médiaszereplés

BYD, uniós elnökség és zöld termékdíj a Greenfo podcastjában Bodnár Zsuzsával

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek a zöld termékdíj miatt, vagy a gyártók profitja bánja? Számos akkugyáras településen újraválasztották a polgármestert. A Kúria elmeszelte a kínai BYD autógyár kapcsán titkolózó szegedi önkormányzatot – többek között ezek voltak a témái a Greenfo legutóbbi podcast-adásának témái, melynek kollégánk, Bodnár Zsuzsa volt az egyik vendége.

Az Átlátszó munkatársai rendszeres résztvevői a Greenfo hírportál Zöld hét című podcast-sorozatának. A legutóbbi adásban kollégánk, Bodnár Zsuzsa Kósa Andrással, a Szabad Európa újságírójával és a házigazda Sarkadi Péterrel vitatta meg a sajtóban megjelent aktuális politikai és környezeti témájú ügyeket.  

A műsorban szó esett arról, hogy számos akkugyáras településen – Debrecenben, Gödön, Komáromban – újraválasztották a fideszes vagy Fidesz által támogatott polgármestert. Kollégánk elmondta, hogy vannak kivételek is, hiszen a Sóskúton az oda tervezett akku-feldolgozó elleni tiltakozást – melyről az Átlátszón is írtunk – kampánytémává tevő Sóskúti Civil Kör jelöltjei nyerték a választást, és a polgármester mellett a teljes testület lecserélődött.

Bátonyterenyén, ahol a SungEel akkuüzeme ellen szintén tiltakoztak a lakosok, az ügybe beleálló Orosz István lett az új polgármester, és az őt jelölő civil egyesület négy tagja is bekerült a testületbe. Bodnár Zsuzsa elmondta azt is, hogy Gödön az akkugyár ügyét tematizáló Göd-ÉRT Egyesület a szavazatok 34 százalékét kapta, s így két képviselője bejutott az önkormányzatba.  

A beszélgetés témája volt az a sikeres adatigénylési per is, amelyről az Átlátszó számolt be meg a minap: egy szegedi lakos tavaly nyáron azt próbálta megtudni a szegedi önkormányzattól, hogy mi célból utazott Kínába és ott merre járt Nagy Sándor alpolgármester.

Mivel az önkormányzat a választ titkolta, az állampolgár a bíróságra ment, ahol első fokon nyert, majd másodfokon a bíróság a szegedi önkormányzatnak adott igazat. Végül a Kúria kimondta, hogy az alpolgármester külföldi útja közadat, melynek megismeréséhez joga van bárkinek. Az ügy pikantériáját az adja, hogy a Kínába való látogatás oka a BYD elektromos autógyárának előkészítése lehetett.

Az adás vendégei ezen kívül beszéltek arról a sikerről, hogy az Európa Tanács 2024. június 17-én elfogadta a természet helyreállításáról szóló törvényt, amelyet Magyarország (öt másik országgal együtt) ellenzett. Kérdéses persze, hangsúlyozták a podcast résztvevői, hogy a magyar kormány betartja-e majd az uniós előírásokat.

Ezen kívül szó esett a műsorban annak a döntésnek a lehetséges következményeiről is, hogy július 1-jétől új termékdíjat vezetnek be, amellyel a gyártóknak a környezetszennyező csomagolóanyagok után meg kell fizetniük a hulladékkezelés költségét is. Emellett a beszélgetés érintett számos aktuális politikai témát is, köztük a magyar uniós elnökség kettős novemberi csúcstalálkozóját és a határon túli magyaroknak juttatott tízmilliárdok ügyét is.

Címlapkép: Bodnár Zsuzsa és Kósa András

Megosztás