Cikkek

Titokzatos nagyvilági ember, és egy amerikai lobbicég segítene sorosozni Orbánnak

 

A magyar miniszterelnök stábjával tárgyalt június végén az amerikai Mercury lobbicég egyik „sorosozásban” jártas munkatársa, és David Zaikin ukrán származású üzletember, tudta meg az Átlátszó egy neve elhallgatását kérő bennfentestől. Értesülésünk szerint a találkozóra egy rövid időre Orbán Viktor kormányfő is benézett.

Zaikin és a Mercury neve ismerősen cseng washingtoni politikai körökben: Zaikin a Politico és a Pro Publica oldalain megjelent cikkek szerint manapság a Kremllel szimpatizáló európai kormányokat köti össze olyan washingtoni lobbistákkal, akik jó pénzért segítenek nekik népszerűsíteni Soros-ellenes nézeteiket az amerikai fővárosban.

Zaikin közvetített ki lobbistákat albán és macedón pártoknak és a török kormánynak is. Eközben Zaikin nem jegyeztette be magát lobbistaként az Egyesült Államokban, hivatalos tisztsége nincs, viszont kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír mind az orosz, mind az amerikai üzleti és politikai elitben.

Az Átlátszó a Miniszterelnökséget és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkérdezte arról, mi hangzott el a találkozón, illetve hogy terveznek-e szerződést kötni a Mercuryval.

A Miniszterelnökség nem válaszolt megkeresésünkre. A Miniszterelnöki Kabinetirodától azt  a választ kaptuk: “a látogatásról nincsen tudomásunk, szerződéskötést nem tervezünk.” A magyar kormány Washingtonban végzett lobbizása áprilisig a Kabinetirodához tartozott, amikor is egy kormányhatározat azt átadta a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak.

Az viszont biztos, hogy a nevezett urak Magyarországon jártak: Az Átlátszó megtalálta azt a budapesti szállodát, ahol megszálltak, és sikerült meggyőződnünk arról, hogy Morris L. Reid, a Mercury LLC globális lobbicég munkatársa, és Daivid Zaikin valóban ott tartózkodtak június 26. és 30. között.

A Mercury egyengette a macedón „sorosozók” útját

A politikai korrupcióra és szervezett bűnözésre szakosodott tényfeltáró újságíró-hálózat, az OCCRP tényfeltáró cikke szerint a Mercury volt az a cég, amely a nacionalista macedón kormánypárt, az VMRO-DPMNE segítségére sietett, és Soros-ellenes ügyüknek megnyert néhány amerikai kongresszusi képviselőt. A Mercury meggyőzte őket arról, hogy írjanak alá a magyar származású milliárdost és az általa támogatott szervezeteket kritizáló leveleket.

A macedón jobboldal ezután boldogan lobogtatta a hazai médiában a leveleket, mint neki nyújtott spontán támogatást – miközben ők maguk fizették meg a lobbistákat, hogy mindezt szervezzék meg.

A Budapestre látogató Reidről, aki a Mercury washingtoni irodájában dolgozik és partner a cégnél, a honlap sok más között azt írja: „elnökök, miniszterelnökök és királyi családok” stratégiai főtanácsadója.

A Mercury és Reid regisztráltak az amerikai igazságügy-minisztériumnál, mivel a külföldiek lobbizásáról szóló úgynevezett FARA-törvény erre kötelezi őket. A regisztrációs dokumentumokból kiderül: a Mercury kliensei között volt az elmúlt években Japán, Nigéria, Uganda, Katar és Törökország is.

Az is kiolvasható a hivatalos papírokból, hogy Reid a Mercuryn belül a Libertas Foundation nevű alapítványnak is dolgozik, ez pedig épp az a szervezet, amelyet az OCCRP szerint azért hoztak létre, hogy beékelődjön a VMRO és a Mercury közé. Azaz Reid dolgozott a macedón nacionalista párt Soros-ellenes washingtoni kampányában.

