előre megy

A Globális Békeindex szerint Magyarország a világ legbékésebb országai közé tartozik

Az elmúlt évben többek között az orosz-ukrán háborúnak komoly hatása volt a globális békére: az idei Globális Békeindex szerint 2022-ben az átlagos szinthez képest 0,3 százalékos romlás figyelhető meg. Ez ugyan nem tűnik nagy számnak, de egy régóta fennálló, romló tendencia folytatódott vele. A tizennégy éve tartó kutatásból most már tizenegyedik éve romlik a béke világszintű értéke. A Békeindex alapján regionálisan Európa teljesített a legjobban, Magyarország pedig mind az EU-s listán (huszonhat országból hetedik), mind a világrangsorban (tizenharmadik) magas helyezést foglal el.

Idén jelent meg a Globális Békeindex (GPI) tizenhatodik kiadása, amely 163 független államot és területet – a világ népességének 99,7 százalékát – rangsorol békésségi szintjük szerint. A felmérés 23 minőségi és mennyiségi mutatót használ, és három fő területre fókuszál: méri a társadalmi biztonság és védelem szintjét, a folyamatban lévő belföldi és nemzetközi konfliktusok mértékét, valamint a militarizáció mértékét. Az országok egytől ötig terjedő skálán pontokat kapnak, és annál békésebb egy adott ország, minél alacsonyabb az elért pontszáma.

A jelentés egy teljes fejezetet szentel mindemellett az orosz-ukrán háborúnak, melyben kitér a katonai kiadások növekedésére, a technológia háborús célokra való új és újszerű felhasználására, továbbá a konfliktus élelmiszerárakra és a globális hajózási útvonalakra gyakorolt hatására.

Az idei eredmények szerint a világszintű béke átlagosan 0,3 százalékkal romlott.

Bár ez csekély mértékű, de az elmúlt tizennégy év során ez a tizenegyedik romló érték a békésségi szintben. Tavalyhoz képest kilencven ország békeszintje javult, hetvenegyé romlott, kettőé pedig változatlan maradt. A kutatás rávilágít arra, hogy az országok békésségi szintje sokkal gyorsabban romlik, mint ahogyan javul.

Izland az első, Afganisztán az utolsó 

A kutatás szerint Izland a világ legbékésebb országa, és ezt a pozíciót már 2008 óta folyamatosan tartja. Az index élén továbbá Új-Zéland, Írország, Dánia és Ausztria foglal el magas pozíciót.

A lista alján Afganisztán már az ötödik egymást követő évben lett a világ legbékétlenebb országa. Szintén az index végén helyezkedik el Jemen, Szíria, Oroszország és Dél-Szudán is. Mindegyik ország az elmúlt három évben a tíz legkevésbé békés ország között volt.

Nem okoz nagy meglepetést, hogy a békesség terén a legnagyobb világszintű romlást mutató öt ország közül kettő Oroszország és Ukrajna volt. Mellettük foglal helyet Guinea, Burkina Faso és Haiti. Mindegyik romlás folyamatban lévő konfliktusok miatt következett be.

Európa a világ legbékésebb régiója, ahol az index első tíz országából hét található.

A világ kilenc régiójából ötben javult a békesség az elmúlt évben. A legnagyobb javulás Dél-Ázsiában, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrika térségében következett be.

Az orosz-ukrán háború az elhunytak számának nagymértékű növekedéséhez, valamint az olyan mutatók erőteljes romlásához vezetett, mint a menekültek és a belső menekültek száma, a politikai instabilitás és a politikai terror. A háborúnak azonnali következményei voltak az orosz és eurázsiai régión kívül is, különösen a szomszédos országok kapcsolatainak mutatója tekintetében, amely éles romlást mutatott.

Az ukránok nem tartják Magyarországot szövetséges országnak | atlatszo.hu

A 2021. februári felmérés szerint Ukajna három fő szövetségese az Egyesült Államok (38%), Lengyelország (35%) és Németország (28%) volt. Idén májusban az ukrán válaszadók fő szövetségesüknek Lengyelországot nevezték meg 65 százalékkal, ezt követte 63 százalékkal az Egyesült Államok, illetve a legnagyobb mértékű növekedéssel – 5 százalékról 66 százalékra nőtt a megbecsültsége – az Egyesült Királyság csatlakozott a listához.

