The Americans

Húszezer dollárért lépett fel Steve Bannon Budapesten, a számlát az adófizetők állták

Húszezer dollár jogdíjat kapott Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök egykori főstratégája a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a május 23-i fellépéséért a Várkert Bazárban – derül ki az Átlátszó birtokába került szerződésből. Az előadás költségeit végső soron az „Európa jövője” címmel megrendezett konferencia szponzora, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezte. Az adatszolgáltatáshoz csatoltak egy 3 millió forintos hotelszámlát is – az nem világos, hogy ezt csak Bannon és stábja, vagy a konferencia több vendége hozta össze a budapesti Kempinskiben.

A szerződést és a hotelszámlát Creede Newton amerikai újságíró kérte ki és kapta meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól (KKTTKK). Az adatkérés előzménye az volt, hogy Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 elnöke kikérte Milo Yiannopoulos május 25-i fellépésének költségeit, és az általa  megkapott dokumentumokból kiderült, hogy a szélsőjobbos troll szintén 20 ezer dollárt kapott budapesti fellépéséért a Schmidt Mária által főigazgatott közalapítványtól.

Creede Newton a The Mic-en megjelent cikkében összesen mintegy 60 ezer dollárra becsüli Steve Bannon és Milo Yiannopoulos budapesti fellépésének költségét, megjegyezve, hogy ez egy alacsonyan képzett magyarországi munkavállaló négy évi munkabérének felel meg.

Steve Bannon esetében ráadásul egyértelműen kijelenthető, hogy közpénzből fedezték a fellépés költségeit, hiszen a szerződése hivatkozik a V4 elnökséghez kapcsolódó tudományos, társadalmi és kulturális programok megvalósításában való részvétellel kapcsolatos 1492/2017-es kormányhatározatra, továbbá arra is, hogy az ezzel kapcsolatos programok megrendezésére a konferenciát szervező közalapítvány a Külgazdasági és Külügyminisztérium vissza nem térítendő támogatásában részesült. Ezek a klauzulák a Yiannopoulos és a KKTTKK közti szerződésben (PDF) nem jelentek meg. Bannon szerződéséhez a KKTTKK csatolt egy 3 millió forintos hotelszámlát is – az nem világos, hogy ezt csak Bannon és stábja, vagy a konferencia több vendége hozta össze a budapesti Kempinskiben.

Steve Bannon a Trump-kampányban jelentős szerepet játszó republikánus Breitbart híroldal egykori vezérigazgatójaként, majd Donald Trump amerikai elnök főtanácsadójaként és vezető stratégájaként tett szert világhírnévre. Tavaly augusztusban távozott a Fehér Házból, jelenleg pedig egy olyan alapítány életre hívásán dolgozik, amely a jobboldali populista mozgalmakat támogatná az európai kontinensen.

Európai körútja keretében kiállt mások mellett a francia Nemzeti Front, a német AFD, az olasz Északi Liga, az osztrák Szabadságpárt, a brit Függetlenségi Párt, a magyar Fidesz, és a páneurópai, Magyarországon is aktív identitárius mozgalom mellett is. Távlati célja hogy Európában is királycsináló legyen, és összekovácsolja a kontinens uniókritikus pártjait a 2019. májusi európai parlamenti választásokra.

Bannon budapesti előadására 2018. május 23-án került sor, ahol egyebek mellett azt is kijelentette, hogy Orbán Viktor „Trumpnál is előbb volt Trump”, Magyarország pedig két évvel az USA előtt jár ha a migrációs politikáról, és a konzervatív értékek megőrzéséről beszélünk. Bannont Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte és méltatta a Várkert Bazárban, ahol a Schmidt Mária-féle közalapítvány és a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által finanszírozott, „Európa jövője” című konferencia díszvendége volt. Az eseményre az ellenzéki sajtóból szinte senkit nem engedtek be.

Címlapfotó: Steve Bannon a Várkert Bazárban, MTI / Soós Lajos

Megosztás