2023

Nélkülünk nem tudnál róla – tucatnyi témával szerepeltünk az elmúlt évben a tévéhíradókban

Méreg a talajvízben, veszélyes akku-hulladék vidéki raktárakban, erdő nélküli lombkorona-sétány és további haszontalan uniós finanszírozású projektek. Milliós vacsorák a kormányrepülőkön és többszörösen túlárazott segélycsomagok a rászorulóknak, regionális tenderkirályok és lezsírozott közbeszerzések – csak néhány téma azok közül, amikkel idén bekerültünk az országos lefedettségű RTL Klub televízió híradójába. Ha fontosnak tartod a munkánkat, támogasd az Átlátszót, hogy jövőre is kideríthessük, amiről a kormánypropaganda hallgat.

„Nem a kivágott erdő területére épített nyírmártonfalvi lombkorona-sétány az egyetlen Kelet-Magyarországon. Három is épült 15 kilométeren belül az elmúlt években: a helyi fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei alelnöke és a nyírmártonfalvi polgármester saját erdeibe. Mindegyik több, mint 60 millió forint uniós támogatásból – írta meg az Átlátszó.” (15 kilométeren belül három lombkorona-sétány is épült Kelet-Magyarországon, 2023. március 25.)

 

„A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntésében egyértelművé tette, hogy az átlátszó.hu az elvárható alapossággal számolt be az esetről. Az oknyomozó portál márciusban írta meg, hogy a nyírmártonfalvai polgármester 60 millió forint uniós támogatást nyert el egy lombkoronasétányra, de mire megépült, az erdőt kivágták körülötte.” (Elvesztette a sajtóhelyreigazítási pert a lombkoronasétányról elhíresült polgármester, 2023. május 12.)

„Lebontják a kerékpárparkot, ami 2015-ben 140 millió forint uniós támogatásból épült Hatvanban – erről az átlátszó.hu írt. A parkot 7 év alatt 55-en használták. A polgármester egy képviselő-testületi ülésen arról beszélt októberben: újabb bicikliparkra pályázhat az önkormányzat.” (140 millióból épült, 7 év alatt 55-en használták a hatvani bicikliparkot, most lebontják, 2023. február 3.)

 

„2016 óta nem vizsgálták úgynevezett monitoring kútban, szennyezi-e a talajvizet a Samsung gödi akkumulátorgyára. És nem is lenne hol vizsgálni, a kutat ugyanis 2018-ban betemették. Ez azután derült ki, hogy az Átlátszó közadatigénylési pert nyert.” (2016 óta nem vizsgálták, hogy szennyezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár, 2023. január 13.)

 

„Rákkeltő anyagokkal súlyosan veszélyeztette 13 dolgozóját a dél-koreai akkumulátor-újrahasznosító üzem Bátonyterenyén, ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és fél millió forintra bírságolta – erről az Átlátszó írt először.” („Ezeket a megbízásokat megkaphatják a kormányzathoz közel álló érdekcsoportok” – a közgazdász károsnak tartja, hogy akkumulátor-nagyhatalommá válna Magyarország, 2023. március 9.)

 

„A bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó bővítése ellen tüntettek. A dél-koreai cég azt tervezi: megduplázza az eddigi gyártókapacitását. Ez az az üzem, amelyben a közelmúltban robbanás és tűz is volt, és azért is megbírságolták már a céget, mert rákkeltő anyagokkal veszélyeztette a munkásait, sőt még az ellenőrzést végző kormányhivatalnokok is rosszul lettek.” (Még az ellenőrzést végző kormányhivatalnokok is rosszul lettek a bátonyterenyei üzemben, tüntettek az akkumulátorfeldolgozó bővítése ellen, 2023. július 1.)

 

„Tízmilliós nagyságrendű bírságra számíthat az a vállalkozó, aki akkumulátorgyártásból származó hulladékokat raktározott illegálisan az Abasár melletti régi laktanya egyik csarnokában. A kormányhivatal összesen 1700 tonna hulladékot talált, amelyet a vállalkozó köteles elszállítani. Az Átlátszó.hu oknyomozó portál írta meg, hogy feltehetően akkumulátor-gyártásból származó hulladéklerakat van a hevesi település mellett.” (Tízmilliós bírságot kap és a vállalkozónak kell elszállítania az Abasáron talált mintegy 1700 tonna akkumulátorgyártásból származó hulladékot, 2023. augusztus 11.)

