élő közvetítés

Putyin- és Ukrajna-párti tüntetés is volt Budapesten, és mindkettőről tudósítottunk

A hétvégén Oroszország Ukrajna elleni háborúját támogató tüntetést tartottak Budapesten, egy időben egy másik háborúellenes tiltakozással, amelyet a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szervezett. Nem ez volt az egyetlen ilyen megmozdulás európai országokban, a közelmúltban összehangoltnak tűnő kampány keretében szerveztek igen hasonló megmozdulásokat több országban.

Április 30-án délután oroszbarát és Ukrajna melletti szolidaritási tüntetést is tartottak Budapesten, előbbit a Szabadság téri szovjet emlékműnél, utóbbit a Deák téren és a Vértanúk terén. A két megmozdulást az Átlátszó is élőben közvetítette, a felvételek itt visszanézhetők.

Ilyen volt a Putyin-párti tüntetés:

És ilyen volt az Ukrajna melletti megmozdulás:

Az oroszbarát tüntetők körülbelül kétszázan lehettek, az Ukrajna mellett kiállók pedig mintegy ötször annyian. Az Ukrajna melletti tüntetésen itt élő ukránok és menekültek is részt vettek, és a szovjet emlékműnél is volt egy oroszul beszélő csoport.

Kémügyben merült fel a szervező neve

Az oroszpárti tüntetés hátteréről korábban a HVG készített oknyomozó anyagot: a tüntetést még április elején kezdték el szervezni a Facebookon, ekkor az egyik szervező egy bizonyos P. Zoltán volt, akinek a neve korábban egy, az orosz titkosszolgálatok által elkövetett kibertámadással kapcsolatban merült fel. Ő volt ugyanis a tulajdonosa egy olyan oldalnak, amelyet a Honvédelmi Minisztérium levelezőrendszere elleni támadáshoz használtak.

Nem sokkal a cikk megjelenése után az eseményt törölték, de később egy új oldalon ismét hirdetni kezdték.

A HVG információja szerint az eseményt több, a közösségi médiában orosz propagandát terjesztő oldal szerkesztője szervezte.

Ez a lap szerint beleillik az orosz titkosszolgálatok módszertanába, amely most azt a célt hangsúlyozza, hogy a közösségi médiában terjesztett dezinformációval és utcai megmozdulásokkal befolyásolják az európai és az orosz közvéleményt. Ennek érdekében olyan csoportok tevékenységét támogatják, amelyek egyébként is nyitottak a Kreml üzeneteire.

Nemzetközi kampány

A budapesti putyinista tüntetés felszólalói a szélsőjobboldalhoz kötődő és a koronavírus-járványt tagadó megmozdulásokról már ismert személyek voltak. A közönség ideológiailag vegyes képet mutatott, a klasszikus nemzeti radikális jelképek mellett volt vörös csillagos pólót viselő résztvevő is. Míg egyesek arról beszélgettek, hogy egyetértenek a kormány politikájával, egy másik tüntető arról beszélt, hogy az Alaptörvény érvénytelen, és a legutóbbi választás is illegitim volt.

Beszédet mondott Ertsey Attila (szakmája szerint építész), aki az Orvosok a Tisztánlátásért nevű csoporttal terjesztett összeesküvés-elméleteket a COVID-oltásról és a járványról, valamint Csibi Barna, aki Romániában provokatív akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Csibi egyik performanszában például felakasztott egy Avram Iancut jelképező szalmabábot, máskor a Nyilaskeresztes Párt „szégyelld magad, már megint zsidónál vásároltál”-feliratú plakátjainak replikáit ragasztotta ki Csíkszeredán.

Ugyanő korábban úgynevezett Székely Gárdát próbált alapítani, és már 2014-ben is arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin segítségével kellene megvalósítani Székelyföld autonómiáját. Csibi Barna a mostani tüntetésen is azt mondta, örülne, ha Ukrajnához hasonlóan Oroszország Székelyföldre is „békefenntartókat” küldene.

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

Csibi Barna, a román állam volt adóellenőre paramilitáris szervezetet próbált létrehozni egy fasiszta diskurzus miatt Budapesten már betiltott szervezet maradványain. Az ultranacionalista kirohanásairól ismert Csibi Barna egy határokon átnyúló szélsőjobboldali szervezet tagjaival volt üzleti kapcsolatban. Az utóbbi időben az oroszbarát szeparatisták által megosztott Ukrajnában tevékenykedik a kárpátaljai magyarok autonómiájáért. Bukaresti partnerünk, a Riseproject cikke.

A budapesti oroszpárti tüntetés előtt áprilisban több európai nagyvárosban is tartottak hasonló megmozdulásokat, sokszor igen hasonló forgatókönyv alapján. Április elején Berlinben, Stuttgartban, Hannoverben és Frankfurtban is egyszerre tartottak autós felvonulásokat orosz zászlókkal, transzparenseiken a „ruszofóbia” megállítását követelve. A németországi megmozdulások idejére szintén ellentüntetéseket szerveztek ukrán menekültek és támogatóik.

Ezzel csaknem egy időben Athénban és Szalonikiben is autós vonulást szerveztek, itt az orosz és görög zászlók mellett feltűntek az Ukrajna elleni inváziót jelképező Z-betűk is. Április 10-én Cipruson tartottak hasonló megmozdulást, ezen sajtóhírek szerint elsősorban az ott élő orosz közösség tagjai vettek részt, szintén autókkal. Írországban is tartottak egy kisebb autós felvonulást, orosz zászlókkal és Z-betűs autókkal, ezt a jelek szerint nem jelentették be demonstrációként.

Az oroszpárti tüntetések jellemzően kevés embert vonzottak: az említett írországi felvonuláson 10 autó vett részt, Budapesten körülbelül 200-an mentek ki a Szabadság térre, de a többi megmozduláson is csak százas nagyságrendű tömeg volt jelen.

A legnagyobb tömeg a ciprusi Limasszolban gyűlt össze, de görög források itt is csak mintegy 500 főre becsülik a résztvevők számát, ami annak tükrében nem sok, hogy a városban tízezres nagyságrendű orosz közösség él.

Zubor Zalán

Címlapkép: Szolidaritás Ukrajnával – tüntetés Budapesten 2022. április 30-án (forrás: Facebook, Ukrán Egység Egyesület)

Megosztás