médiaszereplés

Túlárazott élelmiszercsomagokról beszélt az RTL-en és a Szegedi VTV-ben Segesvári Csaba

Pereltünk és nyertünk: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia, pontosan mit tartalmaztak az uniós pénzből osztogatott, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokra vonatkozó keretszerződés mellékletei. Ezekben rögzítették 2017-ben, hogy a közbeszerzés nyertesei milyen áron kínálták a rászorulóknak szánt csomagba tett élelmiszereket – a perről és a csomagok brutális túlárazásáról beszélt az ügyet feltáró kollégánk az RTL-en és a Szegedi Városi Televízióban.

„A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) a szegénység csökkentése érdekében a megfelelő étkezés és az alapvető fogyasztási cikkek hiányát kívánja enyhíteni, kiegészítve egyéb kísérő intézkedésekkel. Egyidejűleg két irányban is eredményt kíván elérni: egyrészt a rászorulóknál, másrészt fenntarthatósági oldalról” – az idézet a kormány oldaláról származik.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által koordinált, 2018-ban indult alprogramról többször írtunk már: például itt és itt. Azt hónapokig titkolta az SZGYF, hogy pontosan mit tesznek az egyre dráguló, szegényeknek szánt élelmiszercsomagokba.

Az állami szerv üzleti titokra hivatkozva megtagadta, hogy kiadja portálunknak az RSZTOP-4.1.1. keretmegállapodás kötelező elemeként jegyzett záradékot, amelyben a három nyertes cég tételesen felsorolta, milyen termékkel, milyen áron pályázott. Az adatpert 2021 végén megnyertük elsőfokon, majd 2022 májusában jogerősen, másodfokon is. Ezután nagy sokára végre megkaptuk a kért adatokat is.

Három táblázatot kaptunk, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat. A keretszerződésben három cég adott ajánlatot, a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt. Az árakból egyértelmű a brutális túlárazás. 2017-ben 1 333 forintért kínálni az étolajat, ami 489 forint volt akkor a kiskereskedelemben, egyszerűen pofátlanság, ahogy a többi termék árazása is.

A szegényeknek vett uniós csomagban a 159 forintos tej 516 forintba került | atlatszo.hu

A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős döntésében mindenben nekünk adott igazat: az Átlátszó a valóságnak megfelelően, kellő pontossággal tájékoztatta a nagyközönséget.

A témával az RTL Híradó is foglalkozott. A riportban megszólaltatták az élelmiszercsomagokkal foglalkozó cikksorozatunk szerzőjét, Segesvári Csabát és Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország elnökét is. Segesvári példákkal illusztrálta a csomagok túlárazását, Ligeti pedig elmondta, hogy „ha nem loptak volna az európai uniós kassza terhére, akkor a szegény sorsú magyar polgártársaink több élelmiszerhez jutottak volna”.

 

A per részleteiről, valamint arról, hogy miért is akartuk az adatokat nyilvánosságra hozni, Segesvári Csaba kollégánk a Szegedi Városi tévében is beszélt. A tízperces műsorban Segesvári elmondta, hogy 2020-ban kezdett először foglalkozni az élelmiszercsomagokkal, tehát közel 3 évbe és hosszas pereskedésbe telt kiderítenie a részleteket.

Az Átlátszó újságírója azt is leszögezte a beszélgetés során, hogy „nem azért pereltünk, mert nincs jobb dolgunk”, hanem mert az európai uniós forrásokat transzparensen kell elkölteni, és a bíróság is kimondta, hogy az SZGYF nem titkolhatja ezeket az adatokat.

Megosztás