A legtöbb mutató romlott, de a terrorizmus az eddigi legalacsonyabb szinten van

A GPI 23 mutatója közül tíz javult, míg 13 romlott. A legnagyobb mértékben a politikai instabilitás, a politikai terror skálája, a szomszédos országokkal való kapcsolatok, valamint a menekültek és a belső menekültek mutatói romlottak 2022-ben az előző évhez képest. Ezek a mutatók a GPI 2008-as bevezetése óta a legrosszabb szintet érték el. Tekintettel a növekvő inflációra és a következő években várhatóan csökkenő GDP-növekedésre, az említett mutatók valószínűleg a jövőben tovább romlanak majd. További romló mutató a külső konfliktusok halálos áldozatainak száma és a belső konfliktusok intenzitása is.

Pozitívum, hogy számos mutató éves pontszámai jelentősen javultak, mint például a terrorizmus hatása, a nukleáris és nehézfegyverek mennyisége, a belső konfliktusokból eredő halálesetek, a katonai kiadások, a bebörtönzési ráta és a bűnözés megítélése. A terrorizmus hatása az index 2008-as bevezetése óta a legalacsonyabb szinten van.

Az erőszaknak a világgazdaságra gyakorolt hatása 2021-ben vásárlóerő-paritáson (PPP) számolva 16,5 milliárd dollár volt. Ez a szám a világ teljes gazdasági tevékenységének tíz százalékának felel meg. Az erőszak gazdasági hatása 12,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezt elsősorban a globális katonai kiadások növekedése okozta, amelyek 18,8 százalékkal emelkedtek, bár több ország csökkentette a GDP százalékában kifejezett kiadásait. Kína, az Egyesült Államok és Irán voltak azok az országok, ahol nominálisan a legnagyobb mértékben nőttek a katonai kiadások.

A világ legbékésebb régiója

Európa a világ egyik legbékésebb régiója, része annak az öt régiónak, ahol enyhén, de javult tavaly óta a békehelyzet, átlagosan 0,2 százalékkal.

Az európai békesség javulását a terrorizmus mutatójának folyamatos javulása és a bűnözés általános megítélésének csökkenése eredményezte. A régió 36 országa közül 24-ben javult a békesség, 12-ben pedig romlott.

A tíz európai ország közül, ahol 2022-ben a legnagyobb romlást mérték, hat határos Oroszországgal vagy Ukrajnával. Ezekben az országokban nagy mértékben romlottak az olyan mutatók, mint a politikai instabilitás és a szomszédos országok közötti kapcsolatok. A szomszédos országokkal való kapcsolatok mutatója 2022-ben tíz százalékkal romlott, ami az index bevezetése óta a legrosszabb szintre süllyedt Európában.

Európán belül Izland áll az első helyen 3,4 százalékos javulással, azonban ha kizárólag az Európai Uniót vesszük figyelembe, akkor Írország vezet 1,288-as indexértékkel. Írországot Dánia és Ausztria követi.

Az EU-n belül jó helyen áll hazánk: idén a hetedik legbékésebb uniós tagállam voltunk.

A legnagyobb javulást az előző évhez képest Görögország érte el, így az EU-ban hátulról a harmadik helyre került, mégis az idei pontszáma az eddigi „legbékésebb”.

Észtországban csökkent a legnagyobb mértékben a békesség, az összes vizsgált területen romlás volt tapasztalható. Ezzel a jelenlegi értéke 2012 óta a legrosszabb.

Hazánk a tizenharmadik legbékésebb ország

Magyarország a globális rangsor szerint a tizenharmadik legbékésebb országnak számít a világon, hazánkat a békességindex a „nagyon magas” kategóriába sorolja.

A kutatás a hadi indikátorban külön kiemelt minket, mivel az egész világon a negyedik legbékésebb országnak számítunk ebből a szempontból. Ezen a téren csak Izland, Szlovénia és Új-Zéland előz csak meg minket.

A 23 indikátorból az esetek többségében pozitív változás tapasztalható itthon, egyedül hat kategóriában mértek némi romlást az előző évhez képest: a börtönviselt népesség, az erőszakos demonstrációk, hadi kiadások, fegyveres erők, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és a militarizáció terén.

Pete Luca – Szabó Krisztián

Megosztás