élő közvetítés

Közönségtalálkozón beszélgettünk az Átlátszó elmúlt tíz évéről – hallgasd vissza online!

Az Átlátszó idén ünnepli tizedik születésnapját. A jubileumi évben nemcsak a múltat idézzük fel, de újdonságokkal is készülünk. Ennek egyik első állomása egy online közönségtalálkozó volt, ahol szakmai kérdések mellett a munkával kapcsolatos személyes történetek is felelevenedtek.

Idén tízéves az Átlátszó. Lapunk hosszú utat tett meg idáig: a magyar online sajtóban mi alapítottunk először nonprofit tényfeltáró szerkesztőséget; a kezdetektől a működésünk alapjait jelentő közösségi finanszírozás azóta mintát adott a magyar média számára. De többek között mi követtünk el először visszaélésszerű közadatigénylést is.

Eddigi tíz évünk alatt számos ügy és téma feltárásával járultunk hozzá a szabad nyilvánosság megmaradásához és erősödéséhez. Egy sor korrupciós ügyre és visszaélésre hívtuk fel a figyelmet, bemutattunk, kielemeztünk számos társadalmi és gazdasági problémát mindezt látványos adatvizualizációval, drónvideókkal, jogi értelmezéssel tettük érthetőbbé.

Tízéves az Átlátszó volt és jelenlegi szerzőinket, kollégáinkat kérdeztük a kedvenc munkáikról

Ma tíz éve, 2011. július 4-én, a függetlenség napján indítottuk el az Átlátszót, saját tőke nélkül, az olvasók adományozó kedvében bízva, egyetlen újságíróval. A tényfeltáró újságírást, az információszabadság társadalmasítását, és a közérdekű bejelentők védelmét tűztük ki célul egy nonprofit szervezet keretei között.

Voltak nehézségeink is, de elveinket és a független újságírásba vetett hitünket soha nem adtuk fel.

Olvasóink és támogatóink nélkül azonban mindez nem sikerült volna.

Ezért is szeretnénk velük/veletek ünnepelni az első, kerek évfordulónkat.

Ennek első állomása volt egy online közönségtalálkozó, ahol az Átlátszó újságírói beszélgettek mindarról, ami mögöttünk és ami előttünk áll. A másfél órás eseményen többek között szóba került, hogyan és miért jött létre az Átlátszó, miért éppen ezt a nevet kapta, és miért jelent ez néha problémát; hogy ki miért lett újságíró; milyen tapasztalatokat szerzett eddigi munkája során; kinek milyen kalandjai voltak a politikusokkal vagy épp a rendőrséggel, és hogy mit várunk a jövőtől, lesz-e még újabb tíz éve az Átlátszónak. Emellett a felmerülő olvasói kérdésekre is válaszoltunk.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki ránk szánta az időt, és hallgatott minket! Aki pedig lemaradt, de szeretné visszahallgatni a beszélgetést, megteheti a Facebook-oldalunkon vagy az Átlátszó Youtube-csatornáján:

Tízéves az Átlátszó! Online közönségtalálkozó

Az Átlátszó idén ünnepli tizedik születésnapját.Hosszú utat tettünk meg idáig: a magyar online sajtóban mi alapítottunk először nonprofit tényfeltáró szerkesztőséget…

 

 

Megosztás