A Politico minapi cikke szerint pedig a Mercury legújabb kliense egy orosz földgázkitermelő cég, a Novatek, amelyet azon vállalatok között volt, amelyeket 2014-ben, a krími háború nyomán Barack Obama szankciókkal sújtott.

Zaikin, a titokzatos világpolgár

Dmitrij, nyugati nevén David Zaikin 1967-ben született a mai Ukrajna területén, Harkivban, majd 1990-ben Kanadába költözött, ahol sikeres üzletember lett. A Pro Publica portréja szerint 2000-ben Torontóban már egy ingatlanügynökségnél dolgozott, ahol az épp akkor épült Trump-toronyházban árulta a lakásokat. Általában gazdag oroszok voltak az ügyfelei.

Ekkoriban már közeli ismerőse volt a 2015-ben elhunyt Elena Baronoff, aki Trump floridai ingatlanjait árulta. Az orosz Városi Nő” magazin egy ízben címlapjára tette Baronoffot és úgy nevezte: „Trump orosz keze”.

Zaikin később az energiaüzletbe is belevágott: 2002-ben lett a Nevadában bejegyzett Siberian Energy Group elnöke. Itt többek közt a szibériai Kurgan tartomány kormányzójának segített amerikai befektetőket találni az olajfúrásokhoz. A cég azóta nem létező, de archivált honlapja szerint Zaikinnek kiterjedt kapcsolatai vannak az orosz üzleti életben és kormányzati körökben is, mind szövetségi, mind régiós szinten.

Zaikin a ProPublicának egy emailben azt írta, 1990-ben a családját hosszú ideje sújtó antiszemita támadások elől menekült el az akkor már az összeomlás előtt álló Szovjetunióból. Ám egykori üzlettársának mást mesélt. A brit Geoffrey P. Cowley 2010 és 2016 között volt Zaikin partnere, és neki az ukrán üzletember arról beszélt, hogy édesapja a szovjet hadseregben szolgált, esetleg diplomata volt.

Cowley szerint Zaikin „nem olyannak tűnt, mint egy szegény ukrán zsidó menekült”, mert amíg együtt dolgoztak, bárkit bármikor fel tudott hívni.

Cowleyt mindig lenyűgözték Zaikin nemzetközi kapcsolatai. A közösen alapított tanácsadó cégükben Zaikin úgy ismertette magát, mint akinek kapcsolatai vannak „magas rangú döntéshozókkal és kormánytisztviselőkkel, elnökökkel Szenegálban, Ghánában, Guineában, Etiópiában, Albániában, Sierra Leonéban, Maliban, Libériában, Moldivában, Ukrajnában, Kazahsztánban és Romániában.”

A Siberian Energy Group egyik alvállalkozója a Pro Publicának azt mondta: Zaikin olyan aukciókon szerzett kitermelési jogokat a vállalatnak, amelyekről csak azok tudtak, akik orosz kormányzati kapcsolatokkal rendelkeztek. Jordan Silverstein, a cég egykori munkatársa szerint Zaikin mindig „körön belül” volt, olyan mint egy „titokzatos nagyvilági ember.”

A kétezres évek második felében Zaikin folytatta a Trump-ingatlanok eladását, miközben a Siberian Energy Groupban szerepet vállaló munkatársaival együtt egy bányavállalat, a First Iron Group részvényesei és igazgatói is lettek. A cég felügyelőbizottságában ott ült az orosz állami Vnyesekonombank igazgatóhelyettese is.

Dmitrij/David Zaikin következő lépéseiről annyit tud a nonprofit amerikai tényfeltáró weboldal, hogy 2011-ben már biztosan Londonban élt, ahol több céget is bejegyeztetett. A közelmúltban fordult a lobbizás felé, és kezdett külföldi kormányoknak dolgozni. A Politico forrásai szerint ott volt például, amikor a török kormányt képviselő üzletember, Ekim Alptekin felfogadta Trump későbbi (és hamar megbukott) nemzetbiztonsági tanácsadóját, Michael Flynnt, hogy lobbizzon a török kormánynak.

