Várpalota

A maradék parkon át, egy társasház ablakai alatt vezetnék el az elkerülő utat

Nem kap társasházfelújítási támogatást az inotai lakótelep, ha az ott élőknek nem tetszik, hogy az ablakaik alatt menne az új elkerülő út: a helyiek szerint ezzel „zsarolta” meg őket az önkormányzat. A Várpalotához tartozó településrész Készenléti Lakótelepének lakóival a támogatásokról való lemondásról egy külön dokumentumot is aláíratott volna az önkormányzat vezetése egy júniusi lakossági fórumon. A lakók szerint a városvezetés által tervezett új úttal az is baj, hogy a megépítése jelentős fakivágással járna, annak ellenére, hogy lenne alternatíva: egy már meglévő, a házakat elkerülő másik úton. Egy – kormánypárti – önkormányzati képviselő azt állítja, az ott élőknek csak egy kisebb csoportja panaszkodik, a többség szerinte az önkormányzat útépítési tervét támogatja. Korábban a megyei közgyűlés egy tanulmánya is elismerte: az egykori kohók közelében épült településrész szinte egyetlen egybefüggő zöldterülete a lakótelepi park, amit most készülnek kettészelni egy új úttal.

A várpalotai Készenléti Lakótelepet az ott működő erőmű és alumíniumkohó miatt építették meg annak idején, azóta azonban „az erőmű bezárt, a kohó még működik, de azóta is lakják, és családok élnek itt. Gyönyörűen rendben tartott (lakosság által) fás, parkos területen. A fák 90%-át tölgyek alkotják. Rendelkezik óvodával, általános iskolával. Posta megszűnt, kisbolt van, kissé magas árakkal, valamint üzemel egy mozgó pékség is. Presszó jellegű kiszolgáló is üzemel” így írta le a Várpalotához tartozó, részönkormányzat által irányított Inota Készenléti lakótelepét Kertész Nóra, várpalotai aktivista, aki szerkesztőségünket a tervezett út miatt megkereste.

A nekünk elküldött beszámoló szerint a lakótelepen élők tavasszal meglepődve vették észre, hogy közvetlenül az egyik (a 21-es épület) melletti fás részen földmérők dolgoznak egy új, „elkerülő út” előkészítésén. Néhány éve a  meglévő, a lakótelepen jelenleg átvezető út szélesítését tervezte az önkormányzat, de a lakók tiltakozása miatt akkor erre nem került sor. Közben a város vezetése további támogatást szerzett, és úgy döntött, hogy inkább egy teljesen új elkerülő utat építenek, hogy Várpalota egyre népszerűbb kertvárosi része, a „Baglyas” könnyebben megközelíthető legyen.

A tervezett útvonal helyén most még fás park van a házak közötti részen, és alig észrevehető, hogy egy valamikori nehézipari terület közvetlen közelében járunk. A helyszínen készített drónfelvételünkön is jól látható az egykor „gyári” lakótelepet körülvevő, most még egybefüggő parkos-fás terület, aminek egy részét kettészelné az új elkerülő út.

A tervezett út csak tíz méterre haladna el az egyik lakóépület mellett, így az ott lakók épp a zaj- és levegőszennyezés miatt aggódva inkább azt szeretnék, hogy valamivel odébb, egy már meglévő, a közeli murvabányához is vezető aszfaltos út kiegészítésével épüljön  meg az új elkerülő út.

A tiltakozó helyiektől kapott képen pirossal a tervezett út önkormányzat által javasolt útvonala, zölddel a lakók egy része által preferált nyomvonal látható.

A lakótelepen élők annyit tudtak meg, hogy a város által elnyert pályázat keretében a Készenléti Lakótelep és a környéke kap 580 millió forint értékű fejlesztést, s ennek része lenne az új út is.

A tervezett elkerülő út és a lakók által alternatívaként  javasolt aszfaltozott út a Google műholdfelvételén

A lakók szerint megzsarolták őket

A helyiek kifogásolják, hogy nagyon kevés információt kaptak az önkormányzat vezetésétől a tervezett fejlesztés részleteit illetően, annak ellenére, hogy az önkormányzat folyamatos egyeztetéseket emleget. Az inotai részönkormányzat egyik nem képviselő, külső tagja, Kungl Mónika maga is az új út által leginkább érintett 21-es épület lakója. Az Átlátszónak úgy fogalmazott, ő semmilyen tájékoztatást nem kapott (még a testület tagjaként sem) a várpalotai önkormányzattól a tervezett út kapcsán.

Kungl Mónika (a képen egy másik lakóval) a tervezett úttól néhány méterre fekvő épületben lakik. A háttérben látható a lakók által parkosított és  rendben tartott rész, amin keresztül haladna az új út.

Kungl Mónika és egy másik lakó a 21-es épületből

Kungl szerint a júniusi lakossági fórumon tulajdonképpen megzsarolta a város alpolgármestere és önkormányzati képviselője a lakótelepieket, amikor közölték velük, hogy ha nem tetszik a tervezett út útvonala, akár le is mondhatnak a pályázati pénzről, de akkor a lakótelepi társasházainak 2021-22 re pluszban ígért 48 millió forint felújítási támogatást sem kapják meg. Ehhez aláíróívet is készített a helyieknek az önkormányzat.

A szerkesztőségünket az ügyről tájékoztató Kungl Mónika így emlékszik a júniusi lakossági fórumra. „A fent említett alpolgármester (Katona Csaba) és képviselő (Petneházy Beatrix) ismertette az önkormányzat álláspontját, és azt, hogy melyik útvonalat jelölték ki az elkerülő út megépítésére. Ezt a csatolt térképen piros színnel jelöltük. Miután az útvonal ismertetése lezajlott, többen jelezték a lakosok közül, így én is, hogy ez így, ezen az útvonalon nem elfogadható, és nem egyeznek bele. (Egy óvoda mellett vezetne, illetve százas nagyságrendben pusztítanának ki értékes tölgyeket, hatással lenne az egész terület klímájára, élővilágára.) Egyébként ők arra hivatkoznak, hogy ezek a fák nem védettek!

Az önkormányzat aláíróíve.

Ezek után az alpolgármester letett eléjük egy papírt és leszögezte a jelenlévők részére, hogy amennyiben legalább 299-en aláírják ezt a papírt, akkor nem épül meg az elkerülő, viszont akkor az elkerülő útra utalt pénz, valamint a lakótelep rehabilitációjára és fejlesztésére szánt összeg visszautalásra kerül, és a felújítások elmaradnak. Ezt gondolták egyértelmű zsarolásnak a lakosok. Nem is merték ezáltal aláírni a papírt.”

A tervek megvannak, az engedélyezések folynak

A helyi önkormányzati lapban közölt cikkben az alpolgármester azzal indokolja, hogy miért nem lehet jó alternatíva a lakók által javasolt útvonal az elkerülő útra, hogy az általuk elnyert pályázat kiírása szerint önkormányzati tulajdonú területre fordítható a fejlesztés, márpedig az aszfaltos út részben magánterületen fekszik. Az alpolgármester a cikkben arra is kitér, hogy az önkormányzat a koronavírus-járvány miatt nem szervezett lakossági fórumot az elkerülő út kapcsán,  de többször egyeztettek egy korábbi részönkormányzati taggal, és „az út kialakítására biztosított területen belül a lakóházaktól  a lehető legtávolabbra jelölték ki a nyomvonalat”.

Megkerestük Petneházy Beatrixet, Inota és a készenléti Lakótelep fideszes önkormányzati képviselőjét, aki a júniusi lakossági fórumon az önkormányzat képviseletében az alpolgármesterrel együtt megjelent.

Szerinte a lakók nagy többsége az önkormányzat által javasolt útvonalat tartja jobbnak, a két évvel korábbi, a lakótelepen átvezető út helyett.

A képviselő az Átlátszónak azt mondta: szerinte csak egyetlen (a 21-es épület) lakóit zavarja a tervezett út, és részben azért, mert ők kis parkot és kerti tavat építettek a ház elé, oda, ahol az út halad majd el. Petneházy állítása szerint pedig ő felajánlotta nekik azt is, hogy valamivel távolabb újratelepítik a kis tavat. A képviselő szerint ráadásul a terelőút a helyi építési szabályok szerint sem mehetne más nyomvonalon, hanem az épülettől hozzávetőleg 10 méterre kell majd elhaladnia.

Ezen a parkos részen, a ház mellett haladna el az új út az önkormányzat tervei szerint

A képviselő hozzátette: szerinte a most használt átmenő út is ugyanolyan közel van ehhez a házhoz, csak az épület másik oldalán. Ráadásul,ha másfelé vezetnék az elkerülőt, akkor az túl nagy kitérőt jelentene, és végül nem használnák azok, akik a lakótelepi részen keresztül a „Baglyasba” igyekeznek.

Továbbá egy, az önkormányzat nyomvonalát kifogásoló lakók által alternatívaként javasolt útvonal bevonásával megépített út többe kerülne, ráadásul annak egy része magántulajdonban van, nem közút, így nem lenne „bevonható” a pályázatba. A képviselő szerint a lakók egy része által kifogásolt útvonalon készülő új úthoz a „tervek már megvannak, az engedélyezések folynak.”

Nem derült ki, kié a terület

A helyiek egy része úgy tudja, a lakók által javasolt alternatíva azért nem tetszik az önkormányzatnak, mert az érintene egy kormányközeli tulajdonos kezében lévő területet is. Erre bizonyítékot azonban nem találtunk az online elérhető adatbázisokban (Helyi Rendezési Terv, földhivatali adatbázis, E-közmű, Mepar).

Az alternatív elkerülő út alkalmatlanságának igazolására az önkormányzat által hivatkozott, magántulajdonban lévő szakaszt egy, a környéket ismerő építész segítségével sem tudtuk beazonosítani, és az önkormányzatnál érdeklődve sem kaptunk választ arra, hogy szerintük pontosan mely magántulajdonú és önkormányzati telkeket érintene a lakók által javasolt nyomvonal.

VárpalotaKészenlétiLtp

A várpalotai önkormányzat vezetését arról is megkérdeztük, hogy milyen munkálatokat végeztek el eddig az útépítés kapcsán, s hogy a város által elnyert, az útépítésre is költeni tervezett 580 millió forintos pályázatból (Várpalota leromlott városi területeinek rehabilitációja TOP-4.3.1-1-15-VE1-2020-00006) mire és mennyit terveznek költeni. Érdeklődésünkre a város polgármestere, Campanari-Talabér Márta arról tájékoztatott, hogy érdemi választ csak majd 45 nap múlva kaphatunk, mert a kérdéseink gyorsabb megválaszolása az önkormányzat „veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak az ellátását veszélyeztetné”.

Az elkerülő út útvonalára vonatkozó lakossági kérés (hogy ne a fás terület közepén vezessék azt át) indokoltságát támasztja alá a Veszprém megyei Közgyűlés Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottsága által készített korábbi dokumentum is, amely úgy fogalmaz a lakótelep és környéke kapcsán, hogy „az Inotai városrész zöldfelületi egységei jóval kisebb területi részarányt képviselnek és sokkal mozaikosabban is helyezkednek el. Egybefüggő nagyobb egységet csak a 8-as út melletti Búcsú hely és a készenléti lakótelep zöldfelülete alkot.”

Szöveg: Horn Gabriella; fotók, drónvideó: Németh Dániel

Nyitókép: Az elkerülő út tervezett nyomvonala

Megosztás