médiaszereplés

A rogáni propagandahivatal működéséről beszélt Katus Eszter a Klubrádióban

Magyar Péter, Varga Judit ex-miniszter volt férje a napokban egy interjúban azt mondta, túlárazottan dolgoztak az általa is vezetett Diákhitel Központnak Balásy Gyula cégei, a Lounge Design és a New Land Media. Az elhangzottak miatt többen feljelentést tettek, és a hatóságok már el is rendelték a nyomozást. Hogy meglepőek voltak-e Magyar kijelentései, lesz-e következménye a dolognak, és mi vezetett odáig, hogy minden állami szervezetnek Balásy cégeivel kell szerződést kötnie, arról kollégánk beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. 

Azok az újágírók, akik évek óta foglalkoznak az állami közbeszerzésekkel, azon belül is a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) költéseivel, nem lepődtek meg, amikor Magyar Péter túlárazott és egyúttal kötelező kommunikációs megbízásokról beszélt. Ezek a problémák ugyanis évek óta ismertek. Más kérdés, hogy mindezt lépésről lépésre alakította ki a kormány, és azon belül is a Rogán Antal alá tartozó NKOH.

Mielőtt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal létrejött, valamennyi állami intézmény és társaság maga intézte a kommunikációs beszerzéseit. 2014 óta azonban minden állami szervezetnek be kell jelentenie a Hivatalnál, ha kommunikációs vagy rendezvényszervezési feladatai akadnak. Ez lehet például egy Mikulás-bál, egy sportesemény vagy akár a több napos rendezvény tűzijátékkal. Ilyenkor a Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetője saját belátása szerint dönt arról, hogy a feladatokat központilag vagy egyénileg intézzék. Ha úgy dönt, hogy központilag, akkor a megbízás nagy valószínűséggel Balásy Gyula cégeinél fog landolni.

És hogy miért nem rúghatnak labdába más cégek? Katus Eszter, a témáról szóló cikkünk szerzője a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának február 16-i adásában elmondta, hogy ez egy hosszabb folyamat eredménye.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2015-ben kiírt egy 25 milliárd forintos keretmegállapodást kommunikációs szolgáltatások nyújtására. A felhívásban azonban olyan feltételeket szabtak meg, amelyeknek csak kevés cég tudott megfelelni, s végül 3 nyertes lett. Évekig ők kapták a felmerülő megbízásokat, a többi cégnek pedig esélye sem volt jelentkezni rájuk. Ezzel pedig lassan ki is koptak a piacról, mivel egy referencia legfeljebb 3 évig volt felhasználható egy közbeszerzésben. Amikor a keretmegállapodás lejárt, és új tendert írtak ki, már alig maradt cég, amelyik alkalmas lett volna. Végül csak Balásy Gyula cégei maradtak.

 

Róluk pedig Magyar Péter azt állította, hogy rosszul és túlárazva végezték el a munkájukat. Hogy ez tényleg így történt-e, azt a részletes dokumentumok hiányában egyelőre nem tudni. Lapunk közadatigényléssel kérte ki az iratokat a Diákhitel Központtól, ahogyan a hatóságok is ezeket vizsgálják majd. Az eljárás vége azonban az is lehet, hogy Magyar Pétert vonják majd felelősségre, miközben a rogáni propagandagépezet gond nélkül működik majd tovább – mondta kollégánk a műsorban.

Megosztás