tata

Egyelőre nem épül a tatai luxusszálloda, de a népszavazás is elkéshet az ügyben

Június 30-án lejárt Tatán a határidő a lakosság számára, hogy a város új településrendezési terveit, városfejlesztési koncepcióját, ingatlan-átminősítéseit a partneri egyeztetés keretén belül véleményezze. Nagy próba ez Tatán, egyértelműen többről szól, mint egy építkezés: annak a próbája, hogy visszaállítható-e a bizalom a lakosság egy része és az önkormányzat között. 

A beruházás tervét az Avalon Center Kft. tette publikussá 2020. januárban akkor Tata még csak egy volt a lehetséges helyszínek közül. Pár hónappal később viszont már kész tényként jelentették be, hogy Tatán, az Öreg-tó partján épít ötcsillagos hotelt a Hell Energy érdekeltségébe tartozó cég.

A szállodaépítéssel a helyieknek több problémája is van, tiltakozás is indult emiatt. Az egyik ilyen a helyszínválasztás: a tatai Esterházy-Lovarda épülete és annak környezete ikonikus helyszín, a tó nyugodtabb oldalán. A lakosság egy része amellett, hogy a beruházás volumenét tiszteletlenül nagynak tartja a helyszínhez kockázatosnak tartja az építkezést a természetvédelmi övezet és a Magyarországon egyedülálló jelenség, a vadludak miatt: Európában ez az egyetlen helyszín, ahol a madarak a városban lévő tavon telelnek.

Eldőlt: az Öreg-tó partján épít ötcsillagos hotelt a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon

Kedd délelőtt a Facebookon jelentették be, hogy Tatán épül meg az Avalon új, 120 szobás, ötcsillagos szállodája. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. Ugyanakkor az ellenzéki képviselőket és több újságírót nem engedtek be a sajtótájékoztatóra, és a képviselő-testület már csak részkérdésekben dönthet.

A 15 milliárdos beruházás híre azóta is lázban tartja a településen élőket: nem annyira látványosan, nem annyira hangosan, viszont szisztematikusan és eltökélten figyelnek, minden oldalon. A lakossági mozgalom, az azóta kialakult szakértői és városvédő csoportok rendkívüli erőfeszítéseket tesznek arra, hogy monitorozzák a városban történő folyamatokat; már nem kizárólag a beruházás fejleményeit tartják szemmel, hanem szinte minden városfejlesztéssel-rendezéssel kapcsolatos eseményt. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban több vitás pont is napvilágra került.

Építhető szálláshely vagy sem?

Az Avalon Center Kft. ingatlanán a civilek a tatai hivataléval ellentétes álláspontja szerint a mai napon hatályos ingatlan-besorolási szabályok szerint nem építhető szálláshely.

A beruházó ingatlanára érvényes besorolás szövege az alábbi: „a K-id-3 jelű különleges idegenforgalmi övezetben építményt elhelyezni idegenforgalmi, lovas- és egyéb sport, kulturális és más rendezvény céljára lehet”. Ahogyan az látszik is, ennek leírásában nincs benne a szálláshely lehetősége. Az önkormányzat szerint azonban ez a besorolás egy másik, a „K-id” besorolás alá tartozik, így érvényes rá annak szabályrendszere is, ami szó szerint is tartalmazza a szálláshely funkciót: „K-id jelű különleges idegenforgalmi övezetben valamint a K-Ed jelű (Edzőtábor) övezetben a kialakult, valamint az új kijelölt területeken, a rekreációs lehetőségeket (pl. lovaglás, szabadtéri egyéb sportolás, ismeretterjesztés) szolgáló idegenforgalmi-üdülési célú (szállásférőhely is) épületek létesíthetők”.

A Miénk a Grund Városvédő Egyesület magyarázata szerint azonban az alárendelt viszony nem egyértelmű a két besorolás között.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

Az időszerű Településrendezési szabályok felülvizsgálata során most, 2021-ben a hivatal úgy ítélte meg, az „átláthatóság kedvéért” átemelik a szövegezésbe a szálláshely szót. Értelmezésük szerint ugyanis a kérdéses ingatlan besorolása egy másik kód alá is tartozik: így az arra érvényes szabályok erre az ingatlanra is vonatkoznak, csak eddig a dokumentum elrendezése miatt ez nem volt egyértelmű mindenki számára.

Ez tehát a hivatal meglátása szerint nem is módosítás, a civilek szerint viszont igen, mivel alapvetően vitatják a két külön övezetre vonatkozó szabály közötti viszonyt.

Az aktivisták egyike még a kezdet kezdetén a kormányhivatalhoz fordult segítségért, de meglepő módon azt a szűkszavú választ kapta, hogy a kormányhivatal nem jogértelmező szerv.

Rejtély, hogyan adnak ki építési engedélyt egy nem teljesen egyértelmű besorolású ingatlanra így, de jelen helyzetben ez még nem időszerű kérdés. Az viszont sokak számára lényeges lenne, hogy a megkezdett népszavazási folyamatokat figyelembe véve a képviselő testület ne hozzon olyan döntést az ingatlanról, amely onnantól semmissé teszi az értelmezési vitát és előre eldönti a kérdést. A „szálláshely” szó beemelésével pontosan ez történne, és ez esetben messzemenően többről lenne szó morálisan, mint egy ingatlan besorolása.

Nem tudni, hol tart a folyamat

A közhangulatot mindenesetre a városházán is érzékelik, mivel a korábbi tervekkel ellentétben a településrendezési eljárás során júniusban mégis több személyes lakossági tájékoztatót tartottak a járványvédelmi intézkedések oldódásával indokolva. Ezek közül az elsőn elhangzott, hogy a beruházótól semmilyen hír nem érkezett a 2020. decemberben elkészült, majd a hivatal által is véleményezett hatástanulmányt követően.

Így az ő álláspontjuk az, hogy jelenleg nincs aktív szálloda beruházási terv folyamatban, nincs előrehaladás, noha az interneten is fellelhető dokumentumok szerint 2020. októberben már építkezni szeretett volna a beruházó.

Érdeklődtünk az Avalon képviselőjénél, Tóth Róbertnél, hogy:

  • mikor kommunikáltak utoljára a tatai önkormányzattal;
  • megkapták-e a decemberben elkészített visszajelzést az önkormányzat részéről, amit a Váti Kft. anyagára reflektálva szedtek pontokba;
  • kértek-e javítást a Váti Kft.-től a hatásvizsgálat anyagait tekintve, ha igen, milyen határidővel;
  • eljutott-e céghez a Miénk a Grund Egyesület szakmai anyaga, amit a Váti Kft. anyagára reagálva készítettek;
  • továbbra is a legutolsó, „zöld terv van-e érvényben a szállodaépítésre vonatkozóan;
  • 2021 októberében nyitni akartak, mikorra tervezik jelenleg az építkezést, amennyiben még tervezik?

Cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A civilek biztosra szeretnének menni, ezért számtalan véleményt, észrevételt adtak be a most lezárult partnerségi egyeztetés során, többek közt a beruházás ingatlanjának besorolására vonatkozókat is. A véleményeket Tata Város honlapján teszi közzé az önkormányzat, egyelőre az első időszakban beküldötteket töltötték fel.

Megrontotta a viszonyt

Lényeges, hogy a városvezetés figyelembe veszi-e a polgárok hangját, amikor megalkotja az új szabályozásokat, mert egy, ezt figyelmen kívül hagyó döntés elmélyítheti az amúgy sem felhőtlen viszonyt a városvezetés és a lakosság közt.

Az eddig történtek során több alkalommal rendült meg a lakosság egy részének a bizalma Michl József polgármesterben. A legelején rögtön akkor, amikor 2020. május 26-án egy zártkörű sajtótájékoztatón a Hell Energy akkori kommunikációs és marketing igazgatója, Pantl Péter kijelentette, hogy a cég Tatát választotta a terveihez, és a polgármester mellett állva mutatta be  az első látványterveket.

Az első látványtervek az Avalon sajtótájékoztatóján (forrás: Facebook)

Majd a helyzeten tovább rontott, amikor 2020 júliusában felmerült, hogy a terület paramétereit megvédendő népszavazást lehetne tartani. Ekkor adta be a mára 14 ezer fősre duzzadt  Stop Avalon! Tata Facebook -csoport adminja, Szalay Ildikó a csoport aktivistái által megalkotott 4 kérdést a Helyi Választási Irodához, de a Helyi Választási Bizottság augusztusban hitelesített kérdései közül végül kettőt maga a polgármester fellebbezett meg.

A Győri Törvényszék végül összesen 3 kérdést talált megfelelőnek, így az aláírásgyűjtést a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a népszavazás szervezője, Szalay Ildikó 2020 szeptemberében elindította, most pedig várnak a folytatásra.

Nem segített az sem, ami ugyan csak mostanában derült ki, de mégis nagyon visszás: a beruházás miatt tartott városrészi fórumok során gyűjtött személyes adatok célját az önkormányzat nem tudta megindokolni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak; és büntetést ugyan nem rótt ki a hatóság, a hivatal 4 ponton sértette meg az adatvédelmi törvényt.

Elkéshet a népszavazás

Azt, hogy a lakosság mekkora részében forrong az indulat, egyelőre senki sem tudja biztosan. A beruházás támogatottságának felmérésére alkalmas lenne a népszavazás, de az csak hónapok múlva történhetne meg.

A civileknek a népszavazás tolódása eleve fájó pont, mivel 2020. november 5-ig az aktivisták szerint több aláírást sikerült összegyűjteni (nagyjából 90 fő összehangolt teljesítményének köszönhetően), mint amennyi szükséges. Becslésük szerint az aláírások száma tartalmaz elegendő biztonsági tartalékot ahhoz, hogy ha pár nevet ki is húznak a hibák miatt a hivatalos számoláskor, lenne népszavazás.

Az aláírásgyűjtést és az egész népszavazással kapcsolatos eljárást nem sokkal az ívek leadási határideje előtt fel kellett függeszteni a november 5-én kihirdetett veszélyhelyzet idejére vonatkozó átmeneti rendelkezések miatt. A folyamat azóta is szünetel, illetve így is marad majd a veszélyhelyzet megszűnése utáni első parlamenti ülésnap utáni 15. napig. Akkor kapja vissza a szervező az íveket, de

jelen pillanatban úgy tűnik, hogy optimista számítás szerint is csak 2022 tavaszán lehet ebből megvalósuló népszavazás.

Ami biztos: a tatai önkormányzatnak végig kell mennie azon a folyamaton, ami a településrendezési eszközök módosításához szükséges. Végül 2021 novemberében válnak majd a tervekből végleges, új szabályozások. A törvény szerint a beadott véleményeket meg kell tárgyalni, reagálni kell mindegyikre, illetve a képviselő testületnek szavaznia kell róluk.

Holdampf Ildikó

Nyitókép: A Tatára tervezett luxusszálloda 2020 novemberében nyilvánosságra hozott új látványterve. Forrás: Avalon

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás