budapest

Budapest a gyomok fővárosa verseny: kihívjuk a Metropol győztesét!

A Karácsony Gergely főpolgármester ekézésére szakosodott sajtótermékek versenyét az atlétikai stadion látképe nyerte, amelyet a budai oldalról fotózott a Metropol olvasója. A főpolgármesteri lejáratókampánynak szánt akcióról hamar kiderült, hogy a győztesnek hirdetett terület nem a Főváros, hanem a Magyar Állam tulajdona, tehát a kezelése, kaszálása is az állam feladata lenne. Sajnos, mi épp lemaradtunk a Metropol versenyéről, pedig vasárnap egy erős versenyzőre bukkantunk: az atlétikai stadion mögött jártunk, a pesti oldalon. A valószínűleg az építkezésekről odahordott, több száz méter hosszú és több méter magas földhányás tele van embermagasságú gyomnövényekkel, köztük parlagfűvel is. A cikkből kiderül, hogy ki a terület tulajdonosa, és voksolni is lehet a Metropol vagy az Átlátszó versenyzőjére. Szavazzatok!

Vasárnap kellemes kora esti biciklizésre indultunk egy barátommal, az atlétikai stadiont szerettük volna közelebből megnézni. Sajnos, ez nem sikerült, mivel a létesítmény minden oldalról, több száz méteres körben rácsokkal le van zárva. A biztonsági őr felvilágosítása szerint legközelebb majd jövő szeptemberben juthat be oda a nagyközönség, akkorra készül majd el ugyanis a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark. Szomorúságunkat kicsit enyhítette az őrök abbéli öröme, hogy így legalább egy évig van munkájuk. Tovább kerekeztünk, és egyik kedvenc helyünk, a régi Nagyvásártelep körüli elhagyatott Duna-part felé vettük az irányt. A megszokott pár pecás, néhány kóbor biciklis, susogó nádas, kacsák és a csodás ipari műemlék mellett ezúttal új tereptárgyak vártak: egy hatalmas, kietlen parkolóval és egy óriási, gazos földhányással fejlődött a terület.

Sokan álmukból felébresztve nem tudnák pontosan felrajzolni a térképre sem a Nagyvásártelepet, sem a Szabad Hongkong utat. A pirossal csíkozott részről, vagyis a Fudan Egyetemnek kiszemelt területről van szó.

Mi a Dalai Láma útról egy kis földúton tértünk le a vízpartra. Visszanézve a stadion felé, a következő látványban gyönyörködhettünk:

Fotó: Fülöp Orsolya

Dél felé fordulva tárult szemünk elé az új földsánc:

Fotó: Fülöp Orsolya

Fotó: Fülöp Orsolya

Valószínűleg a stadion körüli építkezések során kitermelt föld lett ideiglenesen (vagy véglegesen) elhelyezve ide. A földhányás néhány száz méter hosszú, néhány méter magas, és az aljától a tetejéig hatalmas gyomok borítják.

Fotó: Fazekas Dani

Hogy pontosan hány centiméteresek a növények, azt nem tudtam lemérni, sajnos teljesen felkészületlenül érkeztem: sem colstok, sem csini ruha nem volt épp nálam. Én 162 cm körül vagyok, ehhez lehet viszonyítani mind a földsánc, mind pedig a gyomok magasságát.

Fotó: Fazekas Dani

Fotó: Fazekas Dani

És hogy kié a jobb sorsra érdemes földterület?

Ahogy a Válasz Online pár évvel ezelőtti remek cikke bemutatta, a régen báránylegelőnek nevezett területen a 19. század végéig fűrészmalom, jégraktár és hasonló kisebb-nagyobb ipari telepek álltak. A 20. század elején épült meg a Kvassay-zsilip, majd 1928-ban az új kikötő, 1932-ben pedig a Nagyvásártelep nagycsarnoka. Ez volt a korabeli Magyarország legnagyobb fedett tere. A kikötőt 1984-ben bezárták, a Nagyvásártelepet viszont ugyanekkor teljesen felújították, és megkapta a Skála-Coop Rt. A rendszerváltás után magánkézbe került, és 2003-ban megvásárolta a Gropius Zrt. nevű magyar építőipari cég, amely óriási új városrészt tervezett ide Duna City néven. Az egymilliárd eurósra tervezett fejlesztés 205 ezer négyzetméter irodát, 93 ezer négyzetméter kereskedelmi egységet és 2643 lakást tartalmazott volna. Ez a Gropius csődbemenetelével meghiúsult, 2011-ben pedig jelzálogjogot jegyeztek be a területre az MKB Bank számára.

A végelszámolási eljárás alatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2017-ben 18,2 milliárd forintért megvette a 32 hektáros területet.

Vagyis a földterület a magyar államé.

Budapest érthetetlen közigazgatási rendszerét jól illusztrálja, hogy a területet átszelő kátyús aszfalt- és macskaköves utak viszont a IX. kerületi önkormányzat tulajdonában vannak, ezért nevezhette át ezeket 2021-ben, a Fudan-botrány kirobbanásakor Baranyi Krisztina polgármester Dalai Láma útnak, Hszie Si-kuang püspök útnak, Ujgur Mártírok útjának és Szabad Hongkong útnak.

Melyik terület legyen a gyomverseny győztese?

A korrekt verseny kedvéért a szavazás előtt bemutatjuk a másik versenyzőt is: a Metropol győztes képét a budai rakpartról fotózták, előtérben gyomok, háttérben az atlétikai stadion.

Versenyen kívül lehet arra is tippelni, hogy vajon mi lesz az új domb sorsa; elszámolják árvízi védőgátnak egy sok száz milliárdos uniós projektben, esetleg magasítanak még rajta és itt tartják a következő síugró vébét, netán a gyomok rejtekében cannabist termesztenek? Vagy csak a szokásos: úgy marad, jólvanazúgy.

Melyik a győztes gyom?

Melyik a győztes gyom?(Kötelező)

Mindenesetre nagyon sajnálom, hogy lecsúsztunk a Metropol versenyéről. A kemény munka, a fizikai megpróbáltatások, a vizuális sokkhatás által okozott lelki traumák, és az engem ért pollenterhelés (sőt: támadás) miatt valószínűsíthető hosszú távú egészségügyi problémák miatt szerintem indokolt lett volna, hogy megkapjam a 150 ezres fődíjat.

Fülöp Orsolya

Fotók: Fazekas Dani, Fülöp Orsolya

Megosztás