2023

Lombkorona-sétány, ágyi poloskák, Orbán Ráhel szőlői, egyházi projektek és migráció – ezek voltak az idei legnépszerűbb videóink

Az Átlátszó indulása óta nem csak írásban, hanem videóban is igyekszünk megmutatni, mi minden történik a közpénzzel, és éppen mi foglalkoztatja az közvéleményt. Összegyűjtöttük az idei legnézettebb videóinkat, így azokat most újra meg lehet tekinteni, és szavazhattok is a kedvencetekre. 

Amikor csak lehet, videóban is bemutatjuk, mi történt a közpénzzel, hiszen mozgóképen döbbenetesebb a pazarlás vagy más anomália, mint néhány mondatban leírva.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is sokfelé jártunk: szinte nincs olyan része az országnak, ahol ne fordultunk volna meg valami miatt. Valahol azért, mert épült valami, vagy épp nem készült el (rendesen), máshol egyéb ügyek miatt.

Legnézettebb idei videóink:

1, Lombkorona-sétány

A 2023-as év sztorija kétségtelenül Nyírmártonfalva „ékessége”, a 60 millió forint uniós támogatásból épített, fák nélküli lombkorona-sétány volt. Az építmény nem alapvetően a préri közepére készült, hanem alkotója, a helyi polgármester gondolt egy merészet, és kitermelte az erdőt az építése közben, s így hozta létre a groteszk művet.

A fideszes Filemon Mihály szerint egyébként semmi közünk hozzá, hogy mire költi az uniós támogatásokat, és be is perelt minket az üggyel foglalkozó cikkünk miatt, de vesztett. Az alföldi településeken viszont dübörög a lombkorona-sétány építési láz, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tasó László is felhúzott egyet.

 

2, Ágyi poloskák

Második legnézettebb anyagunk az a videó  volt idén, ami bemutatta, hogy egy mentálisan sérült beteget lepnek el az ágyi poloskák az állami tulajdonú szentgotthárdi szociális intézményben. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó intézmény a kérdéseinkre szűkszavúan válaszolt, az viszont kiderült, hogy nem vezetnek nyilvántartást arról, országszerte hol okoz gondot a vérszívó rovar.

Sajnos nem ez az első szociális intézmény, ahol megdöbbentő állapotok uralkodnak: korábban Nagymágocs kapcsán számoltunk be ágyi poloska fertőzésről.

 

3, Orbán Ráhel szőlői

Nyár elején megírtuk, hogy kifüggesztett termőföld adásvételi szerződések tanúsága szerint 34 hektár, majd további 60 hektár szőlőt vásárol a miniszterelnök legidősebb lánya, Orbán Ráhel Tokajban. A 600 millió forintos üzlet sajátossága, hogy a szőlők egy része korábban már az édesanyja, Lévai Anikó tulajdonában is volt. A miniszterelnök lányának nevében férje, Tiborcz István járt el az adásvétel során, és a BDPST Zrt.-n keresztül az ő közvetett tulajdonában van a szőlőket bérlő Patrícius Borház is.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján, ezért júliusban elmentünk megnézni a sárazsadányi és bodrogkisfaludi „Orbán-szőlőket”. Látogatásunk idején alig folyt munka a területen, de amikor iránymutatást kértünk arról, hol vannak a Patrícius Borház szőlői, mindenki tudta, akit megkérdeztünk. Az Átlátszónak nyilatkozni senki nem volt hajlandó, és a szőlőkben tevékenykedőket jobban érdekelte, hogy alacsony a gyümölcs felvásárlási ára, mint az, hogy ki a tulajdonosa az adott területeknek.

 

4, Ásotthalmi határ

Idei negyedik legnépszerűbb videónk az a novemberi riport volt, amelyben Ásotthalmon jártunk. A szerb határnál fekvő településen nem fényes a helyzet: kivágott kapu a határkerítésen, roncsautók az út mentén, erdőket borító szemét, pofátlan és agresszív embercsempészek. Bemutattuk azt is, hogy a kerítésen akkor érkeznek a határsértők, amikor a rendőrök éppen váltják egymást.

Jártunk a közeli Ruzsa községben is, ahol a migrációs feszültség miatt lakossági fórumot is tartottak, de arra sem a sajtó, sem a környékbeliek nem mehettek be. Viszont ott volt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, aki zárt ajtó mögött nyugtatta a helyieket, a mi kérdéseinkre viszont nem volt hajlandó válaszolni.

 

5, Egyházi projektek

Hogyan lesz egyházi épület közpénzből, titkolózás közepette? Erről is készítettünk egy videót, ami az idei ötödik legnézettebb anyagunk lett. A közpénz ugyanis látszólag akadálytalanul folyhat át a kormánynak vagy a helyi vezetőségnek kedves cégekhez a református egyházon keresztül. Dadon 1 milliárd forintért húzzák fel a falu új tornacsarnokát, Kemecsén pedig ugyanekkora összegből épül új bölcsőde.

Mindkét esetben a Református Egyházközség kapta a pénzt állami támogatásként, de onnantól már Isten kifürkészhetetlen útjai következnek. Az egyház ugyanis – különleges jogaival élve – meghatározott esetekben akár közbeszerzési eljárás nélkül is választhat kivitelezőt. Kemecsén például nem is hajlandók elárulni, hogy tényleg a polgármester fiának cége építi-e a bölcsődét. Dadon egyszerűbb a helyzet: a tornacsarnok kivitelezését az alpolgármester cége végzi.

 

Neked melyik videónk tetszett a legjobban?

Neked melyik videónk tetszett a legjobban?(Kötelező)

Ha kíváncsi vagy a többi videónkra is, iratkozz fel a Youtube-csatornánkra! 

Erdélyi Katalin – Segesvári Csaba

Megosztás