Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Közel egymilliárdot költött idén a kormány arra, hogy jobb véleménnyel legyen róla Washington

Éles fordulatot vettek idén az amerikai-magyar kapcsolatok, Washington és Budapest viszonya évek óta nem volt ilyen jó. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tavasszal találkozott amerikai kollégájával, Mike Pompeóval. A CEU-t is sikerült úgy kitennie az Orbán-kormánynak Budapestről, hogy a várakozásokkal ellentétben ezt nem sínylették meg a diplomáciai kapcsolatok. Ennek az okai elsősorban Amerikában keresendőek: Donald Trump emberei szakítani akartak az Obama-kormány kritikus politikájával, és úgy vélik, barátságos modorban többet elérhetnek Orbánnál, például azt, hogy ne ölelje keblére Vlagyimir Putyint. Ennek ellenére a magyar kormány bőkezűen költ lobbistákra és politikai tanácsadókra Washingtonban; az Átlátszó számításai szerint 2018-ban nagyjából 970 millió forintot költöttek erre a célra az adófizetők pénzéből. 

Év végi támogatási kampány

Közel egymilliárd forintot költött a magyar kormány idén az adófizetők pénzéből arra, hogy javítsa az amerikai-magyar kapcsolatokat. Három amerikai és egy izraeli lobbicégnek, a Századvég Politikai Iskolának, Steve Bannonnak és Milo Yiannopoulosnak is jutott ebből az összegből. A legtöbb pénzt a hivatalosan kultúrával foglalkozó Magyar Foundation of North America kapta, amelynek pontos működési költségeit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium nagy erőkkel igyekszik titkolni.

Connie Mack és a Századvég

Még idén is kapott pénzt Magyarország 2014-ben Washingtoni mércével is kiemelkedően nagy összegért felfogadott lobbistája. Az egykori floridai kongresszusi képviselőt négy évre szerződtette a magyar kormány összesen 1,4 milliárd forintért.

Mivel a szerződést Mack két cége, a Liberty International és az SLI Group a Századvéggel konzorciumban kapta meg, így nem minden pénz az övé. Még 2016-ban a Népszabadság írta meg, hogy az összeg több mint harmadát a Századvég teszi zsebre havi 160 óra fordításért, sajtófigyelésért és elemzések írásáért. A szerződés havi 28,3 millió forintról szól – ebből 18,1 millió üti Mack markát, 10,2 millió pedig a Századvégé.

Mack a hivatalos jelentései szerint éveken át főleg republikánus képviselőkkel tartotta a kapcsolatot, közülük is az idén novemberben harminc év után megbukott képviselővel, Dana Rohrabacherrel. A politikus és legfontosabb embere, Paul Behrends az utóbbi években a kritikák kereszttüzébe kerültek szoros orosz kormánykapcsolataik miatt.

Behrendsnek különösen jó kapcsolatai vannak orosz vezető körökkel; olyannyira, hogy le is kellett mondania egyik kongresszusi állásáról. Mint azt az Átlátszó is megírta, Behrends volt a magyar kormány egyik legfontosabb segítője az amerikai törvényhozásban. Többször egyengette Megyesi Jenő, Orbán Viktor Amerika-ügyi tanácsadójának útját is a Kongresszusban.

Oroszbarátsága miatt megbukott kongresszusi alkalmazott egyengeti a magyarok útját Washingtonban

A magyar kormány embereinek is segített Washingtonban az az amerikai kongresszusi alkalmazott, akinek a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia. Paul Behrends a sokak által Putyin emberének tartott amerikai képviselő, Dana Rohrabacher közeli munkatársa. A Politico cikke szerint ő a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban.

Mack csak azután tudott kapcsolatba lépni magasabb rangú tisztviselőkkel, köztük a Fehér Ház embereivel is, hogy valamivel több mint egy éve fordulat következett be Washington és Budapest kapcsolatában. Ez azonban aligha Macknek köszönhető: washingtoni újságcikkek szerint a térségünkért felelős külügyi helyettes államtitkár, A. Wess Mitchell szorgalmazta a változást, a döntés pedig egy fehér házi találkozón született meg.

Mint később kiderült, Izrael kormánya is komolyan lobbizott azért Washingtonban, hogy az amerikai kormány kevésbé legyen kritikus az Orbán-kormánnyal szemben.

