vidéki lapszemle

Mélyponton a Fidesz támogatottsága; minden tizedik kiskereskedelmi üzlet bezárt Vas megyében

Nyugat.hu: Minden tizedik kiskereskedelmi üzlet bezárt Vas megyében egy év alatt

Országosan 7 ezer üzlettel lett kevesebb, Szombathelyen rosszabb a helyzet az országos átlagnál – írja a Nyugat.hu a KSH jelentése alapján. A lap szerint 103 ezer üzlet, köztük 5800 nemzeti dohánybolt működött 2023 közepén az országban, de egy évvel korábban még 7000-rel több üzlet üzemelt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek száma 4,5, míg a nem élelmiszertermék jellegű üzleteké 7,4 százalékkal, az üzemanyagtöltő állomások száma 3,6 százalékkal csökkent egy év alatt. Vas megyében területenként eltérő arányban zártak be az üzletek: a celldömölki járásban az üzletek 6 százaléka zárt be, a szentgotthárdiban pedig 16 százaléka. Szombathelyen 9,3 százalékkal lett kevesebb az üzlet egy év alatt.

7300.hu: Közpénzből családi nap fideszes politikusokkal

Április 14-én „Polgári Piknik és Családi Nap” néven tartottak rendezvényt a sikondai pihenőparkban Komlón. A helyi 7300.hu egy olyan szórólapról értesült az eseményről, amelyen Róna Ágnes fideszes képviselőjelölt invitálta a lakosságot a részvételre. A lap ezért megkérdezte a jelöltet, hogy mennyi pénzt kaptak a rendezvényre, és miért csak fideszes politikusok voltak az eseménye, miközben a programokat a közpénzzel kitömött Magyar Kultúráért Alapítvány támogatta. A képviselőjelölt a lapnak azt mondta, ő is csak egy plakátról értesült a rendezvényről, nem tud részleteket.

Debreciner.hu: Szerződést bonthat a debreceni CATL-akkumulátorgyár a környezetszennyező beszállítókkal

Szilágyi Balázst, a kínai vállalat közügyekért felelős vezetőjét egy debreceni energetikai konferencián kérdezte arról a Debreciner, hogy mit lépnek abban az esetben, ha az egyik beszállítójuk, például egy hulladékkezelő cég környezetet szennyez. Szilágyi elmondta, a szerződéskötéskor a beszállítóikkal egy részletes kérdőívet töltetnek ki, amely kitér a környezetvédelmi és társadalmi szempontokra is. Ez a szerződés mellékletét képezi. Ha kiderül, hogy a beszállító valótlanságot állított, akkor megszűnhet a szerződés. Amennyiben pedig a szerződéskötés után történik környezetszennyezés, akkor a CATL-nek lehetősége van a szerződésbontásra.

SzabadPécs.hu: Volvo-gate: Másfél hét múlva hirdetnek másodfokú ítéletet

Április 30-án születhet jogerős ítélet a pécsi buszperben, miután április 19-én elnapolták az ítélethirdetést. A Szabad Pécs beszámolója szerint aznap a perbeszédek hangzottak el a 2015-ben indult büntetőperben, és az ügy – első fokon felmentett – másodrendű vádlottja, Csengő András beszélt még röviden az utolsó szó jogán.

Enyugat.hu: Több éves mélyponton a Fidesz támogatottsága

Április elején már csak a felnőtt népesség negyede (25 százaléka) szavazott volna a Fideszre – írja az Idea Intézet legújabb elemzésére hivatkozva az enyugat.hu. A biztos szavazók körében két hónap (március-április) alatt 6 százalékpontot veszített a Fidesz, így már „csak” 38 százalék volt a kormánypárt támogatottsága. A második legerősebb párt Magyarországon a DK 11 százalékkal. A Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága viszont 5 százalék alá esett a teljes népesség körében. Az intézet 1500 fős, az ország teljes lakosságára nézve reprezentatív kutatásakor Magyar Péter pártjának neve még nem volt ismert, így annak támogatottságát sem tudták mérni.

Nyitókép: Kövér László és Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitó rendezvényén 2024. április 19-én. Fotó: Facebook

Megosztás