 

„33 millió forintért evett és 102 millió forintért internetezett repülés közben csak a külügyminiszter és stábja, 20 hónap alatt – tudta meg az atlatszo.hu. Az oknyomozó hírportál a Honvédelmi Minisztériumtól kapott adatok alapján írta meg: 223 repülésre 644 millió forintot költött a kormány és az államfő hivatala. Volt, hogy egyetlen út alatt 5 és fél millió forint értékben szolgáltak fel ételeket a fedélzeten.” (Szijjártó Péter és kísérete 33 millió forintért evett és ivott és 102 milliót interneteztek el repülés közben, 2023. február 7.)

 

„5 és fél millió forintba került, hogy tavaly nyáron Bécsben éjszakázott Orbán Viktor a kíséretével – írta meg az Átlátszó. Az oknyomozó portál régóta kutat a költségek után, de csak most kaptak érdemi választ a Külügyminisztériumtól.” (5,5 millióért szállt meg Orbán Viktor és kísérete egyetlen éjszakéra Bécsben, Gulyás szerint ez helyes és indokolt volt, 2023. március 23.)

 

Vízágy is lesz abban a tehénistállóban, amelyet a mezőhegyesi ménesbirtokon építenek. 3.3 milliárd forintből bővítik a majorságot, miközben több állami építkezést leállítottak – erről az Átlátszó oknyomozó portál írt. (Több mint három milliárd forintból vízágyat is kapnak a tehenek, hogy jól tejeljenek a Lázár Jánoshoz köthető mezőhegyesi ménesbirtokon, 2023. július 25.)

 

„Győr az a fideszes vezetésű település, ahol egy cég az összes közbeszerzést megnyerte, amin elindult – amit az Átlátszó derített ki. A lap szerint a vállalkozással és két másik céggel keretszerződést kötött az önkormányzat, és így az összes helyi útfelújítást és közvilágítási beruházást ők végezték.” (A helyi ellenzék szerint szomorú, hogy Győr ismét a legkorruptabb város lett, 2023. február 16.)

 

„Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége ajándékozta a jégpályát tavaly télen Felcsútnak – derítette ki az átlátszó.hu. A több százmilliós, államilag támogatott helyi turisztikai beruházásban a jégpálya nem szerepelt, utólag írtak ki rá közbeszerzést, amit most érvénytelenítettek.” (Hadházy szerint érvénytelenítettek egy közbeszerzést, mert Mészárosék elfelejtettek rá jelentkezni, 2023. május 29.)

 

„Nem akarta kiadni a közbeszerzések ellenőrzésére létrejött Integritás Hatóság a saját szerződéseit. Az Átlátszó kérdésére ráadásul meg sem indokolták, hogy miért nem.” (Mégis kiadta szerződéseit az Integritás Hatóság, 2023. június 26.)

 

„Visszakövetelik a teljes támogatási összeget a villánykövesdi szálloda építtetőitől – ezt válaszolta az RTL Híradó kérdésére a Területfejlesztési Minisztérium. A soha át nem adott hotelre 2016-ig összesen 780 millió forint uniós támogatást kapott a cég – erről az Átlátszó.hu írt először.” (782 millió forint uniós támogatást kapott a hotel, bár sosem lett kész, az állam megpróbálja visszaszerezni a pénzt – 2023. június 25.)

 

„A győri repülőtérről szálltak fel Ukrajnának átadott francia helikopterek még februárban – erről az átlátszó.hu írt, videót is közzétettek. A helikopterek Magyarországról előbb Lengyelországba repültek, majd onnan Ukrajnába. A magyar kormány a háború kezdete óta elzárkózik a fegyverszállítmányok átengedésétől Magyarországon.” (Reagált a Honvédelmi Minisztérium a győri repülőtérről felszálló helikopterekről készült felvételekre, 2023. április 27.)

 

„Az oknyomozó portál azt írta: a 10 milliárdos uniós programban például a tejet 519 forintért szerezték be, pedig a KSH szerint az akkori átlagár 205 forint volt. A korrupció ellen küzdő Transparency International szerint az Integritás Hatóságnak kellene vizsgálni az ügyet.” (Átlátszó: Háromszoros áron vásárolt élelmiszert a kormány a szegényeknek szánt segélycsomagokba, 2023. május 20.)

 

„A tanárok 5 százaléka döntött úgy szeptember végéig, hogy nem tanít tovább. A Tankerületek adatait az Átlátszó összesítette. A több mint 4000 távozó ellenére jelenleg csak 707 pedagógust keresnek a hivatalos közigazgatási állásportálon. A szakszervezetek szerint azért, mert a legtöbb iskolában részmunkaidős tanárokkal töltik be az üres helyeket.” (A tankerületek már a tanárok átvezénylését készíthetik elő a szakszervezet szerint, 2023. december 2.)

 

Címlapfotó forrása: RTL Híradó

Megosztás