médiaszereplés

A titkosszolgálati módszerekkel készült lejáratóvideókról beszélt Horn Gabriella a Klubrádióban

A Magyar Nemzetben megjelent, leleplezésként tálalt anyagok a külföldi tudósítók és kormánykritikus civilszervezetek lejáratását célozzák, ami a Fidesz érdeke a választások előtt. A cikkekben közölt videók gyanús körülmények között készültek, megtévesztő álláshirdetések és fura alakok közreműködésével. Az Átlátszó képernyőfotókat kapott az állítólagos közel-keleti milliárdosról és a személyzetisről, Horn Gabriella pedig a Klubrádióban beszélt a részletekről.

A négy évvel ezelőtti, 2018-as országgyűlési választások előtt nagy port vert a részben volt izraeli titkosszolgálati alkalmazottakból álló Black Cube nevű izraeli cég által irányított művelet. Ennek keretében több magyarországi vagy magyar kötődésű, „Soros-bérenc” civilszervezet (Migration Aid, a TASZ társszervezete, a Civil Liberties Union) munkatársát  próbálták kompromittálni. Az ügyről elsőként beszámoló Index akkori cikke szerint az izraeli cég által rögzített beszélgetéseket például Bayer Zsolt publicista is felhasználta a Magyar Idők kormánypárti napilapban – ezek a cikkek a botrány kirobbanása után eltűntek az arhívumból. A mostani ügy nagyon hasonlít a 2018-ashoz.

Több ponton is emlékeztetnek a négy évvel ezelőtt történtekre azoknak a videókonferencia-felvételeknek a készítési körülményei, amiken a Magyar Nemzet legújabb, múlt heti leleplező cikkei alapulnak. A két cikkben az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) egyik szervezetének volt menedzserével, Andrej Noskóval, és egy videós újságíróval, Kálmán Mátyással készült interjúk láthatók. A téma mindkét esetben Magyarország nemzetközi megítélése és az országról tudósító újságírók elfogultsága volt.

A felvételeket a lap állítása szerint ismeretlen e-mail címről kapta a szerkesztőség. A felvételeket a Miniszterelnökség angol nyelvű lapja azonnal átvette, és Kovács Zoltán kormányszóvivő is osztotta a Twitteren, sőt, Orbán Viktor szokásos pénteki, rádióinterjúként tálalt propaganda-beszédében is kitért az ügyre. A nagyobb hatás kedvéért Kovács Zoltán tweetjéről külön is beszámolt a Magyar Nemzet.

Az Átlátszó több olyan civil szférában aktív szakemberről is tud, akik kamu álláshirdetéseknek dőltek be, amelyeket maguknak filantróp szervezeteknek és személyeknek mondó emberek adtak fel azzal, hogy a civil társadalmat szeretnék támogatni, és ehhez keresnek munkatársakat.

A történet hátterében feltűnik egy állítólagos közel-keleti milliárdos, akiről az Átlátszó szerkesztősége képernyőfotókat kapott. Forrásaink szerint ő volt az, aki másokkal együtt megtévesztő álláshirdetések feladásával került kapcsolatba több magyarországi szakemberrel, hogy tőlük olyan nyilatkozatokat csaljon ki és rögzítsen, amik ügyesen prezentálva jól jöhetnek a Fidesz választási kampányában. Miután bemutattuk a kamuinterjúk készítését, többen jelentkeztek az Átlátszónál olyanok, akiket szintén megkörnyékezett az először általunk bemutatott csoport, többen a képeket is felismerték.

Mutatjuk, kik és hogyan csinálták az újságírókat lejárató interjúkat a Fidesz-kampányhoz | atlatszo.hu

Több ponton is emlékeztetnek a négy évvel ezelőtt történtekre azoknak a videókonferencia-felvételeknek a készítési körülményei, amiken a Magyar Nemzet legújabb, múlt heti leleplező cikkei alapulnak. A két cikkben az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) egyik szervezetének volt menedzserével, Andrej Noskóval, és egy videós újságíróval, Kálmán Mátyással készült interjúk láthatók.

A témával foglalkozó cikkeink szerzője, Horn Gabriella a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának február 8-i adásában beszélgetett a részletekről a műsorvezetővel. A felvétel itt visszahallgatható:

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás