Heti lapszemle

Paradicsomkaróval verekedő jegyző, milliós havi tiszteletdíj a püspöknek

ATV: Kínos kérdéseket tett fel egy férfi, a jegyző egy paradicsomkaróval verte el

A szabolcsi Biri községben lakó Orosz Attila a legnagyobb közösségi oldalon próbálta kérdőre vonni a helyi jegyzőt és polgármestert, hogy mégis honnan van nekik több luxus-és sportautójuk, és ki fizette azokat. A férfi állítása szerint az autókat a helyi beruházásokra és építkezésekre szánt pénzekből vásárolták, szabálytalanul. Szóvá tette azt is, hogy ez a fajta urizálás sokaknak szemet szúrt már. A poszthoz rengeteg hozzászólás érkezett. A jegyző válaszul közzétette Orosz lakcímét, aki ezután bement a hivatalba, ahol a két férfi vitatkozott, majd a jegyző kivett az autójából egy paradicsomkarót, és azzal több helyen megütötte Oroszt – állítása szerint önvédelemből.

Magyar Hang: UNESCO-vizsgálat várható a Fertő tónál

Osztrák sajtóhírek szerint az UNESCO tanácsadó testülete – amely a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (röviden ICOMOS) – vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot már többször kezdeményezte a magyar Fertő tó Barátai Egyesület és osztrák partnerei, az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees – írja a Nagy Tavak Koalíció közleménye. A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a tó körül folyó különböző fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj kiemelkedő egyetemes értékét.

RTL: Igazi nagybirtokos a fideszes Bánki Erik, csak azt nem tudni, miből vásárolja a földet

Több mint 100 hektár földet vett összesen 205 millió forintért Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő a nyár folyamán Baranyában – tudta meg az RTL Híradó. Pénzintézeti hitelből vette a földeket – közölte kérdésünkre a honatya helyett a Fidesz-frakció. Csakhogy Bánki Eriknek a vagyonnyilatkozata alapján 534 millió forintos banki hitele van, és további 40 millióval tartozik magánszemélyeknek, ezért kétséges, hogyan kaphatott ilyen összegű hitelt a vásárlásra. Hogy félmilliárdos tartozása mellett hogyan kaphatott 200 milliós hitelt, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy miért érte meg megvásárolnia a földeket, amelyek haszonbérleti szerződéseit nem sokkal a vásárlás előtt újították meg 20 évre, 2043-ig.

Hvg.hu: Kis híján megverték Alsózsolcán az akkuüzem beruházóit

Csütörtök este a szlovén Andrada nevű cég képviselői bemutatták a még üres, a hazai akkumulátorgyárakban keletkező hulladékokat feldolgozó csarnokukat az alsózsolcaiaknak, amelynek a helyiek a minap.hu beszámolója szerint nem fogadtak lelkesedéssel. A lakosok kérdéseket is feltehettek a beruházónak, ezen a ponton pedig elszabadultak az indulatok, állítólag nem sokon múlt, hogy megverjék az Andranda vezetőit, a biztonsági őröknek kellett közbeavatkozniuk. A sorok közül többen káromkodásokat kiabáltak az üzem képviselőinek. A kérdéseknél derült ki az is, hogy maga a polgármester sem támogatja a gyár betelepülését. Szilágyi László arról beszélt, nem tudnak arról, hogy készült a beruházással kapcsolatban környezetvédelmi tanulmány vagy „bármi hasonló”.

24.hu: Milliós havi tiszteletdíj Kiss-Rigó püspöknek, milliárdos támogatás, külföldi konferenciák – így működik a Magyar Kertörökség Alapítvány

Megalakulása óta már több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást ítéltek meg a Magyar Kertörökség Alapítványnak (MKA), melynek kilenc kuratóriumi tagja közül négyen lemondtak tiszteletdíjukról, így tett Guller Zoltán is. A többiek – mások mellett Kiss-Rigó László püspök, vagy a Rose d’Or nevű szuperjachtot megvásárló Euroleasing vezére – osztozik az évi 70 milliós juttatáson. Az MKA most egy 69 milliós megbízást kapott a Guller által vezetett Magyar Turisztikai Ügynökségtől: Tokaj-Hegyalja kertörökségéről és kertpotenciáljáról kell írniuk egy tudományos művet. Az alapítvány egyelőre még csak a feltárás szakaszában tart, de szorítja őket az idő, mivel szeptember 30-ig kész kellene lenniük.

Címlapkép: Hans/Pixabay

Megosztás