Alptekin és Zaikin tagadják, hogy ismernék egymást, ám az amerikai lap számos kapcsolatot talált közöttük. Később Zaikin volt az, aki összehozta a macedón nacionalista pártot, illetve az albán szociáldemokrata pártot amerikai lobbistákkal.

Magyarország óriási összeget költ Washingtonban

A magyar kormánynak jelenleg van hivatalos washingtoni lobbistája: 2014 őszén kötött négyéves szerződést Connie Mack egykori floridai republikánus képviselő két cégével, illetve a Századvéggel a feladat ellátására.

Az amerikai igazságügy-minisztérium honlapján található szerződés szerint négy éven át 1,4 milliárd forintért végzi a munkát a fenti három tagból álló konzorcium, ami a washingtoni lobbiviszonyok között is kimagasló összeg. Ám nem mind marad Macknél: a Népszabadság által kikért adatokból kiderült, hogy a pénz egyharmadát a Századvég teszi el.

Mostanában egyébként már Mack is Soros nevével nyomul Washingtonban. A kontaktjainak július 11-én kiküldött hírlevele nem is állt másból, mint négy sorból, amely Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Soros-ellenes nyilatkozatát idézi.

Kapcsolódó cikkeink

Soros, Izrael, a cionisták és Orbán

Így üldözték el a CEU-t Szlovákiából és Csehországból az 1990-es évek elején

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

Izraeli mintára bajos lesz bevezetni a magyar civilellenes szabályokat

Bepereltük a titkosszolgálatot az eltitkolt Soros-tanulmányért – Orbánék megint Finkelstein kottájából játszanak

Macedóniában tavaly ilyenkor festékbombáztak a Soros Army pólós tüntetők

Durva manipulációtól a valótlanságig terjed az, amit Orbán Viktor a „Soros-tervről” mondott Tusványoson

Trump fia lelkesen elfogadta a Kreml segítségét apja kampányához, és maga tette közzé az ezt bizonyító emaileket

Összeomlik a globális civil társadalom? – itt az Átlátszó nagy illiberális körképe

Hogyan számolt le Orbán Viktor izraeli eszmetársa, Benjamin Netanyahu az ottani civil szervezetekkel?

Trumpnak is kellemetlen lehet

A Flynn-ügy miatt Zaikin neve az amerikai elnökválasztási botrány legmagasabb szintjéig is elért. Hiszen Michael Flynn-nek azért kellett távoznia a nemzetbiztonsági tanácsadói posztról mindössze 24 nap után, mert eltitkolta, hogy kommunikált orosz tisztségviselőkkel, köztük Szergej Kiszeljak washingtoni orosz nagykövettel.

Az már csak később derült ki, hogy a török kormány lobbistája is volt, ám ezt nem jelentette be időben – a Politico információi szerint ennek az üzletnek a közvetítésében vett részt Zaikin.

Az Egyesült Államokban már két kongresszusi bizottság és egy különleges ügyész, az egykori FBI-főnök Robert Mueller is azt vizsgálja, a Trump-csapat milyen kapcsolatban állt az elnökválasztási kampány során Oroszországgal.

Az ugyanis már világos, hogy a Kreml komoly, központilag szervezett erőfeszítéseket tett, hogy segítse Trump megválasztását, ám az még csak most derül ki részletről részletre, hogy erről az elnök és közvetlen környezete mennyit tudott, és hogy mennyire működtek együtt tudatosan az oroszokkal.

Naponta borulnak ki csontvázak a szekrényből: már arra is írásos bizonyíték van, hogy az elnök fia a kampány idején örömmel fogadta az oroszok megkeresését, amelyben kompromittáló anyagot ajánlottak neki Hillary Clintonról.

Kőműves Anita

Megosztás