy azért érdeklődött a miniszterelnök horvátországi nyaralásáról, mert horvát lapok szerint Orbán azon a nyáron helikopterrel járt a szigeten.

Erről a szigetről elsőként az Index írt, majd az  Átlátszó kérdésére az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya közölte, hogy Smokvica Vela 2019-ben az ott zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és (az ezt követő hónapokban) még nem fogadott vendégeket. Akkor azt ígérték, hogy a szigeten nyújtott szolgáltatásokat várhatóan jövő nyártól lehet majd igénybe venni.

OTP Bank: a Balansz Alap által bérelt horvát sziget idén még nem fogadott vendégeket

Horvát forrásokra hivatkozva a napokban megjelent a sajtóban, hogy Orbán Viktor Csányi Sándor magánszigetén nyaralhatott, ahová állítólag egy fekete helikopterrel…

Smokvica Velával idén azért foglalkozott a horvát sajtó, mert bár a szigeten építési tilalom van érvényben, a környékbeli lakosok munkagépek megjelenéséről és építkezésekről számoltak be. Az OTP kommunikációs főosztálya a két évvel ezelőtti cikkek megjelenésekor azt hangsúlyozta, hogy

A Smokvica Vela nevű sziget a Horvát Köztársaság tulajdona, a sziget bérleti jogát nyílt tenderen nyerte el harminc évre a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap horvátországi érdekeltsége. A Balansz Ingatlan Alapot az OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt. kezeli. Az OTP Bank Nyrt. tulajdonosi struktúrája nyilvános, Csányi Sándor nem rendelkezik meghatározó tulajdonrésszel az OTP Bank Nyrt.-ben, illetve az OTP Csoportban, így a Horvát állam tulajdonában és közvetett módon a Balansz Ingatlan Alap bérleti és hasznosítási jogosultsága alatt álló Smokvica Vela szigetről nem állítható, hogy bármilyen módon Csányi Sándor tulajdona vagy érdekeltsége lenne.

Ehhez képest helyi újságírók segítségével most megtudtuk, hogy a szigetet a horvát államtól bérlő cég (Zelena Nekretnina d.o.o.) igenis Csányi Sándor érdekeltsége, mert ő szerepel a horvát cégnyilvántartásban végső tulajdonosként.

A cég végső tulajdonosa Csányi Sándor (forrás: horvát cégnyilvántartás)

Egy azóta életbe lépett, a pénzmosás elleni erőfeszítések részeként megalkotott uniós direktívának köszönhetően ugyanis nyilvánosságra kell hozni a tényleges vagy végső tulajdonos kilétét. Ez az a személy (vagy csoport), aki(k)nek az érdekét szolgálja egy adott cég működése, aki(k)nek 25%-os vagy annál több szavazati joga, esetleg ennyi részvénye van a vállalatban, és akinek lehetősége van az igazgatóság többségének kinevezésére, illetve leváltására. Ugyanennek az uniós direktívának köszönhetően derítettük ki tavaly, hogy a Máltán bejegyzett szuperjachtokat birtokló cégnek Szíjj László a végső tulajdonosa.

Paradicsomi sziget pusztítása Rogoznica közelében: Gazdag magyarok engedély nélkül építkeznek

Ezzel a címmel jelent meg a Slobodna Dalmacija cikke Smokvica Veláról idén januárban. A cikk emlékeztet, hogy a szigetet bérlő, magyar tulajdonban lévő horvát céget csak 20 nappal a pályázat 2018. május 12-i meghirdetése előtt jegyezték be. A pályázat 2018. június 20 -án zárult. A lap arról  is ír, hogy míg a Sisak-Moslavina megye földrengés sújtotta területein a helyreállításokhoz tulajdoni lapra, építési engedélyekre van szükségük a helyieknek, ezek egyike sem kell a Smokvicán.

A szigetet tavaly bérlő magyarok a kedvük szerint építenek, 40 tonnás lánctalpas kotrógépet, rakodógépet, teherautókat és egyéb nehézgépeket szállítottak a szigetre.

A Slobodna Dalmacija szerint 2020. május 8-án a helyi önkormányzat értesítette az építési hatóságot. A lap úgy tudta, hogy nemcsak a turistákat és a helyi önkormányzatot, de az illetékes megyei szolgálatokat, sőt, a minisztériumokat és a felügyeleti szerveket sem engedték a szigetre. Az új bérlők építkezéséről fotókat is közöltek.

