PODCAST

„Sok munka, sok pozitívummal” – podcast az önkormányzati átláthatóságról, 3. rész

Újabb adásához ért az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország közös podcast-sorozata, amely az önkormányzatok működéséről, azok átláthatóságáról szól. Ezúttal két polgármesterrel, Nyirati Klárával és Soproni Tamással, Baja és Terézváros vezetőjével beszélgetett Hont András.

„Ez a minimum!” – fogalmaztuk meg 10 évvel ezelőtt a K-Monitorral és a Transparency International Magyarországgal (TI) közös programunkat, amelyhez az önkormányzati választáson indulók csatlakozását kértük. Azt vártuk volna el a különböző szervezetektől, politikusoktól, politikusjelöltektől, hogy a lefektetett kritériumok szerint vállalják, hogy átláthatóbbá teszik a helyi hatalom működését. A kezdeményezéshez 193 jelölt csatlakozott, közülük a választáson 43-an nyertek mandátumot.

A programban résztvevők értékelését mind 2022-ben, mind 2024-ben elvégezte a K-Monitor, a TI és az Átlátszó, majd az eredmények tükrében kértük az érintetteket, hogy beszéljenek tapasztalataikról, és ebből készítettünk egy podcastsorozatot. Igyekeztünk az epizódokat úgy összeválogatni, hogy a téma minden aspektusát érintsük, és az átláthatóság, a korrupcióellenes működés minden területét bemutassuk.

Az első adásban köztisztviselők, fontos hivatali vezetők voltak a vendégeink (Számadó Tamás fővárosi főjegyző és Borbás Gabriella, a józsefvárosi önkormányzat kerületgazdálkodási ügyosztályának vezetője). A másodikban civil szervezetek képviselői vallottak önkormányzaton belüli, illetve önkormányzattal szembeni küzdelem során szerzett élményeikről (kollégánk, Bodnár Zsuzsa, aki a Göd-ÉRT Egyesület tagja, valamint Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője).

A harmadik adást pedig a leginkább reflektorfényben lévő szereplőknek, a politikusoknak szántuk, mégpedig azokon belül is a települések első számú közszereplőinek. Két polgármester is elfogadta a meghívásunkat: a nemrég megyei jogú várossá vált Baja elöljárója, Nyirati Klára, illetve a VI. kerület (Terézváros) polgármestere, Soproni Tamás. Az „Ez a minimum!” 2024-es értékelésén mindkét önkormányzat előkelő helyet ért el: Terézváros a harmadik lett, Baja pedig az ötödik.

Nyirati Klára Baján nőtt föl, foglalkozása pedagógus, és helyi középiskolákban tanított. 1990-ben alapítója volt a bajai Fidesznek, de Fodor Gáborék kiválásakor ő is távozott a pártból. 2018-ban, az ellenzék számára komoly kudarcot jelentő országgyűlési választás után csatlakozott a Momentumhoz, és egy túlóratörvény elleni tiltakozáson nyilatkozott az egyik országos tévének.

Ennek hatására támadások indultak ellene lakóhelyén, ami viszont azt váltotta ki, hogy a helyi ellenzék megkereste, hogy legyen a polgármesterjelöltjük a közelgő önkormányzati választáson. Meglepetésre győzött is, és Baja polgármestere lett. A Momentumból viszont – a szövetségi politikával kapcsolatos egyet nem értése miatt – kilépett tavaly év végén.

A nyolcvanas évek közepén született Soproni Tamás gyerekkora óta a főváros VI. kerületében él. Anglisztika szakon szerzett diplomát az ELTE-n, és sokáig egy kis fordítócége volt. Közéleti munkásságát a Hallgatói önkormányzatban kezdte, majd 2014-ben a Bajnai-féle Együtt – a Korszakváltók Pártjának volt terézvárosi önkormányzati képviselőjelöltje. A Momentum alapítója és tagja az első elnökségnek, valamint többször vezette a párt aktivistahálózatát.

2019-ben az ellenzéki megállapodásoknak köszönhetően lett polgármesterjelölt a VI. kerületben, ahol 9 év után váltotta le a fideszes városvezetőt. Nyiratival ellentétben Soproni végig szilárd testületi többségre támaszkodhatott, és polgármesteri minőségében tagja a fővárosi közgyűlésnek is, ahol a Momentum frakcióját vezeti.

