médiaszereplés

A civileket lejárató videókról beszélt Horn Gabriella a Partizán műsorában

Sorozatban jelennek meg a kormánypárt egyik lapjában, a Magyar Nemzetben olyan anyagok, amelyek kormánykritikus civilek és újságírók lejáratását célozzák. Az ehhez alapul szolgáló videók megtévesztő körülmények között, állásinterjúnak álcázva készültek álneveken bemutatkozó szereplők közreműködésével. Horn Gabriella a Spartacus című műsorban beszélt a részletekről.

A négy évvel ezelőtti, 2018-as országgyűlési választások előtt nagy port vert fel az a művelet, amit a részben volt izraeli titkosszolgálati alkalmazottakból álló Black Cube nevű izraeli cég irányított. Ennek keretében több magyarországi vagy magyar kötődésű, „Soros-bérenc” civilszervezet munkatársát  próbálták kompromittálni. A mostani események nagyon hasonlóak a 2018-ashoz: a videók ugyanúgy titkosszolgálati módszerekre hajazó, trükkös módon készültek, a kormány egyik lapjában jelennek meg az anyagok, és nagyon hasznosak a Fidesz választási kampányához.

A Magyar Nemzetben leleplezőként tálalt cikkekben kormánykritikus civilszervezetek képviselőivel és újságírókkal készült interjúk láthatók, melyekben a téma Magyarország nemzetközi megítélése és az országról tudósító újságírók elfogultsága. A trükkösen készült és ügyesen irányított beszélgetésekből a Fidesz narratívája köszön vissza, amit alaposan fel is használnak a választási kampányban. A felvételeket a lap állítólag egy ismeretlen email-címről kapta, de a Magyar Nemzetre hivatkozva a kormánymédia több tagja és Kovács Zoltán kormányszóvivő is beszámolt róluk.

Az Átlátszó több olyan civil szférában aktív szakemberről is tud, akik kamu álláshirdetéseknek dőltek be, amelyeket maguknak filantróp szervezeteknek és személyeknek mondó emberek adtak fel azzal, hogy a civil társadalmat szeretnék támogatni, és ehhez keresnek munkatársakat.

A témával foglalkozó cikkeink szerzője, Horn Gabriella a Partizán Spartacus című műsorának február 10-i adásában beszélgetett a részletekről Gulyás Mártonnal. A felvétel itt visszanézhető, kollégánk 43:22-től látható.

A történet hátterében feltűnik egy állítólagos közel-keleti milliárdos, akiről az Átlátszó szerkesztősége képernyőfotókat kapott. Forrásaink szerint ő volt az, aki másokkal együtt megtévesztő álláshirdetések feladásával került kapcsolatba több magyarországi szakemberrel, hogy tőlük olyan nyilatkozatokat csaljon ki és rögzítsen, amik ügyesen prezentálva jól jöhetnek a Fidesz választási kampányában. Miután bemutattuk a kamuinterjúk készítését, többen jelentkeztek az Átlátszónál olyanok, akiket szintén megkörnyékezett az először általunk bemutatott csoport, többen a képeket is felismerték.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás