cikkünk nyomán

Forintra pontosan eltalálta a cég a tender árát, cikkünk után újraindulhat a nyomozás

Polt Péter feljelentésként értékelte Vadai Ágnes parlamenti képviselő kérdését, így újabb cikkünk nyomán indulhat eljárás gyanús közbeszerzési eljárások kapcsán. Ezúttal a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. által megnyert tenderek körülményeit vizsgálhatja a hatóság, annak ellenére, hogy egyszer már lezárták az ügyben a nyomozást. Lapunk ugyanis olyan új részleteket fedezett fel az esettel kapcsolatban, amely okot adhatnak további vizsgálatra.

„A GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. vagy végtelenül profi, vagy valami egészen más áll annak hátterében, hogy a cégek egy tucat közpénzes megbízást nyertek el úgy, hogy pontosan vagy mindössze pár forint eltéréssel tippelték meg azt az összeget, ami a beruházók rendelkezésére állt” – írtuk meg május elején.

Az érintett tenderekkel azután kezdtünk foglalkozni, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég bejelentette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette azt a nyomozást, ami 2021-ben indult a 24.hu cikke és az általa tett feljelentés nyomán.

Az ügy előzményei: Kovács Sándor szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő barátjának (és felesége üzlettársának), Galambosi Csabának a cégei néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a térségben.

A tenderek mind meghívásosak voltak, és lényegében érdemi verseny nélkül zajlottak le.

Az egyik közbeszerzési eljárásról Nyírkarász polgármestere, Szalmási József azt mondta a rendőröknek, Kovács lényegében megzsarolta őt azért, hogy az általa kiválasztott cég, a Galambosi GÉ-65 Mérnökiroda Kft. építse meg a falu termelői piacát. Ellenkező esetben ugyanis a község nem fog hozzájutni a szükséges uniós forráshoz. A közbeszerzés végül lezajlott, és a GÉ-65 Mérnökiroda nyerte a megbízást.

A rendőrség Hadházy feljelentése után lefolytatta az eljárást, ám végül arra jutott, hogy ugyan a személyi összefonódások, a verseny hiánya, a felkért cégek ismétlődése és a beismerő vallomások bűncselekmény gyanújára utalnak, konkrét bizonyítékok hiányában mégis kell szüntetniük a „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott” eljárást.

Amikor a 24.hu a határozattal kapcsolatban ismét megkereste a nyírkarászi polgármestert, Szalmási József azt mondta, Kovács Sándorral jelenleg is jó a viszonya, és lehet, hogy „piás volt” akkor, amikor a rendőrségen az érintett beruházásról beszélt. Hozzátette,

 „hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se önök. Hadházy be is kaphatja”.

Ezt követően az Átlátszó közbeszerzési szakértőjével mi is megnéztük Galambosi Csaba két cége, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. által 2018 után elnyert tenderek menetét.

A közbeszerzési eljárásokat egyesével megvizsgálva többek között arra jutottunk, hogy egy esetben a Bereg Konstruktor Kft. forintra pontosan olyan összegű ajánlatot tett, mint a rendelkezésre álló 107 905 693 forintos összeg. További 9 esetben pedig pár ezer forint volt az eltérés az anyagi fedezet és a megajánlott nyertes ár között – még a százmillió forintot meghaladó beruházásoknál is.

Megegyező összeg

A rendelkezésre álló összeg és a nyertes ajánlati ár teljesen megegyezik. A kép kattintással nagyítható. Forrás: ekr.gov.hu.

Mindez azért különösen fontos, mert – egyetlen kiírástól eltekintve – a kiíró soha nem adott meg becsült értéket az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint. A pályázó cégek tehát – hivatalosan – csak a közbeszerzés lezárultát követően értesülhettek arról, hogy mekkora értékkel kalkulált a kiíró. Ez pedig azt jelenti, hogy a két kft. vagy ennyire szerencsés/zseniális, vagy tisztában lehetett a becsült árral.

A gyanúra okot adó jelenséget a tenderek kiíróinak jelezniük kellett volna a Gazdasági Versenyhivatal felé, azonban erre információink szerint egyszer sem került sor.

Két hatóság is vizsgálódhat

Ezek a megállapítások szúrtak szemet Vadai Ágnes parlamenti képviselőnek (DK) is, aki írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péternek. Vadai arra volt kíváncsi, gyanúsnak tartja-e Polt a bemutatott eljárásokat.

A legfőbb ügyész a kérdést „tartalmilag feljelentésként” értékelte, és továbbította azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Így nem kizárt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság által lezárt ügyben újra nyomozni fognak.

Ezzel párhuzamosan a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálhatja az eseteket, ugyanis cikkünk megjelenésével egyidőben közérdekű bejelentést tettünk a hatóságnál.

Az elmúlt pár hónapban egyébként ez harmadik cikkünk, amely – Vadai kérdése és Polt válasza után – a hatóságoknál landolt.

Katus Eszter

Nyitókép: Polt Péter és Vadai Ágnes/Átlátszó montázs

Megosztás