Az Átlátszó megkereste a területileg illetékes rogoznicai önkormányzatot, ahol megtudtuk, hogy mivel a sziget 2018-as bérbeadása óta új (nemrég megválasztott) vezetése van a városnak, nem ismerik az ügy részleteit. Az önkormányzat arról azért tájékoztatott bennünket, hogy mivel Smokvica Vela katonai övezet, oda bejutni csak engedéllyel lehet. Mivel honvédségi terület, városrendezési szempontból sem tartozik a rogoznicai önkormányzat felügyelete alá, így ők nem adhattak ki a területre vonatkozóan semmilyen építési vagy egyéb engedélyt.

Az önkormányzat arról is tájékoztatott bennünket, hogy új épületeket a szigeten nem lehet építeni, csak a meglévőket lehet módosítani, és elismerték, hogy tudnak az ott zajló illegális építkezésről: Az utolsó információnk erről a szigetről az, hogy a befektetők gépeket hoztak a munkálatok elvégzésére, és illegálisan 9 bungalót állítottak fel. Ezt jelentették az építésfelügyeletnek, és az ő utasításukra ezt követően a befektetők mindent eltávolítottak.”

Valószínűleg az önkormányzat által említett bungalók látszanak a 24sata.hr portál  fotóin is, amiket év eleji cikkükben közöltek a szigeten tavaly megkezdődött építkezések idén februári állásáról. Ez a lap

A magyarok felszántották Todorić szigetét, és 9 bungalót építettek. És nem állnak meg

címmel közölt cikket. Ebben megírták, hogy információik szerint az állami építési felügyelőség egy héttel korábban ellenőrizte  a szigetet, de a lap nem kapta meg a vizsgálat eredményét. Az újságírók kérdésére a horvát Fizikai Tervezési, Építési és Államvagyonügyi Minisztérium megerősítette, hogy Smokvica Velán építési tilalom van.

A szigetet az OTP-s hátterű cégnek történt bérbeadás előtt évekig Ante Lušić, majd Ivica Todorić horvát nagyvállalkozó és a családja használta, ezt követően került vissza a horvát állam tulajdonába, és lett ismét bérbe adva a magyar tulajdonosi hátterű horvát cégnek.

Korábbi sajtóbeszámolókból tudni, hogy a 168 865 négyzetméter területű szigeten megmaradt katonai létesítmények, nyaralók, luxuslakások, éttermek és sportpályák vannak. Az új, a helyi lapok szerint engedély nélküli építkezésről megkérdeztük OTP alapkezelő cégét is, de csak annyi választ kaptunk az OTP Bank Vállalati Kommunikációs Csoportjától, hogy

az Ingatlanbefektetési Alapkezelő részére megküldött, alábbi kérdéseivel kapcsolatban nem tudjuk információkkal segíteni munkáját”.

Az OTP Ingatlan Alapkezelő Zrt-nek feltett kérdéseink az alábbiak voltak:

  • Vitt az Önök érdekeltsége előre gyártott épületelemeket a szigetre? Ha igen hányat, és milyen típusút?
  • Végeztetett az Önök érdekeltsége víz- és csatornaszerelést a szigeten?
  • Mely horvát hatóságoktól kértek és kaptak engedélyeket a szigeten történő fejlesztések megvalósításához?
  • Hány és milyen épületet hoztak létre eddig, hány épület megépítését tervezik ott?
  • Az Önök érdekeltsége által bérelt szigetet kik használhatják?
  • Kik nyaraltak ott idén nyáron, meghívott vendégek vagy fizetővendégek?

Csányi Sándor érdekeltsége 30 évre vette bérbe Smokvice Velát a horvát államtól, évi 6 millió kunáért (kb. 280 millió forint). Az Ostro tényfeltáró újságíró központ segítségével birtokunkba került szerződés (PDF) értelmében személyes és vendéglátóipari célokra lehet használni a szigetet, és bármilyen változtatás, építkezés esetén az illetékes minisztérium előzetes hozzájárulását kell kérniük.

A szerződésben szerepel az is, hogy a bérlő cég kezdeményezheti a beépíthetőségi szabályok módosítását, és  hogy a szigetet bérbeadó állami vagyonügyi minisztérium évente kétszer ellenőrizheti a területet. Az ellenőrzések eredményét kértük a minisztériumtól, amennyiben a rendelkezésünkre bocsátják, nyilvánosságra fogjuk hozni.

Horn Gabriella

Közreműködött Masenjka Bacic/Ostro.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás