göd

Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban.

Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált egy szakértői vizsgálat néhány gödi kút vizében. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt.

Mivel toxikus hatású lítiumos vegyületekből és a szintén mérgező NMP-ből évente több tízezer tonnányit használnak fel a gödi gyárban, az egyesület – a normál vizsgálatok vízkomponensein kívül – ezeknek anyagoknak a bevizsgálását is kérte. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

Gödi kutak talajvízminta-vizsgálata – mintavételi pontok és talajvízszinttérkép (forrás: ÉRTÉKELŐ SZAKVÉLEMÉNY)

A vizsgálat során készült jegyzőkönyv és szakértői elemzés tanúsága szerint mindhárom vízmintában kimutatható volt a lítium, illetve az N-metil-2-pirrolidon viszonylag magas jelenléte, amelyek akár a Samsung gyárából is származhatnak. 

A földtani közeg és felszín alatti vizek szennyezettség-vizsgálatáról szóló rendelet ugyan nem sorolja ezeket az anyagokat a veszélyes anyagok közé, biztonsági adatlapjuk alapján – a vizsgálati anyagban ezek is megtalálhatók – toxikus hatásúak és használatukat számos előírás szabályozza. 

Az NMP nevű oldószer bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, valamint károsíthatja a születendő gyermeket.

Használatának szigorú feltételeit az EU-s előírások nyomán a Samsung 2018-as építési engedélye is hosszan részletezi.

Bemosódhatott a talajvízbe a szennyezőanyag

A most végzett vízvizsgálatok szakértői véleménye szerint a légszennyező-anyagként kibocsátott NMP a talajra kiülepedve a csapadékvízzel mosódhatott be a talajvízbe. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer szerint ebből az anyagból 2020-ban 354 kilogrammot bocsátott ki a gyár. Bár nem tudni, hogy az anyag hogyan került a vízbe, nem zárható ki, hogy a Samsung gyárából.

A kép kattintással nagyítható (forrás: OKIR)

Az NMP elvileg a talajvízen át is eljuthatott messzebbre, de ahhoz, hogy az egy kilométernyi távolságban lévő kutakban is megmutatkozzék, nagy szennyező forrásnak kellene lennie a gyárban – ha valóban az a forrása.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a katasztrófavédelmi hatóság öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében. 

Több mint száz tonna veszélyes anyagot találtak a Samsung-gyár egy csarnokában, ahol nem is lehetett volna | atlatszo.hu

Szerettük volna tudni, hogy a Samsung SDI gödi üzeme minden részletre kiterjedően megfelel-e a veszélyes üzemekre és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetekre vonatkozó jogszabályi követelményeknek, s hogy a Főosztály végzett-e ellenőrzést a gödi üzemben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e a katasztrófavédelmi előírásokat sorozatosan megszegő gödi gyár bezáratását; ha pedig ezt nem tervezik, vállalják-e a teljes körű felelősséget a biztonságos és balesetmentes működésért.

A szakvélemény összegző megállapítása szerint „egy teljes körű tényfeltárással lenne célszerű kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait. Ennek szükségességét támasztja alá az a tény is, hogy a talajvíz áramlási iránya a vizsgált területen keletről nyugat felé (a Duna irányába – a szerk.) mutat. Ezt a természetes adottságot kihasználva – a részletes tényfeltárás elvégzéséig – érdemes lenne 2-3 db állandó talajvízfigyelő kutat létesíteni a lakóövezet és az ipari park közé, hogy a talajvízben oldott kockázatos anyagok koncentrációjának időbeli és térbeli változását nyomon lehessen követni.”

Tíz évre titkosítanák a Samsung monitoring-adatait

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert ahogy korábban megírtuk, a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Az Átlátszó adatigénylésének megtagadása miatt NAIH-vizsgálat is indult.

Titkolják a felszín alatti vizeinkre vonatkozó adatokat az állami szervek | atlatszo.hu

A hazai felszín alatti vizeket nemcsak a veszélyes ipari üzemek, de a vízhálózat elöregedése miatt szivárgó vízvezetékek és a gyakori csőtörések is szennyezhetik. Ha a szennyezések mértékéről nem is lehet információkat szerezni, a civilek kitartásának köszönhetően a hazai vízműrendszer műszaki állapotáról végre vannak adatok.

A Göd-ÉRT Egyesület egy tagja pert is indított a Samsung területén lévő vízvizsgálati adatok kiadásáért – emiatt az adathatóság leállított a saját vizsgálati eljárását. A katasztrófavédelmi hatóság ellenkérelemben reagált a benyújtott keresetre. Ebben azt állítják, hogy a Samsung Zrt. által bejelentett „objektív okok” miatt 2019-ben és 2020-ban nem történtek monitoring vizsgálatok, így adatokat sem adhatnak ki. Mellesleg azokról az évente kötelező vizsgálatokról van szó, melyeket ugyanez a hatóság írt elő a cég számára.

Emellett álláspontjuk szerint a Samsung iparterületén lévő kutak, valamint a szikkasztótározók mintái és hatósági dokumentumai „döntést előkészítő adatok, melyek keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak”.   

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem először tagadja meg a vizsgálati dokumentumok kiadását hasonló indokokra hivatkozva.

Göd polgármestere, Balogh Csaba már tavaly októberben kérte a gödi iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait. A katasztrófavédelmi hatóság akkor azzal utasította el az adatok kiadását, hogy azok egyrészt a vizsgálatokat végző cég „szellemi tulajdonát” képezik, másrészt az újabb szikkasztótározók ügyében zajló vízjogi engedélyezési eljárások döntést előkészítő iratai, s ezért nem hozhatók nyilvánosságra.

Hogy jelenleg milyen eljárás miatt tagadja meg a katasztrófavédelmi hatóság a gödi iparterület vízvizsgálati adatainak kiadását, s hogy egyáltalán elzárhatók-e a a nyilvánosság elől a Samsung kibocsátási adatai: arra majd a bíróság előtt fog fény derülni.  

Bodnár Zsuzsa

(A szerző a Göd-ÉRT Egyesület tagja.) 

Nyitókép: Épülő víztározó a gödi Samsung-gyár területén (forrás: Átlátszó/Bodnár Zsuzsa)

Megosztás