Konferenciaszereplés

Civilek, választások, média: pécsi konferencián beszélt az Átlátszó munkájáról kollégánk

Lehet, hogy néha hosszúak és nem mindig izgalmasak, de fontos szerepük van az oknyomozó anyagoknak többek között ez is szóba került azon a konferencián, amit a napokban tartottak Pécsett. A rendezvényen az Átlátszó is képviseltette magát: Katus Eszter, az Országszerte rovat szerkesztője beszélgetett Babos Attilával (Szabad Pécs) és Kaufmann Balázzsal (444.hu) egy panelbeszélgetés keretében az oknyomozó újságírás kihívásairól, akadályairól, valamint a civil szervezetek szerepéről. 

A napokban rendezték meg a “Civilek, választások és média” elnevezésű konferenciát Pécsett, ahol a médiumok és a civil szervezetek együttműködése volt a központi téma. Az Emberség Erejével Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány által szervezett eseményre az ország különböző pontjairól érkeztek olyan független médiumok képviselői, akik vagy regionális, helyi, jellemzően alulról szerveződő sajtóorgánumoknak dolgoznak, vagy olyan országos hírportáloknak (Telex, 444, Magyar Hang), amelyek közösségi finanszírozásból igyekeznek magukat fenntartani. A szervezők az Átlátszó munkatársát, Katus Esztert, az Országszerte rovat szerkesztőjét is felkérték előadónak.

Az egész napos műhely- és panelbeszélgetésekből álló eseményen a résztvevők olyan témákat érintettek, amelyek nem csak az újságírók mindennapi munkáját, hanem a média és a civil szerveződések kapcsolatát is körbejárták.

Az eseményt Pécsett, a Civil Közösségek Házában tartották. Fotó: Ruprech Judit/Emberség Erejével Alapítvány

A délelőtti órákban „kiscsoportos” beszélgetések keretében faggathattak az érdeklődők hat hírportált: a Szabad Pécset, a Kapos-T-t, a Nyugat.hu-t, a Debrecinert, a Szegedert és a komlói 7300.hu-t.

A felsorolt médiumokkal az Átlátszónak is jó a kapcsolata, hetente megjelenő vidéki lapszemlénkben gyakran idézzük a cikkeiket, illetve szerzőik, így például Huszka Imre (KaposT) rendszeresen ír lapunknak is.

Lehet, hogy nem olyan izgalmas, de fontos

Délután panelbeszélgetésekre került sor, ahol többek között a civil szervezetek és a sajtó kapcsolatáról, a helyi hírek nyilvánosságáról, valamint az oknyomozás szerepéről esett szó.

Utóbbival kapcsolatban többek között felmerült, hogyan változtatta meg a technika fejlődése az újságírást, vagy hogy milyen szerepet töltenek be a tényellenőrzés során a közösségi oldalak.

Katus Eszter a beszélgetés során a hosszú, részletes oknyomozó anyagokkal kapcsolatban érkező kritikákra reagálva elmondta, a tényfeltáró cikkek szerepe kettős: egyrészt kordokumentumként, társadalmi lenyomatként, nyomozati anyagként szolgálnak egyes korrupciós ügyekben, másrészt keretek közé helyeznek olyan eseményeket, amelyek kontexus nélkül értelmezhetetlenek lennének.

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak.

Ennek példája Szijjártó Péter jachtozása, amely önmagában nem lett volna jelentős, ha lapunk korábban nem tárja fel, hogy a jacht céghálókba bújtatott valódi tulajdonosa az állami tendereken taroló Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László. Így derült ki, hogy a külügyminiszter egy oligarcha jachtján nyaral, a helyzet pedig a korrupció melegágya.

Arról is szó esett, hogy sok ügy a civil szervezetek segítsége nélkül nem kapna nyilvánosságot, hiszen többségük olyan hiánypótló feladatot lát el, ahol az állam nincs megfelelően jelen. Emellett gyakran hatalomellenőrző feladatokat is végeznek. Kollégánk példaként említette a K-Monitort, amelynek Red Flags nevű alkalmazása nagy segítséget jelent a közbeszerzésekkel foglalkozó újságíróknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sajtónak is van kötelessége a civil szervezetek irányába akkor, amikor biztosítja számukra a nyilvánosságot.

A panelbeszélgetésben többek között szóba került még az egyre erősödő médiazaj és a kritikus gondolkodás fontossága is. A teljes beszélgetésről készült videó itt visszanézhető:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Nyitókép: Az első délutáni panelbeszélgetésen Babos Attila, Kaufmann Balázs (balra) és Katus Eszter vitázott Mester Zoltán (Emberség Erejével Alapítvány) moderátor közreműködésével az oknyomozó újságírásról. Fotó: Ruprech Judit/Emberség Erejével Alapítvány

Megosztás