2023

Mészáros, a pápa és az infláció: (inter)aktív évet zárt az Átlátszó adatrovata és az Átló

Az Átlátszó adatrovatában Mészáros Lőrincről és az inflációról szóló cikkeink érdekelték leginkább olvasóinkat, az Átlón pedig a pápalátogatásról szóló interaktív munkánk.

Az, aki ma Magyarországon adatokra alapozva szeretne újságot írni, sok szempontból nehezített pályán kezd ahhoz képest, mintha ugyanezt más országban szeretné csinálni.

Sok esetben azzal kell szembesülni itthon, hogy hiába érdekes egy téma, mégse lehet megcsinálni, mert a kivitelezéshez szükséges adat nem létezik.

Sok esetben elérhető az adat, sőt, még több esetben alapozzuk saját munkánkat is a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisára, de annak hitelességét, megbízhatóságát érdemes egy csipet szkepticizmussal kezelni.

Máskor lehet, hogy elérhető az adat és abból tudunk is dolgozni, de az idővel szemet szúr a hatalomnak, és a korábban reakciómentes téma támadási felületté válik az újraírt narrációban.

Gyakori az is, hogy az adatkezelő nem hajlandó ingyen odaadni az adatbázist, hanem jelentősen magas összeget vár érte cserébe. A közadatigénylések során megszerzett, de képként elküldött táblázatok átalakítása pedig csupán a munkaórák számát növeli, de feltételezhetően szándékos a módszer az adat tulajdonosa részéről.

Legtöbb esetben pedig mindezt hátrahagyva inkább nemzetközi forrásokhoz fordulunk, mert onnan hamarabb jutunk adathoz hazánkról, mintha ezt országon belül kéne megtennünk.

Mindezek ellenére idén is sikerült számos érdekes és fontos témát feldolgoznunk, mind az Átlátszó adatrovatában, mind az idén ötéves Átlón.

Mészáros és infláció

Az adatrovat idei legolvasottabb cikkei két témával foglalkoztak: egyrészt Mészáros Lőrinc vagyonával, másrészt a nemzetközi viszonylatban kimagaslónak számító inflációval.

Bemutattuk, hogy hazánkban regionálisan is jelentősen aránytalan a vagyoneloszlás:

Már ebben a cikkben is külön részt kapott Mészáros Lőrinc kiemelkedő hazai vagyona, de vele csak a 100 leggazdagabb magyar listáját bemutató cikkben foglalkoztunk mélyebben. A gazdag-lista élén természetesen idén is Mészáros Lőrinc állt, 660 milliárd forint összvagyonnal.

Az érem másik oldala pedig a hétköznapi emberek életét megnehezítő infláció volt, amit először az Unióval,

majd pedig a háború által sújtott Ukrajnával vetettünk össze, utóbbit Bod Péter Ákos segítségével.

Mindkét esetben hazánk állt rosszabbul, bár ennek részben az is oka, hogy országonként eltér az infláció módszertana, aminek torzító hatását a harmonizálás csupán minimálisan tudja korrigálni.

Öt év Átló

Idén kevesebb anyag született az Átlóra, viszont ezek az interaktivitás, felépítés és relevancia terén számunkra kiemelkedő munkák voltak.

Az év elején a váratlan török-szír földrengés adta az első témát, amit az Átlón feldolgoztunk. Az interaktív földgömbön nem csak ezt a tragikus eseményt, hanem a világ eddigi legnagyobb földrengéseit is bemutattuk.

Április végén Magyarországra látogatott Ferenc pápa, amit a pápaság történetét összegző interaktív oldallal vártunk az Átlón.

Májusban adatvizualizációval erősítettük a nyírmártonfalvi lombkorona sétány témáját: 3D-s modellt készítettünk belőle, majd közös virtuális kirándulásra invitáltuk az olvasókat.

A főváros 150. születésnapjára egyrészt külön készítettünk egy teljesen szabad hozzáférésű adatokra alapuló térképgyűjteményt, a Budapest Open Data Atlaszt,

másrészt pedig összegyűjtöttük az összes Budapest-tematikájú anyagunkat, amit az elmúlt öt évben az Átlóra készítettünk.

Az Átló öt éve jelentős mérföldkő számunkra. Az eredetileg csak egy évre tervezett projektnek a koronavírus-járvány és az általunk elkészített és frissített Koronamonitor adott új értelmet, azóta pedig évről-évre magasabbra helyezzük magunknak azt a lécet, amit mi minőségi adatújságírásnak vélünk.

Idén ennek meg is lett a gyümölcse, hiszen a földrengéseket bemutató anyagunk az Information is Beautiful Award-on humanitárius kategóriában elhozta az ezüstérmet.

Részben ezt az öt évet foglalta össze a projekt létrehozója, Bátorfy Attila Alberto Cairo új könyvében, a The Art of Insight-ban.

Emellett az öt év mérföldkövei beszélgetés formájában is elhangoztak, amikor Bátorfy az Alberto Cairo és Simon Rogers által vezetett The Data Journalism Podcast vendége volt.

Mindez amiatt fontos, hiszen egy kis országban, jelentős ellenszélben létre tudott jönni egy olyan adatvizualizációs műhely, ami a hazai közönség mellett nemzetközileg is elismertté és az adatvizualizációs közösség (Data Visualisation Society) által is kedveltté tudott válni. Mindez természetesen az Átlátszó támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Köszönjük kedves olvasóinknak nem csak az idei, hanem az elmúlt öt évnyi figyelmet – kövessétek munkáinkat 2024-ben is! Ha szerintetek is fontos, amit csinálunk, akkor támogassátok az Átlátszót, jelöljétek be az értesítéseket a jobb alsó sarokban található haranggal, és rakjátok kedvencek közé az oldalunkat Facebookon.

Szabó Krisztián

Megosztás