akku-hulladék

Ömlik a szenny az Éltex hajdúhadházi akkus hulladéktelepén, a környéken bűz terjeng

Riasztó állapotokról készültek felvételek ezúttal egy hajdúhadházi telephelyen, ahol nagy mennyiségben tárolnak akkumulátor-hulladékot is. Az Átlátszóhoz eljuttatott fotók és videók szerint a szabadban tárolt hulladékból a talajra folyik a szennyező anyag. A telephelyen évente közel 25 ezer tonna veszélyes, valamint nem veszélyes műanyag-, fém-, üveg-, valamint akku-hulladékot kezelhet az Éltex.

Hajdúhadház jegyzőjétől 2017-ben kapott engedélyt az Éltex Kft. a Sámsoni u. 2. szám alatt lévő telephelyén nem-veszélyes hulladék tárolására és kezelésére. A telephely környékén jelenleg erős bűz tapasztalható, és a helyszínen készült fotódokumentumok szerint szabálytalanul tárolhatnak ott anyagokat. 

A telephelyen  kezelhető hulladékmennyiség az elmúlt években jelentősen megnőtt. Az Éltex honlapján fellelhető hatósági engedélyek szerint a cég Hajdúhadházon 2022 óta évente 3000 tonna veszélyes, valamint 21 650 tonna nem veszélyes hulladékot kezelhet. 

Bűz és szennyezés

A selejtes akku-cellákból – amik a jelenlegi hulladék-besorolás szerint nem számítanak veszélyesnek – az Átlátszónak eljuttatott fotók szerint jelentős mennyiség van a telephelyen. A csomagoláson a lengyelországi LG akkumulátorgyár neve, illetve a Made in China to Poland felirat olvasható.

Madeinchina Hadház

Akku-hulladék az Éltex Kft. Hajdúhadházi Hulladéktelepén 2024 áprilisában. (Olvasói felvétel)

Cellák.hadház.

Akkucellák. (Olvasói felvétel)

Az igazán riasztó felvételek azonban a szabadban tárolt hulladékok szabálytalan, vélhetően környezetszennyező kezeléséről készültek.

A rosszul zárt csomagokból – melyeket nyitott konténerbe pakolnak  –„színes” folyadék ömlik ki a láthatóan betonaljzat nélküli talajra,

és ott nagy tócsákban gyűlik össze. 

 

Az Országos Környezetvédelmi és Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint a hajdúhadházi telephelyre a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal 2023-ban zajhatárértéket állapított meg,  2024-ben pedig jóváhagyta az üzemi gyűjtőhely üzemeltetési szabályzatát. Az OKIR-ból azonban sem ezek az újabb határozatok, sem a korábbiak nem tölthetők le.

Ezért közadatigénylést küldtünk a környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságnak. Ezekben nemcsak az új engedélyeket, hanem a hatósági ellenőrzések dokumentumainak megküldését is kértük. Szintén adatot kértünk a hajdúhadházi polgármesteri hivataltól, mert a település honlapján nem található újabb telepengedély a veszélyes anyagok kezelésére. Válaszokat azonban egyelőre nem kaptunk.   

Környezetvédelmi engedély nélkül működhet

Az viszont az OKIR adatokból kiderül, hogy a jelenleg hatályos két hulladékgazdálkodási engedélyen kívül – melyek összesen évi 25 ezer tonna hulladék kezelését engedélyezik – a hajdúhadházi telephely számára környezetvédelmi és katasztrófavédelmi engedélyt nem írtak elő. A veszélyes hulladékok között sók és oldatai, nehézfémek, valamint elemekből és akkumulátorokból származó elektrolit is megtalálhatók.

A szakhatóságok ugyanakkor számos feltételt írtak elő a cég számára a hulladékgazdálkodási engedélyekben. Többek közt leírják: „A tevékenység végzése során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a felszín alatti vizek védelméről szóló 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti szennyező anyagot tartalmazó anyag ne jusson a földtani közegbe. (…) folyamatosan biztosítani kell, hogy a hulladéktároló helyhez vezető és a hulladéktároló hely alapjául szolgáló telephely területén belül kialakított közlekedési útvonal és a tárolótér, valamint az előkezelés helyének burkolata egységes és egybefüggő legyen és maradjon. Fedetlen, a csapadékvíztől biztonságosan nem védett tárolótéren, illetve megfelelő műszaki védelmet biztosító tárolóeszköz (pl. zárt konténer) igénybevétele nélkül

tilos olyan hulladék tárolása, amelyből, vagy amelyről a csapadékvíz szennyezőanyagokat oldhat ki, vagy moshat le.

(…) meg kell akadályozni, hogy bűzkibocsátás történjen a környezeti levegőbe.”

A sóoldatot az akkucellák semlegesítésére használják, és a feltételek között az is szerepel, hogy ebből a veszélyes folyadékból semmi nem kerülhet ki a környezetbe. A telephelyen monitoring kutak létesítését nem írták elő.

A hulladékkezelés azonban láthatóan nem az előírt feltételek szerint történik, s a telep környezetében erős bűz is tapasztalható. Az esetleges környezetszennyezés pedig Hajdúhadházon kívül érintheti akár a szomszédos Hajdúsámson települést is, ahonnan a telephely legkönnyebben megközelíthető.  

Az Éltex Kft. hulladékgazdákodási szabálytalanságairól már több cikkben beszámoltunk. A salgótarjáni telephely kapcsán legutóbb megírtuk, hogy – a cég állításával ellentétben – a telepen jelenleg is tárolnak akku-feliratú hulladékot a szabadban.

 

Szintén megírtuk, hogy a telephely melletti Salgó-patakban március közepén a Greenpeace által igazolt és bejelentett vízszennyezés történt, de az illetékes vízügyi hatóság az elmúlt két hónapban semmilyen vizsgálati eredményről szóló tájékoztatást nem tett közzé. A katasztrófavédelmi hatóságtól szintén nem kaptunk egyelőre választ – a nekik küldött, a telephely ellenőrzésére vonatkozó adatigénylésünk válaszadási határidejét a hatóság 30 napra meghosszabbította. 

Az Éltex Kft. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodó cége; éves cégbevallása szerint 2023-ban 34,3 milliárdos forgalom mellett 902 millió forint adózott eredményt ért el. 

Azt pedig a hvg.hu írta meg a minap, hogy az Éltex a Global Refuse Holdingon keresztül a Central European Opportunity Magántőkealapé lett. A tőkealap ugyanis, amely már 2022-ben megjelent a cégben, most a maradék 30 százaléknyi üzletrészt is megvette. A tőkealapról csak azt lehet tudni, írja a hvg.hu, hogy az Equilos Alapkezelő Zrt. igazgatja, mely ugyanazon a címen működik, mint Tiborcz István cégcsoportja, a BDPST Group. A Magyar Narancs áprilisban kereste a miniszterelnöki vő cégcsoportját az Éltex kapcsán, de akkor azt a választ kapta, hogy a BDPST Groupnak nincs tulajdonosi érdekeltsége az Éltexben.         

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Az Éltex Kft. Hajdúhadházi Hulladéktelepe 2024 áprilisában (Olvasói felvétel). Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült.

Megosztás