Konferenciaszereplés

Nemzetközi újságíró-fesztiválon szerepeltek az Átlátszó munkatársai

Április első hetében immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg az olaszországi Perugiában az International Journalism Festival-t. Az eseményen a világ minden tájáról érkezett újságírók öt napon át beszélgetnek a sajtó legégetőbb problémáiról, megoldásokról és a szakma újdonságairól. Idén az Átlátszótól Bodoky Tamás és Kőműves Anita is részt vett a konferencián, ahol két-két panelbeszélgetésben szólaltak fel.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az idei újságíró-fesztivál egyik legfontosabb és legtöbbet emlegetett témája az volt: hogyan lehet elnyerni, illetve visszaszerezni az olvasók bizalmát? A propaganda és az álhírek terjedése ugyanis megrendítette a közönség bizalmát szinte minden médiumban.

Erről a témáról beszélgetett Bodoky Tamás, Anna Babinets, az ukrán slidstvo.info társalapítója, Jakub Górniczki, az Outridrers egyik alapítója, illetve Jakub Parusinski, a Media Development Foundation elnöke.

Ugyancsak a közönség bizalmának visszaszerzése volt a témája annak a panelnek, amelyben Kőműves Anita szólalt fel. Itt azonban különös hangsúlyt helyeztek a közép-európai média sajátosságaira – arra, hogyan lehet szembeszállni a kormányzati propaganda felől érkező lejáratókampányokkal, illetve miként lehet megtanítani az idősebb generációnak, hogy mely médiumokban bízhat meg, és hogyan szűrje ki az álhíreket.

A beszélgetést Jeremy Druker, a prágai székhelyű Transitions Online főszerkesztője vezette. Felszólalt még Silvie Lauder, a cseh Respekt magazin munkatársa, illetve Jaroslav Valuch, a szintén cseh Factczech projektmenedzsere. Utóbbi szervezet médiatréningeket tart cseh nyugdíjasoknak.

A világ számos országában azonban nem csak a közönség bizalmának elvesztése okoz fejfájást a független sajtónak, hanem az is, hogy politikusok és a hozzájuk köthető oligarchák felvásárolják és megfojtják a szabad sajtót (media capture). Lapokat zárnak be vagy vásárolnak fel, és csinálnak belőlük propagandatermékeket, elfoglalják a médiaszabályozó-hatóságokat és minden eszközt bevetnek arra, hogy a maradék szabad sajtó ne tudjon bevételekhez jutni, illetve minél nehezebben érje el a közönségét.

Erről beszélgetett Mark Nelson, a washingtoni Center For International Media Assistance munkatársa Marius Dragomirral, a CEU Center for Media, Data and Society igazgatójával, Joseph Warungu kenyai,  valamint Magdalena Sodomkova cseh újságíróval és Kőműves Anitával.

A következő, szintén a független médiára gyakorolt politikai nyomással foglalkozó panelben Bodoky Tamás, Marius Dragomir, Dragana Peco, a szerb Krik újságírója, illetve Boryana Dzhambazova bolgár újságíró beszélgettek.

A téma az volt: hogyan próbálja elhallgattatni a kormány a térségben a szabad sajtót, és hogy lehet ez ellen felvenni a harcot.

Megosztás