Cikkek

Oroszbarátsága miatt megbukott kongresszusi alkalmazott egyengeti a magyarok útját Washingtonban

 

A magyar kormány embereinek is segített Washingtonban az az amerikai kongresszusi alkalmazott, akinek a külügyi bizottságban betöltött posztjáról gyanús oroszországi kapcsolatai miatt kellett távoznia. Paul Behrends a sokak által Putyin emberének tartott amerikai képviselő, Dana Rohrabacher közeli munkatársa. A Politico cikke szerint ő a magyar kormány egyik legfontosabb kapcsolata az amerikai képviselőházban. Nyilvános amerikai adatbázisok szerint Behrends főnökével többször is járt Magyarországon, egy ízben közvetlenül Moszkvából érkeztek. Ez pont az a legvitatottabb oroszországi útjuk volt, ami kiverte a biztosítékot Washingtonban.

Az amerikai lap szerint Behrends rendszeresen egyengette orosz lobbisták útját az amerikai törvényhozás folyosóin, ám emellett a magyaroknak is sokat segít. A 2016-os elnökválasztási kampány hevében Behrends volt az, aki összehozott egy találkozót Megyesi Jenőnek, Orbán Viktor amerika-ügyi tanácsadójának a dúsgazdag republikánus üzletemberrel, Peter Thiel-lel. A találkozóra a republikánus elnökjelölő konvenció alatt került sor, amikor Thiel épp Ohióban volt a közelben.

Tavaly júniusban is nagy szolgálatot tett Megyesinek Behrends: amikor a képviselőházban beterjesztettek egy a magyar kormányt keményen elítélő határozatot, akkor Behrends volt az, aki segített Megyesinek összehozni találkozókat képviselőkkel, és így sikerült megtorpedózni, hogy a képviselőház végül elfogadja a javaslatot. A szöveg a migránsokkal való bánásmód, az ellenzék elnyomása, a sajtó- és gyülekezési szabadság korlátozása, az egyetemek és a civilek, illetve független kutatóintézetek elleni támadásokat is említette.

December közepe óta többször kerestük Megyesi Jenőt telefonon, irodájában és emailben is, ám nem sikerült elérnünk. Második emailes megkeresésünkre annyit válaszolt: vakációzik. Amint elérjük, közöljük reagálását. A magyarokkal való kapcsolatáról érdeklődve Paul Behrendset, illetve főnöke sajtósát is többször kerestük az elmúlt egy hónapban, ám választ egyelőre nem kaptunk.

Kicsoda Behrends?

Behrends már a kilencvenes években is dolgozott Rohrabachernek, ám 1997-ben lobbista lett és sokat dolgozott a hírhedt magánbiztonsági cég, a Blackwater alapítójának is. Az utána következő hosszú években segített Eric Prince-nek a Blackwater körüli válságot kezelni, de dolgozott kuwaiti ipari vállalatoknak és nigériai klienseknek is.

Később a washingtoni kutatóintézet, az Institute of World Politics körül is felbukkant, itt ismerkedett meg 2013-ban a magyar származású Gorka Sebestyénnel, aki Donald Trump elnökké választása után a Fehér Házban kapott állást – majd problémás kijelentései miatt rövidesen távozni kényszerült.

Behrends 2014 nyarán tért vissza Rohrabacher csapatába, amin sokan meglepődtek, mert ez az állás messze nem fizet annyit, mint a lobbistamunka. Ismerőseit a Politico szerint az is meglepte, hogy 180 fokos fordulatot vett Oroszországgal kapcsolatban. Hiszen korábban a republikánusoktól megszokott módon ‘héja’ volt, azaz kemény kritikával viszonyult Moszkvához.

Ma már odáig jutott, hogy a Politico forrásai őt látják Dana Rohrabacher oroszpárti munkája mögött is. Rohrabacher már évtizedek óta Putyin rajongója, és saját párt- és képviselőtársa, Kevin McCarthy szerint Trump mellett Rohrabachert is Putyin fizeti, a háttérben pedig Behrends végzi a valódi munkát.

A magyarországi utazások

Dana Rohrabacher már évek óta egyengeti a magyar kormány munkáját Washingtonban. 2015 májusában a külügyi bizottság egyik albizottságában Rohrabacher volt az, aki meghallgatást rendezett Magyarország ügyében, és társaival együtt kemény kérdéseket tett fel az Orbán-kormányt kritizáló szakértőknek és külügyminisztériumi tisztségviselőknek.

A kongresszusi képviselők külföldi útjainak adatbázisa alapján Behrends kétszer járt Magyarországon főnökével együtt hivatalos úton. Először 2014. augusztus 29 és 31 között volt itt a delegáció tagjaként. A csapattal utazott a New York-i Gregory Meeks képviselő is, ám ő már nem ment velük tovább, amikor Rohrabacher és Behrends Moszkva felé vette az irányt – ők szeptember 5 és 8 között voltak Oroszországban.

A képviselőház külügyi bizottságának szóvivője a Politico rendelkezésére bocsátotta Rohrabacher akkori útjának részleteit, amiből kiderült, hogy a két amerikai találkozott Mihail Margelovval, az orosz parlament felsőházának külügyi bizottsági elnökével, továbbá az orosz ipar képviselőivel és civilekkel is.

Behrends és Rorharbacher 2015 augusztusában is útba ejtették Oroszországot. A következő évben, 2016 áprilisában ismét körútra indultak: Oroszország, Lengyelország és Csehország után érkeztek hazánkba, majd innen Ausztriába mentek, mielőtt hazaindultak. Budapesten április 7 és 9 között tartózkodtak.

Rohrabacher ekkor adott interjút a Népszabadságnak és a Magyar Időknek is, mindkét lapnak meleg szavakkal dicsérte az Orbán-kormányt. Akkor azt állította, 15-20 percet beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, és Oroszország még csak szóba sem került. Ám kollégája, Juan Vargas képviselő szerint viszont Orbán “sokat mesélt Oroszországról, egész történelemórát tartott” a delegációnak.

Az orosz botrány és Paul Behrends

A fent említett, Budapestet is érintő 2016 tavaszi út oroszországi állomása az, amely most sok kérdést felvet az Egyesült Államokban.

A Politico szerint Behrends itt egy nap félrevonta French Hill képviselőt, és megkérte, hogy találkozzon Rinat Akmetszinnel és Natalia Veszelnitszkajával. A bizalmas beszélgetésben a két orosz azt javasolta a képviselőnek: ha segít elintézni, hogy az amerikaiak ismét fogadhassanak örökbe orosz gyerekeket, akkor terhelő információkat adnak neki a Magnitszkij-törvény elfogadását kiharcoló, Londonban letelepedett befektetőről, Bill Bowderről.

Kapcsolódó cikkünk

Ölettek-e adójogászt Putyinék? Könyvet írt a Magnyitszkij-ügyet kirobbantó spekuláns

Nem sokkal később Behrends szinte “kézen fogva” vitte körbe Akmetszint a washingtoni képviselőházban és mutatta be a honatyáknak, és így lehetőséget adott az orosznak, hogy lobbizzon a készülő Magnitszkij-törvény ellen. Azaz Behrendsnek volt köszönhető, hogy a Kreml hangja is hallható volt a vitában az amerikai képviselőházban.

Két hónappal a fent említett moszkvai találka után történt, hogy Donald Trump veje, Jared Kushner és kampányfőnöke, Paul Manafort a New York-i Trump-toronyban találkozott Natalia Veszelnitszkajával. Ifjabb Trump többször belezavarodott abba a történetbe, hogy miért találkozott az orosz jogásszal és mi hangzott el a beszélgetésen, ez a Trump elnökségét körüllengő “orosz botrány” egyik fontos kérdése.

Behrends a botrány miatt egyik állását már el is veszítette: a Kongresszusban nem szokatlan, hogy egyszerre dolgozott Rohrabachernek, illetve a főnöke bizottságában, a képviselőház külügyi bizottságában. Ám a bizottságnak Behrends az oroszbarátsága és a fent felsorolt lépései miatt kellemetlen lett, így onnan idén júliusban kitették a testület elnöke, Ed Royce képviselő nyomására.

Rohrabacher is egyre kellemetlenebb kongresszusi kollégáinak: még idén áprilisban is találkozott Akmetszinnel Berlinben egy CNN-jelentés szerint, amit a politikus nem is tagadott. A Politico azt írja, hogy ezen a körúton is el akart menni Oroszországba, de meggyőzték, hogy most inkább nem kellene.

A magyarok lobbistája is kapcsolatban van Behrendssel

Az amerikai igazságügy-minisztériumhoz a lobbisták által kötelezően beadandó dokumentumok szerint Rohrabacherrel és embereivel van a leggyakrabban kapcsolatban Connie Mack, a magyar kormány által fizetett lobbista is.

fara

 

A lobbistáknak félévente be kell számolniuk, kikkel léptek kapcsolatba akár személyesen, telefonon, emailben vagy sms-ben. A leadott kontaktlisták alapján Rohrabacher és az ő egyik alkalmazottja, Scott Cullinane a lobbista legfontosabb kapcsolatai. Míg a többi képviselővel, újságírókkal félévente körülbelül egyszer lép kapcsolatba, Rohrabacher csapatával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

2015-2016-ban Mack a Levick lobbicég segítségét is igénybe vette. Amikor Rohrabacher 2015. május 14-én és október 21-én találkozott a magyarokat képviselő a Levick-lobbistákkal és Mackel, akkor Behrends is vele volt. A 2017-es jelentésekben is megjelenik Behrends neve, Connie Mack 2017. február 23-án találkozott, május 31-én pedig emailt váltott vele.

Kőműves Anita

Kapcsolódó cikkeink

A magyar kormány washingtoni lobbistája szerint Soros György a Fehér Házba is betette a lábát

Titokzatos nagyvilági ember, és egy amerikai lobbicég segítene sorosozni Orbánnak

Kreml-barát nyugati újságíró és az orosz propagandagépezet áll a Fidesz által sulykolt “Soros-terv” elnevezés mögött

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

Megosztás