tata

Két év várakozás után, ősszel lehet népszavazás a tatai Öreg-tóhoz tervezett óriáshotelről

A Helyi Választási Bizottság pénteken tájékoztatta az érdeklődőket a 2020-ban elkezdett, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt szüneteltetett népszavazási aláírásgyűjtés eredményéről. Megállapították, hogy mindhárom kérdésben összegyűlt a kellő számú aláírás, így elvileg legkésőbb ősszel megrendezhetik a népszavazást. A tatai népszavazás végeredménye lehet, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 120 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését.

Tatán 2020 májusa óta borzolja a lakosság kedélyeit az Avalon szállodalánc lehetséges új beruházása az Öreg-tó nyugati partján. A lakosság aktivistái azóta több demonstráción tiltakoztak, voltak lakossági fórumok, majd népszavazási kezdeményezést indítottak, aminek folyamatát a veszélyhelyzet megakasztotta. Pár napja tett közzé a tatai önkormányzat egy dokumentumot a honlapján, amiben a Helyi Választási Bizottság meghívta az érdeklődőket a 2020-ban elkezdett, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt szüneteltetett népszavazási aláírásgyűjtés eredményéről való tájékoztatásra.

Tatán 2020 májusa óta folyamatos a lakosság érdeklődése az Avalon szállodalánc tervezett beruházása iránt. Ahogy az Átlátszó is beszámolt róla, először lakossági fórumokkal, majd népszavazási kezdeményezéssel igyekeztek a helyiek megvédeni a tatai Öreg-tó nyugati partján lévő területet; vagy legalább elérni azt, hogy a helyiek véleményét is figyelembe vegye mind az önkormányzat, mind a beruházó.

A népszavazási aláírásgyűjtésnek egy, a veszélyhelyzetben meghozott rendelet szabott gátat 2020 novemberében, amelynek első értelmezése szerint az addig összegyűjtött aláírásokat meg kellett volna semmisíteni. (A veszélyhelyzet lejárta után nulláról  kellett volna újrakezdeni az aláírásgyűjtést.)

Egyelőre nem épül a tatai luxusszálloda, de a népszavazás is elkéshet az ügyben | atlatszo.hu

Kedd délelőtt a Facebookon jelentették be, hogy Tatán épül meg az Avalon új, 120 szobás, ötcsillagos szállodája. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőket és több újságírót nem engedtek be a sajtótájékoztatóra, és a képviselő-testület már csak részkérdésekben dönthet.

Miután a szükséges számú aláírást már valószínűsíthetően sikerült összegyűjteni az említett időpontban is, a civilek demonstrációt szerveztek, és végül 2020. november 10-én hivatalos döntés született egy módosító javaslat formájában arról, hogy az aláírásgyűjtő íveket elég letétbe helyezni a veszélyhelyzet idejére.

Amikor a gyermekvédelminek nevezett országos népszavazást kiírták, kialakult az a visszás helyzet, hogy nem volt magyarázat rá, miért nem lehet helyi népszavazást tartani, ha országosat lehet, így a 2022. március 10-i Magyar Közlönyben a kormány kihirdette, hogy 2022. április 10-től lehet folytatni a helyi népszavazások folyamatait is.

Ennek megfelelően az íveket kiadták, és a civilek folytathatták volna a megkezdett gyűjtést. De mivel a szükséges számú aláírást ekkorra már fel tudták mutatni, jobbnak látták azonnal le is adni azokat, és így megkezdődhetett az összeszámlálásuk.

Mindhárom kérdésben összegyűlt a kellő számú aláírás

Pénteken részt vettünk a bizottsági ülésen, ahol a bizottság tagjai meghozták döntésüket mindhárom népszavazási kérdéssel kapcsolatban. A kellő számú aláírások összegyűltek, a döntés akkor lesz jogerős, ha senki sem fellebbez öt napon belül.

Tudni kell, hogy a számlálást csak a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számáig folytatják, a fennmaradó mennyiséggel a törvény szerint a Helyi Választási Iroda nem foglalkozik, így az nem fog kiderülni, hogy összesen mennyien adták nevüket az alábbi népszavazási kérdésekhez:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

Ezek lesznek tehát azok a kérdések, amelyekről a tataiak nyilatkozhatnak azután, hogy a népszavazás időpontját kitűzik.

Fél éven belül rendezhetik meg a népszavazást

Dr. Szalai Lászlót, a bizottság elnökét kérdeztük arról, hogy mi lehet a legkorábbi időpont, amikor a népszavazást meg lehet tartani. A bizottság véleménye szerint – figyelembe véve, hogy a folyamat során még legalább három alkalommal lehetséges jogorvoslatot kérni az adott szakaszhoz kapcsolódó döntéssel kapcsolatban – a legkésőbbi időpontot egyszerűbb meghatározni: eszerint fél éven belül lehetséges a népszavazást megrendezni.

Azt mondhatnánk, hogy a nehezén túl vannak, de mégsem: a törvény szerint az események feletti kontroll az önkormányzaté (illetve a fellebbezőé, amennyiben lesznek).

Mivel ez nem egy központilag propagált esemény, a lakosságnak (még ha el is fáradtak a majd két éves várakozás közben) most kell igazán összefognia annak érdekében, hogy a részvételi arány érvényes legyen. Csak így kötelezi ugyanis majd az eredmény az önkormányzatot jogilag amellett, hogy politikailag figyelembe vegyék, bármilyen eredmény is születik.

Holdampf Ildikó

Címlapkép: A Tatára tervezett luxusszálloda 2020 novemberében nyilvánosságra hozott új látványterve (forrás: Avalon)

Megosztás