Fordulat az amerikai-magyar kapcsolatokban – Orbánéknak megnyílhat a Fehér Ház ajtaja

Bejött Orbán Viktor számítása és fordulat következett be az amerikai-magyar kapcsolatokban- még ha erre Donald Trump elnökké választása után majdnem másfél évet is kellett várni. A The Washington Post a minap azt írta: egyenesen a Fehér Házban döntöttek arról még tavaly, hogy ezentúl engedékenyebbnek kell lenni a magyar kormánnyal szemben.

 

Az amerikai igazságügy-minisztérium rendszerében Mack még nem regisztrálta, hogy befejezte volna a magyar kormánynak végzett munkát. Ám szerződése idén októberben lejárt, és információink szerint azt nem hosszabbították meg. Az Index már korábban megírta, hogy Mack munkájával elégedetlen a magyar külügy; még a szerződés idő előtti felbontása is felmerült akkor.

Ha csak az év első kilenc hónapjában fizette a magyar kormány Macket és a Századvéget, akkor is 254,7 millió forintot fizetett a konzorcium szolgálataiért.

BSI Public Affairs: Trump embereit fizeti a kormány

Mack szerződése még javában élt, amikor 2017-ben a magyar kormány újabb lobbicéget fogadott fel, hogy segítsen elnyerni Washington jóindulatát. Az új cég a Delaware-ben bejegyzett BSI Public Affairs, melynek vezetője két izraeli lobbista. Tzvika Brot, a BSI egyik vezetője Donald Trump izraeli kampányfőnöke volt.

Mint az Átlátszó adatigénylésére adott válaszból kiderült, a BSI Public Affairs-t havi 12 millió forintért bérelte fel három magyar külképviselet: a washingtoni, a chicagói és a Los Angeles-i. A nekünk megküldött szerződések hat hónapra szóltak, a Külügyminisztérium pedig kérdésünkre adatigénylésünk után azt válaszolta, nem hosszabbították meg őket. Eszerint 2017 végén lejárt a BSI Public Affairs szerződése.

Ám egy az amerikai igazságügy-minisztérium honlapjára feltöltött dokumentumban az áll, hogy a BSI alvállalkozója, a washingtoni lobbicég Sanitas International egészen 2018. július 15-ig dolgozott a magyar kormánynak fővállalkozója megbízásából. Az Átlátszó adatigényléssel fordult a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, 2018-ban milyen szerződés alapján dolgozott a BSI Public Affairs és a Sanitas International a magyar kormánynak.

Mivel választ még nem kaptunk, ezért csak a 2017-es szerződésből következtethetünk arra, hogy idén körülbelül mennyi pénzt kapott a BSI. Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, idén mennyit költött a magyar kormány lobbizásra Amerikában, a korábbi számokat használjuk. Ha tehát idén is az első szerződés számai voltak érvényesek, úgy a BSI a hat és fél hónap munkáért 78 millió forintot kapott.

Trump izraeli lobbistái havi 12 millió forintért konzultálnak amerikai magyar külképviseletekkel

Fél év alatt legalább 73 millió forintot fizetett ki Magyarország izraeli lobbistáknak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban segítsék az ottani magyar diplomáciai képviseletek munkáját. Elsőre logikátlannak tűnik, hogy a magyar kormány izraeliektől várja, hogy végre javuljon a kapcsolata az amerikai kormánnyal.

Barnes & Thornburg

A magyar kormány november 7-e óta újabb lobbistát fizet: az indianai Barnes & Thornburg ügyvédi iroda 50 ezer dollárt kap két és fél hónap munkáért. A szerződés 2019 január 12-ig szól, aláírója pedig a cég egyik washingtoni embere, Craig S. Burkhardt.

A dokumentum értelmében Burkhart a migráció és a vallásszabadság kérdéseiben segíti a magyar kormányt, hogy minél jobb kapcsolatokat építsen ki Washingtonnal. Az 50 ezer dolláros szerződés értéke átszámítva körülbelül 14 millió forint.

Újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban 50 ezer dollárért

Újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban: a Barnes & Thornburg ügyvédi iroda egyik embere két és fél hónapon át dolgozik majd a követségnek, és ezért 50 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több mint 14 millió forintot kap.

