Cikkek

TAO-pénzek: 184 millió forint jutott egy bennfentes alapítványnak

Több mint 184 millió forint TAO-támogatás jutott annak a budapesti alapítványnak a 2011-es adatok szerint, amelynek egyik fő célja az óvodás korú gyermekek utánpótlás nevelése. Az Ovi-Foci Alapítvány alapítója Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori tagja, az alapítvány közelében ott van a Nemzeti Sport Intézet TAO irodájának főigazgató helyettese, és a szervezet azzal a debreceni céggel áll szoros kapcsolatban, amely többek között a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia számára is műfüves pályát épített.

„Ha nincs a társaságiadó-kedvezmény, most nem lenne miről beszélni” – nyilatkozta a minap Molnár Andrea, az Ovi-Foci Alapítvány elnöke a Heti Válasznak. „Az év első felében 33 pályát adunk át, a következő pályázat segítségével újabb hatvanat tervezünk. Hamarosan óvodások százai, majd ezrei sportolhatnak remek körülmények között és szakmailag megalapozott program alapján. Sok kistelepülés is bekerül a körbe, és folyamatosan dolgozunk azért, hogy programunk az egész országot lefedje.”

Molnár Andrea saját elmondása szerint egy személyes élmény alapján, pszichológussal, pedagógussal és sportszakemberrel történő konzultáció után döntött úgy, hogy sportpályákra van szükségük a gyerekeknek. Kidolgozták a szakmai programot és Buzánszky Jenő megalapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, amely szakmai program mellett multifunkciós, de inkább a focira alkalmas pályákat fog építeni.

A kezdeményezés mögötti jószándékot nem vitatjuk, és azt sem, hogy minél korábban biztosítunk a gyerekek számára megfelelő sportolási lehetőséget, annál jobb. Az ország sajátosságaiból adódóan (kis piac, kicsi kereslet) azonban nem sok olyan cég van Magyarországon, amely megfelelő minőségű műfüves pályát tudna építeni. A debreceni Globál Sport Kft. azonban pont ilyen, és az Ovi-Foci Alapítvány a nyilvános közhasznúsági jelentés alapján ezzel a céggel szerződött a pályák elkészítésére.

A két szervezet között azonban másfajta kapcsolat is van: az Opten adatbázisából kiderül, hogy a Globál Sportnak tagja Molnár Andrea, az alapítvány elnöke – Molnár lakcíme az Optenben megegyezik az alapítvány székhelyével, a cég ügyvezetője pedig Molnár András, aki feltehetően Andrea rokona.  Adott volt tehát egy sportpálya-kivitelező cég, amely külföldre is dolgozik, vagyis nem egy frissen alapított vállalkozás, és létrejött egy alapítvány 2011. májusában – a TAO-kedvezményre vonatkozó törvény az év júliusában lépett hatályba.

Az alapítványi jegyzőkönyv szerint a Globál Sporttal kötött szerződés előkészítésére Tamás Henriette-et kérték fel, aki 2012. február óta a Nemzeti Sport Intézet TAO-irodájának főigazgató helyettese. Tamás emellett folyamatosan részt vett az alapítvány munkájában, például jegyzőkönyvet is vezetett. Az alapítvány az MLSZ adatbázisa szerint több mint 184 millió forint TAO-pénzt kapott 2012-ben, ebből 155 millió egyetlen cégtől érkezett.

TAO-pénzek: Felcsút az abszolút nyertes

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt találták a legvonzóbb támogatási célnak azok a vállalkozások, amelyek a társasági adókedvezményt kihasználva támogatják a látványsportágakat. A székesfehérvári Videoton utánpótláscsapataként működő felcsúti együttes a labdarúgócsapatokhoz befolyt összes adókedvezményes támogatás közel ötödét kapta meg, azaz 2,8 milliárd forintot. Felcsúthoz képest elenyésző az egyes élvonalbeli labdarúgó-csapatokhoz beérkezett pénzek nagysága. Tovább a teljes cikkre.

Az Ovi-Foci Alapítvány kuratóriumának tagja még Székely Edit is, aki a budapesti KultúrPont iroda vezetője – az iroda az EU kultúrprogramjának hivatalos koordinátora, valamint Lengyel Roland, aki az uniós elnökség idején a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kreatív tanácsadója volt, most pedig a Budapesti Közlekedési Központnál dolgozik marketing menedzserként. Székellyel a magyar EU-elnökség alatt dolgozott együtt.

A Globál Sport a blogja szerint számtalan referenciával rendelkezik, mit ad Isten, a tavaly 2,8 milliárd forint TAO-pénzt besöprő felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csaknem ezer négyzetméteres multifunkciós futó-sportpályáját is ők készítették. Az MLSZ országos pályaépítésének keretében Debrecenben négy pályát is építettek, a Debreceni Labdarúgó Akadémia pallagi bázisán pedig most is tartanak a munkálataik.

D. Kovács Ildikó

Címlapkép: Halász Áron. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

Megosztás