Heti lapszemle

Minden idők legdrágább hídja épül jövőre, újabb rekordot döntött a kórházak adóssága

VG.hu: Hivatalos: minden idők legdrágább hídját építik meg Magyarországon – jövőre indul a beruházás

Interjút adott a makói Rádió7-nek Lázár János csütörtök délelőtt. Ebben az építési és közlekedési miniszter jövőben fejlesztési óriásprojektekről is beszélt. Kitért a Mohácsra tervezett Duna-hídra is és új információkat osztott meg a beruházásról. Most először hangzott el például, hogy mennyibe kerülhet az új híd: Lázár János hatalmas összeget említett, szerinte 300-320 milliárd forintból épül majd meg az új Duna-híd. Egyáltalán nem valamiféle távoli fejlesztésről van szó, a tárcavezető ugyanis azt is közölte, hogy 2024-ben elindítják a kivitelezést.

444: 9,2 millió + ÁFA-ba került az Integritás Hatóság antikorrupciós konferenciája

Egész napos konferenciát tartott december 7-én az Integritás Hatóság „Digitális Antikorrupció – hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a gyakorlatban?” címmel Budapesten, az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestben. A Corinthia 11,1 milliós „indikatív” ajánlatából végül 9,2 millió + áfa összegű szerződés lett. A csomag egy főre lebontva tartalmazza a konferencia költségeit: egy vendég fogadása reggel 9 és délután 16 óra között 40 500 forintba került.

Hvg.hu: 38 milliót hagyott ott Hernádi szállodáiban a Fidesz az őszi frakcióülésért

Több mint 38 millió forintjába került a Fidesz és a KDNP politikusainak szeptemberi, kihelyezett frakcióülése Esztergomban. A Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által aláírt szolgáltatás-vásárlási szerződések egyike nettó 28.906.279 forintról szól a Solva Poroperty Kft. részére, a másik nettó 7.392.279 forintról a Solva Hotel Kft. részére. Előbbi a Grand Hotel, utóbbi a szomszédos Portobello üzemeltetője Esztergomban. A 4 csillagos szállodákat üzemeltető cégek Hernádi Zsolt, a Mol-vezér többségi érdekeltségei a Solva Magántőkealapon keresztül.

K-Monitor: Országimázs Központ 2.0: pert nyertünk az állam százmilliárdos turisztikai cége ellen

Elhúzódó pereskedés után jogerősen is pert nyert a korrupcióellenes szervezet a Visit Hungary nevű állami országimázs cég ellen, amely százmilliárdos állami támogatást használt fel, de erről törvénysértő módon 2023 elejéig nem számolt el. A per hatására bizonyos szerződéseket kiadtak, ráadásul a cég a törvény szerint kötelező közzétételi listája is megjelent, ám milliárdos szerződéseik tartalmi részleteket hordozó mellékletei és a vélelmezhető tanácsadói megbízások titokban maradtak. Az már most is látszik, hogy az „országimázsba” olyan költések is belefértek, amelyek nem a turizmust, sokkal inkább a NER politikai vezetését és az őket a kampányolásban segítő reklámipari komplexumot látták el pénzzel.

Economx: Nagy a baj: gigatartozást kaptak a karácsonyfa alá a kórházak

Megjelent a friss kórházi adósság adat a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján. November végén a kórházak tartozása még tovább emelkedett októberhez képest, és elérte a 130 milliárd forintot is az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára az Economxnak. Október végén 125 milliárd forint kifizetetlen számlát tologattak maguk előtt az intézmények.

Címlapkép: A mohácsi híd látványterve (forrás: Speciálterv)

Megosztás