Steve Bannon és Milo Yiannopoulos

Idén hazánkban járt és előadást tartott az amerikai jobboldal két ikonikus alakja is. Donald Trump amerikai elnök egykori kampányfőnöke, az épp európai jobboldali mozgalmat szervező Steve Bannon mellett az amerikai alt-right „fenegyereke”, a brit Milo Yiannopoulos is hazánkban járt májusban. Mindketten a Schmidt Mária-féle alapítványnak a meghívására jöttek, így mindkettejük tiszteletdíját és költségeit a magyar adófizetők állták.

Bannon és Yiannopoulos összesen negyvenezer dollárjába, azaz mai árfolyamon számolva 11,4 millió forintjába került a magyaroknak. Mivel a velük való jó kapcsolat egyértelműen segíti a Trump-kormány holdudvarával való jó kapcsolatot, ezért ezt az összeget is ideszámoljuk.

Bannon egyébként nem áll meg itt: szeptemberben titokban Budapesten járt, a közelmúltban bejelentette, hogy Orbán Viktornak fog dolgozni, az EP-kampányban segíti majd a magyar miniszterelnököt.

Húszezer dollárért lépett fel Steve Bannon Budapesten, a számlát az adófizetők állták

Húszezer dollár jogdíjat kapott Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főstratégája a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a május 23-i fellépéséért a Várkert Bazárban – derül ki az Átlátszó birtokába került szerződésből.

Magyar Foundation of North America

Messze a legtöbb pénzt a Magyar Foundation of North America (MFNA) kapja minden évben immár 2015 óta. Magyarország 2018-as költségvetése erre az évre is 612,4 millió forintot adott az MFNA-nak az amerikai-magyar kapcsolatok szorosabbá fűzésére, kulturális programok szervezésére és kapcsolattartásra az amerikai magyarokkal.

Mivel a 2017-ben elhunyt politikai stratéga, Arthur J. Finkelstein egykori munkatársai és mentoráltjai vezetik, a politikai kapcsolatok javítására költött összegek közé soroljuk az MFNA-nak juttatott összeget is.

Az MFNA honlapját vagy közösségimédia-oldalait vizsgálva nehéz megállapítani, mire költi el ezt a pénzt; kevés látványos programot szervez. Idén egy programot találtunk, ám arra is csak az Átlátszó hosszas kérdezősködése után derült fény, hogy az MFNA adott 33 millió forintot Zoób Kati divattervezőnek hazánk washingtoni követségén megrendezett bemutatójára.

Épp ezért már közel másfél éve próbáljuk megtudni az alapítványt felügyelő Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól, hogy a szervezet pontosan mire költi a pénzét: a szervezet által a szerződés értelmében kötelezően hazaküldött számlaösszesítőket kértük.

Mivel közérdekű adatigényléseinkre nem kaptunk választ, bepereltük a Külügyminisztériumot, ám a jogerős ítélet ellenére a mai napig sem kaptunk meg minden kért dokumentumot. A három lezárult támogatási év (2015, 2016 és 2017) számlaösszesítői közül csak egyet kaptunk meg. Hogy miért épp a középsőt, azaz a 2016-osat, egyelőre nem tudjuk. Amint hozzájutunk minden dokumentumhoz, közzétesszük, mire költi az alapítvány a pénzt.

Az amerikai adóhatóságnak beadott adóbevallásokból azonban már eddig is sokminden kiderült az MFNA működéséről. Ezek közül a legfontosabb az, hogy nem kultúrdiplomaták vezetik, hanem a 2017-ben elhunyt kampánystratéga, Arthur J. Finkelstein korábbi munkatársai és mentoráltjai, politikai tanácsadók és lobbisták.

Finkelstein haláláig Orbán Viktor egyik fontos politikai tanácsadója volt. Londonban közös tanácsadó céget alapított Habony Árpáddal Danube Consulting címe. Halála után Finkelstein részesedését Habony vette át, így ma már ő az egyedüli tulajdonos.

Az is kiderült, hogy Finkelstein „gyerekei” sokat keresnek: az igazgató, a könyvelő, a jogász és az adománygyűjtő összesen 145,5 millió forintot kapott fizetésként az MFNA 2015-ös, 612,4 milliós költségvetéséből.

 

Titkolja a külügy, hogy mire költik a magyar állam százmillióit Finkelstein „gyermekei” az Egyesült Államokban

Kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás hivatalos célja az, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában, kapcsolatot tartson a magyar származású amerikaiakkal, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon.

Kiemelt kép: A Fehér Ház. Fotó: Zach Rudisin/Wikipedia

Megosztás