A két polgármester az Átlátszónak beszélt az előző vezetés örökségéről, a polgármesteri hivatalban és annak környékén az átadás-átvételkor fönnálló viszonyokról. Tapasztalataik – ahogy az adásból kiderül – vegyesek. Ahogy azzal kapcsolatban is, hogy miként tudtak együttműködni átláthatósági kérdésekben – és természetesen más ügyekben is – a testülettel.

Mivel az „Ez a minimum!” egyik külön kiemelt szempontja az önkormányzati cégek működése, természetesen erre is kitértünk a beszélgetésben. Ezzel kapcsolatban a polgármesterek szintén nagyon különböző helyzetről számoltak be, néhány egészen különleges esettel. Nem spoilerezve az adást, csak a példa kedvéért említjük, hogy Baján a Marketing Kft. végzi a gyermekélelmeztetést, és négy és fél év nem volt elég a profiltisztításra. Ennek ellenére Baja az átláthatósági értékelésen jól szerepelt a cégek transzparens működését illetően.

Nyirati és Soproni nem csupán polgármesterek, de jelöltek is a mostani választáson, így a kampány során szerzett benyomásokról is beszéltek. Illetve arról, hogy mennyiben és milyen módon kerültek szóba az átláthatóság kérdései a választási hadjáratban. E ponton érintettük a közadatigénylést kérdését, hiszen mindkét interjúalany megtapasztalta, hogy milyen ellenzékiként információkat kicsikarni, és milyen hirtelen megváltozott szerepben – akár az ellenfeleiknek – adatot szolgáltatni. Itt Terézváros nyújtott egy érdekes példát, ahol a közadatigénylés eljárásába diákmunkát vonnak be.

Mivel sem Baja, sem Terézváros nem önmagában áll egy üres folt közepén a térképen, együttműködésre szorul más szervezetekkel. Ráadásul egyes esetekben az önkormányzati hatáskörök megosztottak. Baja 2022-ig sok szempontból a megyei önkormányzatra is rá volt utalva, ami a várossal ellenkező politikai színezetű. Származtak is ebből nehézségek, amelyek konfliktusokhoz vezettek.

 

Ilyen jellegű problémája Soproninak nem volt, hiszen a főváros és a hatodik kerület egyaránt ellenzéki vezetésű, viszont nagyobb az átfedés – a két szintű önkormányzati rendszer miatt – ügyek sokaságában, mint egy vidéki városnál. Ebből viszont már fakadtak gondok, és itt említette Soproni sajátos átláthatósági kérdésként a hivatali kommunikációt.

„Ha velem így beszélnek, miként válaszolhatnak az egyszerű állampolgároknak?” – utalt arra, hogy milyen hangnemű válaszokat kap néha, amikor terézvárosi ügyekben ír a főváros bizonyos részlegeihez. Ugyanakkor saját kudarcáról is beszámolt e téren, mivel szerinte az átláthatóságnak része az is – és nyelvészként ez számára különösen fontos –, hogy a hivatalok közérthetően, minél egyszerűbben tájékoztassák a polgárokat. Ám a kerület vezetőjeként négy év alatt nem sikerült megtörnie a hivatali bikkfanyelvet.

A teljes adás meghallgatható Youtube-onSoundcloudonSpotifyon, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok: https://atlatszo.hu/kozadat/2024/03/21/atlathatobba-valtak-az-ez-a-minimum-programhoz-csatlakozo-onkormanyzatok/

Teljes jelentés a TI honlapján: https://transparency.hu/wp-content/uploads/2024/03/ezaminimum_ciklusvegi_jelentes_2024.pdf

Átláthatóbb önkormányzatok? Számonkértük az ígéreteket: https://atlatszo.hu/kozadat/2022/05/27/atlathatobb-onkormanyzatok-szamonkertuk-az-igereteket/

Újraindul az Ez a Minimum!, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország átláthatósági minimumprogramja: https://atlatszo.hu/kozugy/2019/10/02/ujraindul-az-ez-a-minimum-az-atlatszo-a-k-monitor-es-a-ti-magyarorszag-atlathatosagi-minimumprogramja/

A program honlapja: https://ezaminimum.hu

Nyirati Klára Facebook-oldala: www.facebook.com/nyiratiklara

Soproni Tamás Facebook-oldala: www.facebook.com/sopronitamas.momentum

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás