médiaszereplés

Az MCC Feszten olvasott be kollégánk a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

A kormányközeli Mathias Corvinus Collegium éves esztergomi rendezvényén az Átlátszó munkatársát is meghívták egy pódiumbeszélgetésre. Hont András megragadta az alkalmat, hogy a portálunkat érintő eljárásról is megemlékezzen – többek közt félanalfabétákat is emlegetett.

Még augusztus elején tartották az MCC Feszten a Mandiner szervezésében a „Mi a gond a másikkal?” címet viselő beszélgetést. Az amúgy nyugodt – mondhatni konstruktív – légkörben zajló eseményen Dull Szabolcs, a Telex korábbi főszerkesztője, Kacsóh Dániel, a Mandiner munkatársa, Lentulai Krisztián, a Hír TV műsorvezetője és az Átlátszó újságírója, Hont András vett részt. Úgy tudtuk, hogy az eszmecseréről nem készült felvétel, de a Mandiner mégis rögzítette azt, és néhány napja elérhetővé tette.

A témát a magyar média és az újságírószakma helyzete szolgáltatta, illetve külön szóba került az Átlátszóval szembeni „szuverenitásvédelmi” vizsgálat is. Még mielőtt Hont válaszolt volna az azt firtató kérdésre, hogy az átlátszósok miként élik meg a vizsgálatot, egy előzetesen írásban jelzett, de addig föl nem tett kérdésre felelt, mégpedig arra, hogy milyen képzés elvégzését javasolnák a jövőbeli újságírók számára a jelenlévők. Hont azt tanácsolta, hogy elsőként magyar nyelv és irodalomból érettségizzenek le, bár ez 80 százalékban meg is szűrné a szakmát. Azonban ez másokra is igaz, mert például szerinte

a Szuverenitásvédelmi Hivatal részéről sikerül egy félanalfabétával levelezni.

Hont itt a Letoha Tamással készült interjúnkra utalt, amelyben a kutatóorvos az elölt vírust tartalmazó oltások megbízhatóságát ecsetelte, és felszólalt a pánikkeltés ellen – ám ezt a Hivatal úgy értelmezte, hogy Letoha (és lapunk) a nyugati mintázatnak megfelelően támadta (!) a kínai oltásokat.

Az Átlátszó munkatársa arra is emlékeztetett, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal a választások külföldről való befolyásolásának gyanúja miatt éppen annál a portálnál (nálunk) vizsgálódik, amelyik először írt részletesen arról az adathalász céghálóról, amelyik elnyelte a 2022-es választási kampányban az ellenzékhez juttatott amerikai pénzek jelentős részét.

Továbbá a másik vizsgálat alá vont szervezet a Transparency International Magyarország (TI), ami pedig árgus szemekkel figyeli a baloldal költéseit is. Ráadásul a TI volt az, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéknek közvetetten adott milliárdok felhasználása akkor is a törvényes kampányfinanszírozás megkerülését jelenti, ha történetesen a pénz nem külföldről érkezik.

 

Ellenben – mondta Hont – a bőszen orbánozó lapok közül van olyan, amelyiket nemhogy vizsgálattal lehetne ellehetetleníteni, hanem csak szólni kéne a lapot eltartó oligarchának, hogy fejezze be a finanszírozást. A kormányt azonban legkevésbé sem az egyoldalú, csak az őt szidalmazó orgánumok zavarják, hanem a minden irányban kritikusak.

Kollégánk a beszélgetés során válaszolt arra a felvetésre is, hogy miért nem hisz abban, hogy a „szuverenitásvédelmi” vizsgálatnak az a vége és értelme, hogy az Átlátszó kap egy papírt, mely szerint a portállal minden rendben van.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2