Interjú

Staudt Gábor és az áfacsaló alezredesek – videóinterjú a koronatanúval

Több mint egy éve írtunk először arról a bűnszervezetről, amelyet rovott múltú nemesfémkereskedők és egykori rendőr főtisztek hoztak létre 2012 tájékán, majd működtetek éveken keresztül. Az aranycsinálók és az alezredesek szofisztikált áfacsalásra rendezkedtek be, két-három év alatt milliárdos hasznot szerezve a lengyel költségvetés kárára. Az Olaszországban nettó áron beszerzett nemesfémet ugyanis főleg egy lengyel nagykereskedő vette át tőlük bruttó áron, az áfát pedig az eladóknak kellett volna befizetniük – a bűnszervezet azonban nem a lengyel költségvetést akarta gyarapítani, hanem egy nagy dobásra, az afrikai „bányászott arany” európia importjára gyűjtöttek.

Év végi támogatási kampány

Videóinterjúnk főszereplője, akit korábbi cikkeinkben H. Lénártnak neveztünk, egy pillanatig sem tagadta, hogy rács mögé szeretné juttatni korábbi üzlettársait.  H. korábban a csoport meghatározó tagja volt, végül azonban károsultja lett az alezredesek ügyleteinek, ezért évek óta minden követ megmozgat, hogy a magyar nyomozóhatóság vegye komolyan az ezüstáfás sztorit.

De hiába szedett össze szívós munkával egy halom bizonyítékot, itthon nem nagyon haladt előre a nyomozás, pedig a társaság tagjai más jellegű gyanús ügyekben is felbukkantak.

Korábbi cikkeink az ügyről
Az aranycsináló és az alezredesek: áfacsalás a nemesfémpiacon
Volt NNI-s főtisztek üzemeltetik a nemesfémmel üzletelő áfacsaló hálózatot
Újabb bűncselekményben bukkantak fel az NNI nyugalmazott alezredesei

H. elmondása szerint az alezredesek mellett 2013 tájékán tűnt fel a szervezetben Staudt Gábor jobbikos országgyűlési képviselő – az egyik volt rendőrtiszt egy időben Staudt révén a Jobbik-frakció belbiztonsági tanácsadója volt. Staudt kedden jelentette be, hogy magánéleti okok miatt lemond a mandátumáról, de cáfolta, hogy lemondásának köze lenne az áfacsaló alezredesekkel kapcsolatos nyomozáshoz.

Videóinterjúnkban az anonimitását továbbra is őrző H. beszél – egyebek mellett Staudt Gábor, a héten lemondott jobbikos országgyűlési képviselő szerepéről a történetben:

Staudt Gábor és az áfacsaló alezredesek – videóinterjú a koronatanúval from atlatszo.hu on Vimeo.

H. most egyebek mellett azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy egy idő után rájött, valószínűleg hamarabb célt ér, ha a magyar hatóságok mellett a lengyeleket is megkeresi az áfacsaló alezredesek ügyleteivel. Igaza lett: a lengyel rendőrök nagyon komolyan vették az ügyet, vélhetően ennek köszönhető, hogy néhány hete itthon is meglódult a nyomozás.

A zöld dossziés áfabotrány sem használt

A határokon átnyúló áfacsaló hálózatokra először Horváth András egykori adóhatósági elemző emlékezetes 2013-as zöld dossziés fellépése hívta fel a közvélemény figyelmét, de az elkövetési forma azóta is rendkívül népszerű: az Átlátszó tucatnyi hasonló ügyről számolt be a terményt fikíven utaztató gabonakereskedőktől a  diplomáciai mentességet vásároló áfacsalókig.

Legutóbb arról írtunk, hogy egy határokon átnyúló tejkereskedelmi ügyben első fokon börtönbüntetésre ítélt áfacsalók megszöktek, mire a Szolnoki Törvényszéknek sikerült írásba foglalnia a házi őrizetről szóló végzést:

Megszöktek az elítélt áfacsalók, mire a Szolnoki Törvényszéknek sikerült írásba foglalnia a házi őrizetről szóló végzést

Egy hétig nem küldte meg a bűnügyi felügyeletet (korábbi nevén házi őrizetet) elrendelő végzést a Szolnoki Törvényszék egy nem jogerősen hat év letöltendő fegyházbüntetésre ítélt férfi esetében az illetékes budapesti kapitányságnak. Csak szerkesztőségünk megkeresése után postázták az iratot, amit utólag azzal magyaráztak, hogy ennyi időbe telt az ítélet és a végzés leírása.

Becker András – Németh Dániel

Megosztás