Heti lapszemle

Rákkeltő anyagok a Duna-parton, befuccsolt Süli Jánosék tehenes biznisze

Telex: A határértékeket ezerszeresen is meghaladó rákkeltő anyagokat talált a Greenpeace a Duna-parton

A határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben rákkeltő arzént és benzolt talált a Greenpeace a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban, közölte a zöldszervezet. A  budai Duna-parton, az újpesti vasúti hídtól délre, körülbelül az Óbudai-sziget északi csúcsánál szúrós, büdös szagot sodor a kutyasétáltatók, horgászok orrába a szél, amikor ugyanis extrémen alacsony a Duna vízállása, megindul a volt gázgyár rákkeltő mérgekkel szennyezett talajvize a folyóba. A Greenpeace szerint az eredmények alapján már nem lehet halogatni a kármentesítést.

Forbes: Nagy üzlet: a 4iG-ra bízta az 5G-t a kormány

150 milliárd forintos üzletet kötött a kormánnyal a 4iG – tudatta a lappal a cég közleményben. A Jászai Gellért tulajdonában lévő, kormányközeli cég a következő 5 évre vállalt ekkora összegű digitális infrastruktúra-fejlesztést. A mobil- és vezetékes hálózatot is fejlesztik, valamint az e-közigazgatás, az egészségügy és az oktatás területén is korszerűsítik a digitális rendszert. A 4iG vállalta, hogy 5 év alatt Budapesten, az agglomerációban és a megyeszékhelyeken kiépíti a nagy kapacitású 5G-technológiát.

444: A Fidesz korrupcióellenes hatósága vizsgálja Süli János exminiszter családi cégének támogatási ügyét

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szúrta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság weboldalán, hogy a korrupcióellenes Integritás Hatóság hat beadványt is benyújtott hozzájuk egy bizonyos Biogas Productor Kft. gyanús közbeszerzési ügyei iránt érdeklődve. Ez a cég Süli János fideszes parlamenti képviselő, a paksi bővítésért felelős egykori tárca nélküli miniszter családi vállalkozása. A cég három pályázaton összesen 730 millió forint uniós támogatást nyert el egy romos szarvasmarhatelep felújítására, vágóhíd építésére, illetve egy takarmányozással kapcsolatos, a leendő telepen végzendő tudományos kutatásra. A romos Heves megyei birtokon azonban 5 évvel a pénz átutalása után sem találhatók tehenek és a tudományos kutatás sem kezdődött el.

Szabad Európa: Halasztást kérünk az EU-tól, mert nem tudjuk teljesíteni a hulladékhasznosítási célszámokat

A Mol hulladékos leánycégének felső vezetője egy konferencián ismerte el, hogy rosszabb a helyzet, mint a koncesszió előtt. Ugyanezen a konferencián az adóhivatal egyik alezredese is hanyatló trendről számolt be; ma már nem ő a főosztályvezető-helyettes. Az Energiaügyi Minisztériumban már készül a beadvány, amely a hasznosítási célszámokra kér derogációt az Európai Uniótól – értesült a lap, melynek forrása azt mondta, a jelen állás szerint „2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat”.

Válasz Online: Kiderítettük: radikáljobbos osztrák fegyvergyártó biztosít helikoptert Mészároséknak

Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik az az OE-XWY lajstromjelű helikopter, amelyet Mészáros Lőrinc használ; nemrég ezzel repült például nejével a „távoli” Szegedre. A járművet biztosító eurómilliárdost az Osztrák Szabadságpárt volt elnökeinek bizalmasaként jegyzik Ausztriában – a most 94 éves Glock neve a Heinz-Christian Strache-féle Ibiza-botrányban is előkerült. Korábban a lap megírta: a Mészáros-kör OE-LEM-számú Bombardier-repülőgépét ugyancsak osztrák cég – egy keleti diktatúrák oligarcháira szakosodott exminiszter érdekeltsége – üzemelteti.

Címlapkép: A Duna és az Óbudai Gázgyár (Fotó: Wikipedia/ Verőczi Zoltán)

Megosztás