Cikkek

Elindult a Bejelentővédelmi Együttműködés: Ne azoknak kelljen félniük, akik jelentik a korrupciót!

A közérdekű bejelentők fenyegetett helyzetére válaszul korrupció-ellenes civil szervezetek bejelentővédelmi együttműködést indítottak el a mai napon. A civilek jogi segítséget nyújtanak majd azoknak, akik korrupciós ügyekre, vagy a közérdeket ért más sérelemre hívják fel a figyelmet. Hozzásegítik továbbá a bejelentőket a nyilvánosság előtti megjelenéshez és pszichológiai támogatást is biztosítanak a számukra. Céljuk, hogy megvédjék azokat, akik a retorziótól való félelmükben nem mertek eddig a nyilvánosság elé állni.

A hazai jogi szabályozás visszáságai, az állami bejelentővédelmi intézményrendszer gyengesége, és az elmúlt időszakban a bejelentőket ért vegzálások, és az ő ellenük indított perek okán látta szükségesnek egy védőháló kialakítását az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Transparency International Magyarország.

Ligeti Miklós (Transparency International Magyarország), Léderer Sándor (K-Monitor), Vágó Gábor (BeVéd), és Bodoky Tamás (Átlátszó)

Ligeti Miklós (Transparency International), Léderer Sándor (K-Monitor), Vágó Gábor (BeVéd), és Bodoky Tamás (Átlátszó)

 

Az általuk indított együttműködésről Léderer Sándor, a K-Monitor vezetője elmondta, hogy a jelenlegi jogi és intézményi környezet nem védi, hanem éppen hogy veszélyezteti a közérdekű bejelentőket. Ezen szeretnének változtatni, és amíg ez nem sikerül, addig közvetlenül is segíteni azokon a bátor embereken, akik minden kockázat ellenére vállalják, hogy harcolnak a korrupció ellen.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója ismertette a TI ide vonatkozó kutatásainak és szakmai anyagainak eredményeit. Többek között azt, hogy európai összehasonlításban Magyarországon a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik jelentenék, ha korrupciót tapasztalnak. Abban, hogy Magyarországon 100 polgárból csak 30 jelentené, ha korrupciót észlel, nagy szerepet játszik az, hogy a potenciális bejelentők félnek az őket fenyegető veszélyektől és attól, hogy káruk keletkezik.

Ligeti ismertette a hatályos törvényi szabályozásról szóló elemzésüket is, melyből azt a következtetést vonta le, hogy a közérdekű bejelentők védelme Magyarországon csak látszatmegoldás. A civilek és az oknyomozó újságírók együttműködésére éppen azért van szükség, hogy

„Ne azoknak kelljen félniük, akik hajlandóak nyilvánosan is fellépni a korrupció, meg a hatalommal való visszaélés ellen”

Az Átlátszó.hu tényfeltáró portál főszerkesztője Bodoky Tamás szerint a magyar ugaron jellemzően a közérdekű bejelentőn verik el a port az ügyben érintett felek.

„A bejelentővédelmi együttműködés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezentúl jó helyre menjenek a pofonok”

Eddig is létezett anonim módja az információk szivárogtatásának a magyarleaks.atlatszo.hu platformon keresztül, mostantól azoknak sem kell félnie, akik névvel és arccal vállalják azt, ha korrupciós üzelmekre derítenek fényt.

Vágó Gábor, az együttműködésben létrejött BeVéd projekt koordinátora kifejtette, hogy a NAV botrány bejelentőit ért zaklatások adták meg a kezdőlökést a civilek együttműködéséhez. A hozzájuk jelentkező bejelentők ügyeit minden esetben kivizsgálják. A nyilvánosság elé lépésben kommunikációs segítséget és pszichológiai támogatást adnak, illetve amennyiben szükséges jogi védelmet garantálnak a bejelentőknek.

Kapcsolódó cikkek

Pereket indított bírálói ellen a NAV

A NAV egymillió forintra perli az Átlátszót egy tényfeltáró cikk miatt – Vágó beleáll

A NAV beperelte az Átlátszót – ez történt az első tárgyalási napon

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Törvénysértő lehet a Horváth András elleni büntetőeljárás

Horváth: A zöld dossziét akarták a rendőrök – videóinterjú

Volt NAV-vezető a bíróságon: 40 milliárdos ügyet tussolt el a felsővezetés

MagyarLeaks: Korrupt rendőrök fedezték a járulékcsaló bűnszervezetet?

Így büntet a polgármester: kirúgták a választási járdát építő közmunkásokat

Mélyre elásunk, ha beszélsz! – megfenyegették interjúalanyunkat

Vágó elmondta, hogy az együttműködés anyagi kereteit elsősorban állampolgárok adományaiból szeretnék megteremteni, pártoktól nem fogadnak el támogatást. Vágó szerint a közjó érdekében a saját egzisztenciájukat kockáztató bátor állampolgárokat, csak a közvélemény, és a közadakozásból finanszírozott szakemberek tudják ma megvédeni, mert az állam sok esetben ellenérdekelt fél.

A beved.hu honlapon található [email protected] email címen várják a bejelentéseket. A BeVéd Facebook-csatornájára itt lehet feliratkozni.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás