Adatigényléses perek

Nyilvánosak-e a Vízilabda Szövetség TAO igazolásai?

Első tárgyalásán van túl a Magyar Vízilabda Szövetség ellen indított közérdekű adatigényléses perünk a Fővárosi Törvényszéken. A társasági adókedvezmények igazolásait szerettük volna kikérni a szövetségtől, magyarul azt szeretnénk tudni, hogy mely cégek mely sportszervezeteket és mennyivel támogatták társasági adójukat a támogatással csökkentve. Jogszabály alapján azt ugyanis közzéteszi az öt „taós” látványcsapatsport-szövetség, hogy melyik klubnak és utánpótlás-nevelési alapítványnak mennyi jutott, arra azonban nincs nyilvános adat, hogy a központi költségvetés helyett kik és hová adóznak. Ez pedig szerintünk – közpénzről lévén szó – nincsen rendben így.

A Vízilabda Szövetség azonban – hasonlóan a másik négy érintett sportági szövetséghez – nem adta ki a listát, szerintük ugyanis nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy közfeladatot látnak el, amikor törvényben meghatározott közigazgatási hatósági jogkört gyakorolva a TAO kedvezményekre való jogosultságról döntenek.

A vízilabdázók profitáltak eddig a legkevesebbet az adókedvezményből: mindössze 196 millió forintot kapott a Magyar Vízilabda Szövetség, amit szinte teljes egészében utánpótlás-nevelésre és versenyeztetésre költenek.” – TAO-pénzek: Megint a focisták járnak jól

A Fővárosi Törvényszék nem hirdetett határozatot a csütörtöki tárgyaláson. Elsőfokú ítélet a szeptemberben beadott adatigénylésünk ügyében május 23-án várható.

További olvasmányok:

Az adatigénylés

Válasz az adatigénylésre

Keresetlevelünk

 

Megosztás